KTE: Banó-Szabó Bence könnyezik, ha eszébe jut, hová jutott

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.12.08. 09:05
null
A kecskeméti Banó-Szabó Bence (jobbra) mindig nézi lapunk osztályzatait, de nem számított rá, hogy bekerül őszi álomcsapatunkba – pedig rászolgált (Fotó: Török Attila)
Banó-Szabó Bence, a kecskemétiek támadó középpályása beszélt megtiszteltetésről, bizonyítási vágyról és fájdalomról is a Nemzeti Sportnak.

 

 

Ennél élesebb kritika és nagyobb fricska nem létezik a kieső, 11. helyen szerénykedő Bp. Honvédnak: nyáron két játékosára, a belső védő Batik Bencére és a középpályás Banó-Szabó Bencére sem számított, s a játékosok úgy adtak csattanós választ, hogy bekerültek a Nemzeti Sport osztályzatai alapján az őszi idény válogatottjába…

„Édesapám hívott, és kérdezte, láttam-e, hogy benne vagyok az NS őszi csapatában  – mondta lapunknak Banó-Szabó Bence, a Kecskeméti TE 23 éves játékosa, aki támadó középpályásként bekerült az élvonal őszi álomcsapatába 6.385-ös átlaggal. –  Mondtam neki, még nem, mert most keltem fel… Őszintém mondom, nem számítottam rá, de hihetetlenül jólesett az elismerés. Mindig nézem a lap osztályzatait, érdekel, az újságírók miként látják a teljesítményünket, adok is a véleményükre. Óriási megtiszteltetés, hogy elismerték a futballomat, ez is megerősített abban, NB I-es játékos vagyok. Baráti viszonyt ápolok Batik Bencével, gratuláltunk egymásnak, majd megjegyeztük, kár, hogy nem egy csapatban értük el ezt a szép sikert. Hogy van-e bennem tüske, haragszom-e a Honvédra? Nem. A klub más utat jár – az más kérdés, hogy ez jó-e vagy sem –, és mi ebbe az elképzelésbe nem fértünk bele. S akkor finoman fogalmaztam… Inkább rettenetesen erős motiváció és bizonyítási vágy dolgozott bennem, meg akartam mutatni, hogy a kispesti klub rossz döntést hozott akkor, amikor elengedett. Nem tagadom, fájt, amikor tíz év után ott kellett hagynom Kispestet. Kedveltem a klubot, szerettem ott futballozni. Már amikor lehetett, ugyanis nem mindig lehettem a pályán, nem kaptam elég bizonyítási lehetőséget.”

Miután 2020 márciusában az egyik edzésen elszakadt a keresztszalagja, majd a koronavírus-járvány miatt csak két hónappal később műtötték meg, felépülése után a 2020–2021-es idényben az NB III-ban kapott esélyt, míg a 2021–2022-esben már az NB I-ben is, igaz, csak öt alkalommal – összesen 34 percet. A bizonytalanság után nyáron került Kecskemétre, ahol édesapjával, a vezetőedző Szabó Istvánnal dolgozhat együtt.

„Lelkileg nehezen dolgoztam fel a bizonytalanságot, s kérdések kavarogtak bennem: azért nem számítanak rám, mert alkalmatlan vagyok az élvonalbeli játékra? Miért akarnak tőlem megszabadulni? Miért nem játszottam eleget? Amikor már ment a nyári felkészülés, felvetődött bennem, mi lenne, ha a KTE-hez kerülnék. Mondtam is édesanyámnak, ő pedig azt válaszolta, hívjam fel apát, s beszéljem meg vele a tervem. Persze, nem hívtam – megtette helyettem anyukám… Amikor eldőlt, megyek, s a két klub is megegyezett, azért volt bennem félsz, mert nem akartam, hogy bárki is azt higgye, hogy az apám csak azért játszat, mert a gyereke vagyok. Fizikailag nagy lemaradással küszködtem, s ha megnézzük a meccseimet, láthatjuk, szép fokozatosan épültem be a csapatba. Amikor csatlakoztam a KTE-hez, épp edzőtáboroztak a fiúk, s mivel később mentem, nem volt szobatársam. Olykor átjött apa, beszélgettünk, s mondtam neki, olyan izomlázam van, hogy szinte alig tudok kikelni az ágyból… A munkának meglett a gyümölcse, a bajnokikon egyre jobban ment a játék, jöttek a gólok is: a legszebbet a Debrecennek lőttem, előtte három mezőnyjátékoson is átverekedtem magam. Lelkileg viszont a felcsútiak ellen szerzett volt a legfontosabb: előtte ugyanis kihagytam a tizenegyest a Mezőkövesd ellen, kikaptunk, ami nagyon bántott. Összességében álomszerű, ami velem történik, hiszen jó két éve, amikor megsérültem, egy másodpercig sem fordult meg a fejemben, hogy idáig juthatok. Olykor kicsordul a könnyem, ha eszembe jut, honnan hová jutottam.”

A labdarúgó bízik benne, hogy a csapat ott folytatja, ahol ősszel abbahagyta – a KTE második a tabellán.

„Bizakodók vagyunk, de nem szabad szem előtt tévesztenünk, még ha jelenleg furán is hangzik, hogy elsődleges célunk a bennmaradás. Hogy aláírnám-e most a hetedik helyet? Nehéz kérdés… Édesapámnak és a klubnak jót akarok, ezért igen, mégiscsak kiemelkedő szereplés lenne újoncként. De valamennyiünknek vérmesebb reményei vannak.”

Törökországban edzőtáborozhat a csapat

A Kecskeméti TE jövő hét pénteken, december 16-án kezdi el a felkészülést, majd az ünnepnapok kivételével edzenek a játékosok. A tervek szerint a csapat január 4-én útnak indul a törökországi edzőtáborba, s 14-ig marad Belekben. Minimum két felkészülési mérkőzést tervez odakint, az út előtt, 3-án a KTE a Békéscsabát fogadja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik