Könnyek között – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.05.15. 23:14

Mindössze negyedóra telt el az ezüst- és bronzérem, valamint a kiesés szempontjából kulcsfontosságú, egyszerre kezdődő három NB I-es mérkőzésen, amikor minden eldőlt, de minimum eldőlni látszott. Ekkor az egykori Puskás-akadémista, ma már honvédos Zsótér Donát a papíron a rosszabbik lábával, jobbal kapásból hatalmas gólt zúdított volt csapata hálójába, kétgólossá hizlalva a kispesti előnyt.

Bár nem láttam az összeset, de ezt megszavaznám a 33., utolsó forduló találatának, mert kétségtelen esztétikai értéke mellett gyakorlatilag bennmaradást ért. Persze bőven volt még hátra a lefújásig Felcsúton, no meg a Hidegkuti-stadionban és Kisvárdán egyaránt, mégis, a Honvéd elszántságát látva nehezen lehetett elképzelni, hogy a harmadik hellyel a másodikhoz hasonlóan ugyanúgy az Európa-konferencialigában szereplési lehetőséget kapó hazaiak fordítanak. Elszántságot említettem, ami az utóbbi időszakban nem csak szerintem, hanem Nebojsa Vignjevics vezetőedző szerint is hiányzott a piros-feketékből, többek között ezért lavírozták magukat viszonylag megnyugtató pozícióból a szakadék szélére. Itt azonban megtorpantak, s most a legvégén Honvédhoz méltó harci erényeket mutatva nyertek, maradva az első osztályban. A záró sípszó után a válogatott keretben is számításba vett kapus, Szappanos Péter reakciója, kitörő zokogása mutatta, most azért sok minden forgott kockán.

S a gyors forgásba nagyszerű hajrája ellenére az MTK szédült bele, hiszen hiába verte meg simán a Debrecent, a korábbi bukdácsolás megbosszulta magát, s a Gyirmót melletti másik kiesőként folytathatja majd egy szinttel lejjebb. Az NB II mindenesetre valószínűleg egy látványos stílusú, gólra törő, a támadást előtérbe állító gárdával lesz gazdagabb, hiszen az egyre biztosabb hírek szerint érkezik (sportigazgatóként) Paksról a kék-fehérekhez Bognár György, akinek a csapataitól megszokhattuk a felsorolt stílusjegyeket. Az azonnali visszajutás kivívásában – mert mi lehetne más a cél? – ott lehet a gól­erős veterán csatár, Futács Márkó, viszont már nem vesz részt a mindössze 17 évesen válogatott meghívót kapó Vancsa Zalán, aki vasárnap is jól játszott, s ugyanezt majd a belga Lommelben folytathatja saját továbbfejlődése, s közvetve az egész magyar labdarúgás érdekében.

A keleti végeken közben a Kisvárda győztes meccsen, telt ház előtt megharcolt története eddigi legjobb szerepléséért, az NB I-es ezüstéremért, Révész Attila, a távozását korábban említő sport­igazgató könnyei pedig jelezték, hogy egy ilyen végletekig kiélezett utolsó forduló sok szempontból utat enged az érzelmeknek.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik