Gyász: elhunyt Fenyvesi Máté, az FTC VVK-győztes legendája

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.17. 17:01
null
Fenyvesi Máté (1933–2022) (Fotó: Tumbász Hédi)
A Ferencváros a hivatalos oldalán jelentette be, hogy 88 éves korában elhunyt a klub legendás futballistája, az Eb-bronzérmes Fenyvesi Máté, aki elnökként is szolgálta az FTC-t.

Fenyvesi Máté 1933. szeptember 19-én született Jánoshalmán, s itt is kezdett el futballozni. Felnőttkarrierjét a Kecskeméti Kinizsiben kezdte, ahonnan – 1953-ban – a Ferencvárosba vezetett az útja, amelyet akkor Budapesti Kinizsinek hívtak.

A Fradival az 1958-as Magyar Népköztársasági Kupa megnyerése volt az első sikere, amelyet négy bajnoki cím követett (1963, 1964, 1967 és 1968), valamint az 1965-ös Vásárvárosok Kupája-győzelem. A Juventus ellen 1:0-ra megnyert torinói döntőben éppen Fenyvesi csukafejese döntött. Összesen 551 tétmérkőzésen 164 gólig jutott zöld-fehér szerelésben. Az égnek álló hegyes frizurája miatt Tüskének becézett futballista – akit 16 éves karrierje során egyszer sem állították ki – 1969-ben vonult vissza az FTC-ből.

„Albert Flórit végig fellökdösték, így nem ért oda a labdákra. Kifigyeltem, hogy a beadások mögötte leesnek, mert a bekkek csak Flórira figyeltek. Egy ilyen alkalommal csukafejessel bedobtam magam. Szegény Albert nem is látta, hogy gól lett, pattant fel a földről, ment volna reklamálni, de Rákosi Gyuszi rászólt, »Várjál, a Fenyő befejelte«. Flóri csak annyit mondott, »Na, akkor mehetnek kezdeni.«” – elevenítette fel a történteket a 80. születésnapján Fenyvesi.

Remek teljesítményének köszönhetően már egy évvel azután bemutatkozhatott a válogatottban, hogy az FTC-be szerződött: 1954 szeptemberében debütált Románia ellen.

„Tüske” válogatott mezben
„Tüske” válogatott mezben

A magyar válogatottban 1954 és 1966 között 76 alkalommal lépett pályára, ezeken 8-szor volt eredményes, továbbá tagja volt az 1964-ben Európa-bajnoki bronzérmet nyerő csapatnak.

Fenyvesi Máté a Puskás Aréna falán (Fotó: Szabó Miklós)
Fenyvesi Máté a Puskás Aréna falán (Fotó: Szabó Miklós)

„Fenyvesi ritka ember és futballista. Mindenki szereti, nincs egyetlen ellensége sem. Egyrészt példás magaviselete miatt, másrészt a pályán való viselkedése miatt. Pályafutása alatt egyetlen egyszer sem szidta a szabálysértést elkövető játékost, ha buktatták, felkelt és játszott tovább, s ha ez nem ment, mert súlyosabb sérülést szenvedett, nem rázta az öklét és nem szitkozódott. Fenyvesi kiváló ember és sportoló volt” – idézte a fradi.hu korábbi klasszisát, Szűcs Lajost.

Karrierje lezártával állatorvosként kezdett dolgozni, majd politikusként is szerepet vállalt a közéletben. 1999-ben, a százéves jubileum idején visszatért a Ferencvároshoz, mint a klub ügyvezető elnöke.

Fenyvesi visszavonulása után állatorvosként is dolgozott
Fenyvesi visszavonulása után állatorvosként is dolgozott
Séta a válogatottal
Séta a válogatottal
VÉLEMÉNYEK

Mucha József, a Ferencváros hatszoros válogatott középpályása: –
Végtelenül le vagyok sújtva, nagyszerű embert, legendás ferencvárosi labdarúgót veszítettünk el! A Fradi öregfiúkban rendszeresen játszhattam vele, csak jót tudok róla mondani. Minden szempontból megtestesítette a fradizmust, futballistaként egyértelműen világklasszis volt. Rengeteget lehetett tőle tanulni, játékosként és a civil életben is hihetetlen szerénység jellemezte.

Bálint László, a Ferencváros 76-szoros válogatott védője: – Az első emlékem Fenyvesi Mátéval kapcsolatban az, hogy amikor felkerültem a Ferencváros első keretéhez, eleinte a tartalékcsapatban játszottam, és többször is visszajátszott közénk. Nagyon segítőkész, végtelenül tisztességes ember volt, hihetetlen alázat jellemezte. Amíg futballozott, szinte semmit sem vesztett a gyorsaságából, ruganyosságából, nagyon profin készült mindig. Nekünk, fiataloknak nagyon sokat segített, soha egyetlen pillanatig sem éreztette, hogy mekkora nagy játékos. Ő volt a Baráti Kör tiszteletbeli elnöke, nekem, a mostani elnöknek duplán fáj az elvesztése.
Fazekas László, az Újpesti Dózsa 92-szeres válogatott támadója: – A válogatottban már nem játszottunk együtt, de bajnoki meccsen sokszor voltunk ellenfelek. A Ferencváros Szőke, Varga, Albert, Rákosi, Fenyvesi támadósora méltán volt legendás, és „Tüske" ennek az ötösfogatnak volt a fontos tagja. Rendkívüli gyors balszélső volt, igazi csapatemberként írnám le őt. A pályán soha nem adódott problémánk egymással, ahogy tudom, halk szavú, optimista ember volt, nagyon szép kort élt meg.
Horváth László, a Ferencváros egykori védője: – Győrben játszhattam életemben először Fenyvesi Mátéval egy csapatban. A legcsendesebb ember volt, akit valaha ismertünk, nem tudok róla, hogy valaha bárkivel konfliktusba került volna, soha egy rossz szót nem szólt senkihez. Fantasztikus futballista volt, ezt a nézők is jól tudták, de csak mi, a társai voltunk azzal tisztában, milyen remek embert vesztettünk el. Azt lehetett tudni, hogy az elmúlt időszakban sokat betegeskedett, kórházban is volt, nagyon szomorú lettem a hír hallatán. Csodálatos embert veszített el a magyar labdarúgás.
Rátkai László, a Ferencváros egykori csatára: – Tizenhét évesen kerültem a Ferencváros felnőtt csapatának az öltözőjébe, és persze nagyon izgatott voltam – de Fenyvesi Máté olyan szeretettel és barátsággal fogadott, mintha mindig együtt futballoztunk volna, és róla mindig is ez jut eszembe. Ha pedig a pályán egymás mellett játszottunk, csodálatos élményt jelentett, ha nem jól passzoltam, akkor sem kellett semmitől tartanom: megdicsért, biztatott, annyit mondott, csak csináljam tovább, ne törődjek semmivel. Közismerten visszahúzódó, csendes ember volt, erre szokták mondani, a pályán nyújtott teljesítménye beszélt helyette, és valóban: ha a társaságban hosszabb mondatot hallottunk tőle, már mindenki felkapta a fejét, mi történt vele, hogy csak így ömlik belőle a szó? Nagyszerű csapattárs volt.
Szőke István, a Ferencváros egykori 13-szoros válogatott csatára, a Sportrádió alapján: – Szélső voltam én is – ki más lehetett volna a példaképen, ha nem Fenyvesi Máté! Megadatott, hogy játszhattunk egy csapatban, ez pedig hatalmas megtiszteltetés volt számomra. Senki nem adott esélyt a Ferencvárosnak a VVK-döntőben a Juventus volt az egyértelmű favorit, de az olaszok nem tudták, hogy Fenyvesi Máté fantasztikusan fejel – az a kupagyőzelem, az a gól a magyar labdarúgás egyik legnagyobb sikere. Rettenetesen szomorú nap ez...
FENYVESI MÁTÉ

Született:1933. szeptember 19., Jánoshalma
Posztja:balszélső
Csapatai:Kecskeméti Kinizsi (1951–1953), Bp. Kinizsi/Ferencvárosi TC (1953–1969, 551 mérkőzés/164 gól)
Válogatottság:76/8. Két vb-n szerepelt (1958, 1962), Eb-bronzérmes (1964)
Eredményei:VVK-győztes: 1965, magyar bajnok (1963, 1964, 1967, 1968), Magyar Kupa (MNK)-győztes: (1958)
Állatorvosként a Sertésvágóhídon, Biatorbágyon, Balassagyarmaton és Jászberényben dolgozott
A Független Kisgazdapártba 1989-ben lépett be, 1990-től Jánoshalmán két cikluson át önkormányzati képviselő, 1998-ban az FKgP parlamenti képviselője, 2002-től a Fidesz jelöltjeként
Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (1994) és a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét (2013)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik