Király Gábor a szögletből kapott gólról: Nem értem el a labdát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.06. 19:06
null
Szombathelyen mindenki hitetlenkedve fogadta a paksiak szögeltből szerzett gólját (Fotó: Unger Tamás)
A labdarúgó NB I 31. fordulójára visszatekintő cikkünkben fókuszban a Paksi FC szögletből szerzett gólja, de szó lesz a Petrjak-ügyről, a diósgyőri Márkvárt Dávid nagy góljáról és a dühös MTK-szurkolókról is.

A FORDULÓ SZÖGLETE – REMILI MOHAMED SZEMSZÖGÉBŐL

Remili Mohamed pályafutása eddigi legkülönlegesebb gólját szerezte a Haladás ellen, a Paks csatára szögletből küldte Király Gábor kapujába a labdát.

A hosszabbítás harmadik percében járt a Haladás–Paks mérkőzés, amikor Remili Mohamed sprintben érkezett a bal oldali szögletzászlóhoz, hogy elvégezze a csapata javára megítélt sarokrúgást. Másodpercek voltak már csak hátra, 1–0-ra vezetett a Haladás, a 33 esztendős támadó fejében alighanem megfordult, minden bizonnyal ez az utolsó esély a pontszerzésre.

Néhány pillanattal később a labda kivételes röppályát leírva kanyarodott középre, és a 108-szoros válogatott Király Gábort alaposan becsapva a kapu bal felső sarkában kötött ki. Az addig éneklő hazai szurkolók elhallgattak, a szombathelyi játékosok a fejüket fogták, hiszen tudatosult bennük: a remélt három helyett csak egy pont jut nekik.

„Kevés labdarúgó mondhatja el magáról, hogy tétmérkőzésen szögletből szerzett gólt, alighanem nekem is szükségem lesz néhány napra, hogy felfogjam, mekkora jelentősége is van ennek a találtnak – mondta a találkozót követően Remili Mohamed. – Miután csereként pályára léptem, volt néhány jó beadásom, így amikor a játékvezető megítélte a szögletet, annak tudtában állítottam le a labdát, ha törik, ha szakad, de valahogy be kell találnunk. Hogy hibázott-e Király Gábor? Nagy ívben tekertem középre a labdát, talán mondhatom, hogy jól is találtam el, ugyanakkor az is igaz, a mondás úgy tartja, szögletből nem illik gólt kapni, ha mégis megtörténik, azt rendre ráolvassák a kapusra. Egyébként az ősszel Debrecenben éppen ellenünk szerzett hasonló gólt Bódi Ádám a kilencvenharmadik percben, így jól tudom, ilyenkor milyen érzés a másik oldalon állni.”

Amikor néhány pillanattal később Berke Balázs játékvezető lefújta a bajnokit, a paksi futballisták természetesen boldogan ünnepelték a pontszerzést, de az öltözőben Remili már viszonylag gondterhelt játékostársakat látott maga körül.

„Néhány perccel korábban szereztem életem gólját, mégis rossz volt bemenni az öltözőbe, hiszen közben kiderült, a Kisvárda és a Diósgyőr is győzött – folytatta a paksiak támadója. – Ha legyőztük volna a Haladást, akkor is nyerni kellene hazai pályán a Kisvárda ellen, és így is nyerni kell. Visszatérve a szombati gólra: nyilván el kell telnie némi időnek, hogy igazából felfogjam, milyen különleges gólt szereztem, de az biztos, hogy nagypapa koromban lesz miről mesélni az unokáknak.”


„NEM ÉRTEM EL” – A FORDULÓ SZÖGLETE KIRÁLY GÁBOR SZEMSZÖGÉBŐL

Remili Mohamed a 77. percben állt be, s több oldalszabadrúgásnál és szögletnél a Haladás kapuja elé csavarhatta a labdát – vagyis volt előzménye a 93. percben szögletből lőtt góljának.

„Ezt megelőzően minden beadása erőből a rövid sarokra érkezett – mondta lapunknak Király Gábor, a szombathelyiek 43 éves kapusa. – Az utolsó percekben nagy volt a nyomás a kapunkon, mert annyi lehetőséget adtunk az ellenfélnek, hogy rögzített játékhelyzetből a kapunk elé ívelje a labdát.

A gólt megelőző szöglet előtt volt egy sarokrúgás, amikor a paksi kapus előrejött, és Nagy Gergő feje elől ütöttem el a labdát. Ennél az utolsó szögletnél – ugyanúgy, mint néhány perccel előtte – mindenki a rövid sarok közelében helyezkedett, a Paks kapusa, Nagy Gergő ugyanúgy elém állt, ő és az őt őrző védőjátékosunk volt középen. Hátranéztem, láttam, hogy a hosszú kapufánál senki sincs, így arra volt a legnagyobb esély, hogy a labda a rövidre érkezik. Ezért mozdultam én is abba az irányba, hogy ha egy paksi játékos belecsúsztat, esetleg a mi védőnkön pattan meg a labda a kapu felé, még tudjak reagálni. Az ezt megelőző öt vagy hat esetben egyszer sem ment a labda át a hosszú oldalra – a végén igen. Ha ívelt a lövés, van esély visszalépni, esetleg menteni, de ha erőből elrúgják, és a labda a hosszú kapufán csattanva megy be a felső sarokba, az csak akkor védhető, ha annál a kapufánál áll a kapus. Mégsem állhattam ott, mert mindenki a másik kapufa előtt tömörült... El kell ismerni, tökéletes lövés volt – éppen olyan, mint amilyenből a Paks kapott gólt Debrecenben Bódi Ádámtól –, erős, az ellenfél számára optimális helyen lecsapódó. Felugrottam, de ott még nagyon magasan volt a labda, nem értem el. Nem vigasztal, hogy láttam már több hasonló gólt, olyat kevesebbet, hogy onnan, a hosszú felsőből kiszedi a kapus az erőből meglőtt labdát.”

A FORDULÓ ÜGYE – IVAN PETRJAK

A Ferencváros szombat este fantasztikus hangulatú mérkőzésen 2–1-re legyőzte az Újpestet, a zöld-fehér szurkolókat azonban talán még az eredménynél is jobban foglalkoztatja Ivan Petrjak ügye. A 25 éves ukrán középpályás tavaly nyáron érkezett kölcsönbe a Sahtar Donecktől, s hamar megszerettette magát a Fradi rajongóival: gyorsasága, harcossága rendre gondot okozott az ellenfelek védelmének, 28 bajnoki mérkőzésén szerzett 6 góljával és 11 gólpasszával a csapat egyik leghasznosabb tagjává vált. Ezért is volt váratlan, sőt a ferencvárosiaknak sokkoló a szombati hír, amikor közvetlenül a derbi előtt bejelentették: Petrjak kölcsönszerződése lejártával elköszön a csapattól – és a Mol Vidiben folytatja pályafutását.

A távozás ténye önmagában nem meglepő. Arról már korábban hallani lehetett, hogy a Ferencváros elégedett a teljesítményével, és szeretné megvásárolni a Sahtartól, a felek azonban sokáig nem jutottak dűlőre, és mire sor került rá, már késő volt. Az ukránokat időközben Székesfehérvárról is megkeresték, a tárgyalásokat a Vidi nyerte meg, a híreket olvasva a profi futballista a magasabb fizetést választotta, ezért döntött a klubváltás mellett.

Hogy pontosan mi zajlott a háttérben, csak az érintettek tudják. A Ferencvárostól Hajnal Tamás sportmenedzser, Orosz Pál vezérigazgató és Szerhij Rebrov vezetőedző szólalt meg, elmondva, minden tőlük telhetőt megtettek a középpályás megtartásáért, és nem értik a döntését.

A futballista ügynöke, Ivan Pirozsenko ugyanakkor állítja, hónapokig hiába próbált tárgyalni a klubbal, az egyeztetések nem a várt módon zajlottak. Amikor a labdarúgó az idény során először megkereste, azzal bízta meg, hogy intézze el a maradását, a vezetőség azonban nem bizonyult partnernek ebben. Hiába állt rendelkezésre egy év a részletek tisztázására, az ügynök elmondása szerint nem vették őket elég komolyan, és nem kaptak elfogadható ajánlatot. A nézeteltérésre magyarázatul szolgálhat az értesülés, miszerint Petrjak távozásában közvetetten a télen érkező Isael is szerepet játszhat – de ez olyan részlet, amelyben nem találni kapaszkodót, ráadásul olyan nem létezik a profi futballban, hogy a posztokon és a játékosok között nincs rivalizálás...

Az FTC öltözőjében ragasztószalaggal már áthúzták a 34-es számú, azaz Petrjak szekrényének jelölését – a játékos távozásáról a ferencvárosi futballisták részéről Dibusz Dénes nyilatkozott az Újpest elleni derbit követően.

„Mi is szombaton olvastuk a híreket – mondta a kapus. – Ivan nagyon sokat segített a bajnoki cím megszerzésében, eredményesen futballozott egész idényben. Nem a mi dolgunk, hogy minősítsük vagy értékeljük, hol folytatja a pályafutását. A klub szerette volna megtartani. Most Varga Roland játszott a helyén, és bizonyította, ő is képes eredményes, jó játékot produkálni.”

A FORDULÓ DÖNTÉSE – MÁRKVÁRT DÁVID

Ritkán látható nagy gólt rúgott Márkvárt Dávid a DVTK–Mol Vidi találkozó 73. percében a vendégek kapujának jobb alsó sarkába: a diósgyőriek középpályása húsz méterről lőtt a hálóba, s ez három pontot is ért.

„Nagy volt az öröm – mondta a 2–1-re megnyert összecsapás után a Mol Vidi FC elleni bajnokin a DVTK győztes gólját szerző Márkvárt Dávid. – Szabó Bencétől kaptam a labdát, s miután átvettem, felnéztem, vajon melyik társamat tudom helyzetbe hozni, de láttam, csak lövésre van lehetőség, úgyhogy elvállaltam. Az eset pikantériája és a hatalmas öröm kiváltója nem is a gól, hanem az, hogy élvonalbeli pályafutásom során eddig még sohasem találtam ballal a kapuba. Társaim is csak csodálkoztak, s bár a »történelmi eseményt« egyelőre nem ünnepeltük meg az öltözőben, azért sokan gratuláltak.”

Márkvárt valóban nem tartozik a kapura veszélyes labdarúgók közé, ráadásul az utóbbi időben leginkább a védelem előtt futballozik, így ritkán fordul elő, hogy helyzetbe kerül. Ebben a bajnokságban két gólnál tart, most viszont annak is örülhet, hogy a Vidi elleni meccs vezető góljának előkészítéséből is kivette a részét.

„A taktikánk része volt az ellenfél agresszív letámadása – magyarázta a labdarúgó. – A kezdés előtt tudtuk meg, hogy Stopira középső védőként futballozik majd, persze, ha Juhász Roland játszik, őt is letámadtam volna. Az első gólunk előtt a labdaszerzés után passzoltam Florent Hasanihoz, ő pedig kipókhálózta a jobb felső sarkot. Koszovói légiósunknak remek rúgótechnikája van, nem először lőtt gólt távolról.”

A DVTK-nak rendkívül sokat ér a fehérváriak elleni három pont, mert a győzelem életben tartja a bennmaradási reményt, s hogy ne legyen még izgalmasabb az utolsó forduló, a diósgyőrieknek ahhoz a hétvégén le kellene győzniük a Honvédot is.

A FORDULÓ CSALÓDÁSA ÉS DÜHE – MTK

A másodosztály egy évvel korábbi kiírásának győzteseként és erős középcsapat benyomását keltve tért vissza az élvonalba az MTK, amely a nyáron még a dobogó alsó fokára is odafért, és a negyedik helyről vághatott neki az őszi szezon utolsó fordulójának.

A tavasszal azonban teljesen más arcát mutatja: 13 forduló alatt mindössze kétszer nyert, és egyszer játszott döntetlent, a többi (10) meccsét elbukta. Lucsánszky Tamás vezetőedző márciusi kinevezése sem rázta fel eddig a csapatot. A tréner a hetedik helyen vehette át az irányítást, s a kieső helyre sodródástól jelenleg csak a DVTK-nál eggyel több győzelme menti meg, így a még éppen bennmaradást érő 10. helyet foglalja el.

A csalódást keltő produkció dühöt váltott ki a szurkolókból, akik a szombati, Mezőkövesd elleni 1–0-s vereség után hangot is adtak nemtetszésüknek. Az MTK-nál ugyanis nincsenek hozzászokva a heteken átívelő sorozatos vereségekhez, márpedig a csapat a legutóbbi négy fordulóban gólt, öt forduló óta pontot sem szerzett; 2013 nyaráig kell visszakeresnünk, hogy ilyen rossz szériát találjunk: akkor egymást követő öt játéknapon szenvedett vereséget az MTK!

Lucsánszky Tamás és a csapat pengeélen táncol, már csupán két mérkőzésük maradt a bennmaradás kiharcolására, meglehetősen kedvezőtlen sorsolás mellett: a következő játéknapon a második helyezett Mol Vidihez utaznak a kék-fehérek, majd a dobogóra hajtó Honvédot fogadják.

A NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
A NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 31. FORDULÓ
MÁJUS 4., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Bp. Honvéd 2–2Felcsút,
Pancho Aréna
Solymosi Péter
1941
Haladás–Paksi FC 1–1
Szombathely,
Haladás Stadion
Berke Balázs
4246
MTK Budapest–Mezőkövesd 0–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Iványi Zoltán
1622
Diósgyőri VTK–Mol Vidi 2–1
Miskolc,
DVTK Stadion
Vad II István
3226
Debreceni VSC–Kisvárda 1–3Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő3500
Ferencváros–Újpest FC 2–1
Budapest,
Groupama Aréna
Andó-Szabó Sándor
20 057
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC3122 4 569–25+4470
2. Mol Vidi FC3117 6 848–34+1457
3. Debreceni VSC3113 9 939–36 +348
4. Újpest FC311212 738–24+1448
5. Budapest Honvéd3112 91038–33 +545
6. Mezőkövesd Zsóry FC3111 81243–38 +541
7. Puskás Akadémia FC3110 61534–44–1036
8. Paksi FC31 8121131–42–1136
9. Kisvárda31 9 81434–46–1235
10. MTK Budapest3110 41739–48 –934
11. Diósgyőri VTK31 9 71529–53–2434
12. Szombathelyi Haladás31 8 51830–49–1929
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik