Hajnal Tamás: Egyre jobban tisztelik a Ferencvárost

Borbola Bence (Trabzon)Borbola Bence (Trabzon)
Vágólapra másolva!
2022.11.05. 07:24
null
Unity is strength! Ferencváros is solid as a team because, even though there are more foreign players in the squad, the European League has brought the team together (Photo: Attila Török)
A labdarúgó Európa-liga legjobb tizenhat együttese közé jutó Ferencváros sportigazgatója, Hajnal Tamás lapunknak elmondta, mit gondolnak róluk az ellenfelek, és hogy a télen befuthat-e egy-két játékosért visszautasíthatatlan ajánlat.

You can read the interview in English here!

– Őszintén, hány pontot remélt a csoportkör megkezdése előtt?
– A sorsolás pillanatában is reálisan ítéltük meg a helyzetünket, tisztában voltunk vele, ebben a négyesben nem mi vagyunk a legesélyesebbek a továbbjutásra – felelte lapunknak még a törökországi hotel teraszán beszélgetve Hajnal Tamás, a Ferencváros sportigazgatója. – A Trabzonspor, a Monaco és a Crvena zvezda is előttünk jár anyagi lehetőségekben és tapasztalatban is. Nehéz csoportnak tartottam a miénket a sorsolás után, de nem számolgattam, úgy voltam vele, menjünk, csináljuk, és gyűjtögessük a pontokat.

– A továbbjutás, a tavaszi folytatás egyértelmű cél volt, nem?
– Persze. Szerettünk volna ott lenni a nemzetközi kupák egyikében, de tudtuk, ehhez sok mindennek össze kell állnia. Az elképzelés az volt, hogy próbáljuk felborítani a papírformát, és menet közben az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy olyan helyen végezzen a csapat, amely tavaszi folytatást ér. Az első két forduló aztán kiugró eredményeket hozott, hazai pályán jórészt tíz emberrel játsz­va három kettőre legyőztük a Trabzonsport, majd idegenben egy nullára megvertük a Monacót. Ez a két meccs önbizalmat, lendületet adott a srácoknak.

Hajnal Tamás (Fotó: fradi.hu)
Hajnal Tamás (Fotó: fradi.hu)

VOLTAK HULLÁMVÖLGYEK, AZONBAN A NAGY BRAVÚR MINDENT FELÜLÍRT

– A nemzetközi kupakaland július elején a kazahsztáni Tobolban a BL selejtezőjében kezdődött, az Európa-liga csoportköre pedig csütörtökön a török Trabzon városában ért véget. Szakmailag melyik volt a csapat legjobb meccse?
– A Trabzonspor elleni hazai. Az a mérkőzés lélektanában, csapatmunka szempontjából, szervezettségben kiemelkedett a többi közül. Sőt mondhatom, egyéni teljesítményekben is, hiszen csodálatos gólokat szereztünk szép támadások végén. Elég csak az első találatunkra gondolni, ami ráadásul begyakorolt mozgás volt: Vécsei Bálint beemelte a labdát Tokmac Nguennek, aki aztán kapásból továbbított a kapuba. Jól is védekeztünk, veszélyes ellentámadásaink voltak, a végén persze izgulni kellett, de jól jöttünk ki a fordulópontokból is.

– Hat ponttal már nyeregben érezték magukat?
– A jó kezdés önbizalmat adott mindenkinek, ekkor úgy tűnt, talán még több is benne lehet, mint a harmadik hely elérése. Azonban a hat ponttal sem mehettünk biztosra. Összességében óriási sikernek ítélem meg, hogy csoportelsőként végeztünk! Ebben a menetelésben hullámvölgyek is voltak persze, de mindig megfelelően tudtunk reagálni, ez is kulcsfontosságú volt. A csapatnak meg kell tanulnia nemcsak jól, szépen játszania, hanem eredményesen is. Mi most ebben sokat léptünk előre.

– Mekkora szerepe van a továbbjutásban, hogy a játékosok immár évek óta ezen a szinten futballoznak, és egyre tapasztaltabbak, rutinosabbak?
– Rendkívül sokat számít. Vannak olyan játékosaink, akik ezeken a meccseken sem pánikolnak, nyomás alatt is képesek teljesíteni. Mindig tudtunk meglepetéssel szolgálni az ellenfeleknek, kevés helyzetből gólokat szerezni, és megmondom őszintén, büszkeség volt a riválisok értékelését hallani, hiszen a vezetőedzőik sokszor azt emelték ki, a Fradi mennyire erős, atletikus csapat, tele jó adottságú futballistákkal.

– Ez szempont egyébként a kiválasztásnál?
– Egyértelműen. Sebesség, dinamika – ez mind alapkövetelmény ma már a nemzetközi porondon, a Ferencvárosnál is fontos szempont a játékosok kiválasztásánál. S nem elég a jó játékosokat megvenni, az edzésen is sok múlik. Remek az erőnléti, orvosi részlegünk is, a jó adottságú játékosokból a maximumot ki is kell hozni. Aztán ott van a terhelés kérdése, elosztása. Rengeteg meccsünk volt az ősszel, július eleje óta huszonhét tétmérkőzést játszottunk, és akkor a válogatott futballistáinknak még ott vannak a nemzeti csapatuk találkozói is.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

SZTANYISZLAV CSERCSESZOV MINDENT MEGTETT A SIKERÉRT

– Klubvezetőkkel, elöljárókkal találkozik, az ő reakcióikból biztosan sok mindent le tud szűrni: más szemmel tekintenek már a Ferencvárosra?
– Sok hivatalos találkozón, ebéden, vacsorán veszek részt, amikor az ellenfelek képviselőivel beszélgetek. Az elmúlt években voltak visszatérő csapatok az ellenfeleink között, a mostani csoportkör ezen a téren is új kapcsolatokat hozott. Az elején most is érződött, hogy megleptünk mindenkit, senki sem várta, hogy hat ponttal rajtolunk, sőt mi nyerjük meg a csoportot. Paul Mitchell, az AS Monaco szakmai igazgatója is olyan érdeklődéssel fordult felénk, ami jelezte, igenis tudni szeretnék, milyen munka folyik nálunk. Ezek mind árulkodó jelek.

– Sztanyiszlav Csercseszovval milyen a munkakapcsolata? Heti rendszerességgel leülnek egyeztetni?
– Szinte mindennap egyeztetünk. Az a típusú sportigazgató vagyok, aki minden edzésen ott van, részt veszek a csapat életében. Sztanyiszlav Csercseszovval folyamatosan beszélünk, egyeztetünk a csapatról, a napi történésekről.

– Nehéz vele kommunikálni?
– Tapasztalt, érzelmes ember, aki sokat töri a fejét azon, miben, hogyan lehetne tovább fejlődni. Sokat beszélünk, jól megértjük egymást.

– A több mint nyolcmillió eurós bevételen túl fontos kérdés az is, hogy a futballisták értéke mennyit emelkedhet egy ilyen sikeres csoportkört követően. Meg lehet tippelni?
– Bízunk benne, hogy emelkedett az értékük. Ha pusztán a tényeket nézzük, a jó szereplésnek értékemelkedéssel kell járnia. A jó teljesítmények magával hozzák ezt, de hogy ki mennyit ér, a nap végén úgyis a piac határozza meg, az esetleges ajánlatok mutatják meg.

Adama Traoré kapós játékos lett, ami nem csoda, hiszen a Fradiban nagyszerű teljesítményt nyújt (Fotó: Szabó Miklós)
Adama Traoré kapós játékos lett, ami nem csoda, hiszen a Fradiban nagyszerű teljesítményt nyújt (Fotó: Szabó Miklós)

 

A KATARI VILÁGBAJNOKSÁG IS ÓRIÁSI KIUGRÁSI LEHETŐSÉG

– Mit gondol, ki a legpiacképesebb játékos a mostani Ferencvárosban? A több mint ötmillió eurót érő Adama Traoré, esetleg a többször klasszisteljesítményt nyújtó Samy Mmaee?
– Nem szeretnék kiemelni senkit. Akik figyelték a mérkőzéseinket, úgyis látták, hogy a csapatteljesítményhez egyénileg ki mennyit tett hozzá. Remélhetőleg három játékosunk – Aissa Laidouni, Samy és Ryan Mmaee – ott lesz a katari világbajnokságon, nekik az is óriási kitörési lehetőség. Kíváncsian, ugyanakkor nyugodtan várom, mit hoz a tél, kiért milyen ajánlat fut be.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy Adama Traoré már a télen távozzon?
– Ha minden szempontból olyan helyzet áll elő, ami a klub számára előnyös, akkor igen. Ehhez gazdasági és sportszakmai szempontból is tökéletes ajánlatnak kell érkeznie. A korábban Spanyolországba távozó Myrto Uzuni esetében is hasonló volt a helyzet, érte is érkezett már korábban ajánlat, de vagy az időzítés nem volt megfelelő, vagy az összeg. Mindenesetre megnyugtató, minden játékosunknak olyan a szerződése, hogy a mi kezünkben van a döntés. Ez jó tárgyalási alap.

– A Ferencváros ott van az Európa-liga legjobb tizenhat együttese között, míg olyan klubok, mint a Barcelona, a Juventus vagy éppen a Manchester United még küzd érte. Itt már mindegy, kit kap a Fradi ellenfélnek?
– Egyáltalán nem mindegy. Elnézve a lehetséges ellenfeleket, jelentős minőségi különbség van köztük. A Barcelona vagy a Manchester United nem ugyanaz a kategória, mint, tegyük fel, a Nantes vagy a Midtjylland. Megdolgoztunk azért, hogy ott lehetünk a legjobb tizenhat között, és igenis továbbra is versenyképesek szeretnénk lenni. Tudjuk, hogy a Barcelona ellen nehezebb a továbbjutás, mint egy kevésbé neves csapat ellen, de azon a két mérkőzésen úgy lépünk pályára, hogy tovább akarunk jutni. Sportemberek vagyunk, ha ide sikerült eljutni, szeretnénk megragadni a további lehetőséget.

– Kívánság van ellenfelet illetően?
– Egyelőre túl hosszú a névsor. Konkrét ellenfél nincs, de jó lenne olyan csapatot kapni, amely ellen reális esély van a nyolc közé jutásra.

Samy Mmaeénak percnyi nyugta sem volt a Trabzonspor elleni mérkőzésen – a Ferencváros ugyan 1–0-s vereséget szenvedett, ám a csapat védője kiválóan futballozott (Fotó: AFP)
Samy Mmaeénak percnyi nyugta sem volt a Trabzonspor elleni mérkőzésen – a Ferencváros ugyan 1–0-s vereséget szenvedett, ám a csapat védője kiválóan futballozott (Fotó: AFP)

Isztambultól Pozsonyig több magyar labdarúgó várhatja a kupafolytatást
A Ferencváros az Európa-liga H-csoportjának megnyerésével nemcsak dicsőséget szerzett, de megspórolt egy kifejezetten nehéznek ígérkező párharcot a Bajnokok Ligájából kieső csapatokkal szemben. Az Európa-liga nyolcaddöntőjének mezőnye ugyanis az El-csoportjukat megnyerőkből, valamint a csoportmásodikok és a BL-csoportjukban harmadik helyen végző csapatok párharcának győzteseiből áll össze. A Ferencvárosnak a november 7-én, hétfőn esedékes sorsoláson még nem kell izgulnia, sőt egészen február 24-ig, a legjobb tizenhat sorsolásáig kényelmesen készülhet. Irigylésre méltónak biztosan nem mondható a PSV, Rennes, Roma, Union Berlin, Manchester United, Midtjylland, Nantes és a Fradival szemben alulmaradó Monaco helyzete, a Bajnokok Ligájából ugyanis olyan csapatok szálltak alá, akik máskor a legrangosabb európai kupáért szállnak harcba tavasszal. Ilyen a nyáron Lisandro Martínezt, Antonyt és Erik ten Hag vezetőedzőt elveszítő Ajax, amely éppen az említettek jelenlegi klubjával is összefuthat, hiszen a Manchester United nem tudta megelőzni a Real Sociedadot a csoportjában. Számos presztízsmeccs létrejöhet így, hiszen Cristiano Ronaldo újra összecsaphat a Barcelonával vagy két korábbi együttesével is, a felejthető teljesítménnyel kieső Juventus­szal és a portugál Sportinggal. Fontos kitétele a playoffkörnek, hogy azonos nemzetből érkező csapatok nem mérkőzhetnek, így egyelőre várni kell a holland és olasz rangadókra (PSV–Ajax vagy Roma–Juventus), de a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlin sem találkozhat a Leverkusennel. A Szalai Attilát foglalkoztató Fenerbahce a Ferencvároshoz hasonlóan megnyerte csoportját. A Konferencialigában február végéig vár ellenfelére Kerkez Milos és az AZ, valamint a hektikus csoportjában élen záró pozsonyi Slovan is, míg az Európa-ligából kiesőként csatlakozik a hétfői sorsolásra az AEK Larnaca. A Konferencialiga-csoportokban másodikként végzők elleni párharc megnyerése azt jelentené, hogy Kerkez Milos, Holman Dávid és a ciprusiakat erősítő Gyurcsó Ádám is a legjobb tizenhat közé jutna a harmadik számú európai sorozatban.
M. D.
Szalai Attila (Fotó: AFP)
Szalai Attila (Fotó: AFP)
A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. FERENCVÁROS 6 3 1 2 8–9 –1 10
2. Monaco 6 3 1 2 9–8 1 10
3. Trabzonspor 6 3 3 11–9 2 9
4. Crvena zvezda 6 2 4 9–11 –2 6

AZ EURÓPA-LIGA TELJES ADATBANKJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik