SOMOGYI ZSOLT
2023.02.05 22:58 Frissítve: 2023.02.06 22:36

Galuska – Somogyi Zsolt jegyzete

Hangulat? Szuper! Színvonal? Hát... Az biztos, hogy a két klub emlékezetes pillanatokban gazdag történetében sem találni olyan kirívó ügyetlenségből eredő gólt, mint amilyet vasárnap láthattunk. Tim Hall luxemburgi futballista, korábban a Progres Niederkorn, a Gil Vicente (egy bajnoki a portugál klub színeiben), a Karpati Lviv és a ciprusi Ethnikosz Ahnasz színeiben szerepelt, bár még utóbbi is elengedte. És a legszomorúbb a történetben az, hogy egy teljesen ismeretlen, a nemzetközi futball alsó polcain szereplő klubokban sem meghatározó ember Újpesten kezdő lehet. Azonnal adódik a kérdés: a két részre szakadt újpesti utánpótlásban (az UTE és az Újpest FC) nem találni egyetlen magyar fiatalt, aki legalább ilyen szinten tudna futballozni?! Nem a hibáról van szó, mert Franz Beckenbauer is rontott néha, hanem arról, hogy a dekoncentráltságból vagy éppen a képzetlenségből eredő ijedtség okozta hiba ezen a szinten nem megbocsátható. Djordje Nikolics kivédte volna Marquinhos gyatra lövését, a brazil már magát ostorozva elfordult, amikor Tim Hall váratlanul kisegítette, és – gólt faragott a semmiből.

 
Nem tucatsiker: sorozatban 12. alkalommal nyert az Újpest ellen a Fradi!

Világos: teljesen mások a két klub lehetőségei, a zöldek fényévekre eltávolodtak a liláktól, és ez főleg abban mutatkozik meg, hogy egy Tim Hall képességű játékos a Fradi környékére sem mehetne. Magát is alábecsüli az újpesti klub, amikor a saját utánpótlása helyett ilyen tudású, más klub számára érdektelen légiósnak szavaz bizalmat. Márpedig Csongvai Áronért, Csoboth Kevinért, Katona Mátyásért, Varga Balázsért lehet lelkesedni a negyedik kerületben, és a meghökkentő öngólig jól is tartotta magát a vendégcsapat.

És itt van a másik véglet: Ognjen Mudrinszki majdnem egy órát várt arra, hogy értékelhető labdát kapjon, de amikor megtörtént, azonnal a hálóba lőtt – no, ez már valódi csatárerény volt! Más kérdés, hogy egy érdekes divat miatt ezt sokkal kevesebben látták élőben, mint hinnénk: a középen ülő VIP-vendégek a 25. percig szivárogtak a helyükre, hogy aztán a 35. perctől már a vacsoraasztal mellé iparkodjanak, a szünet után több szektor is üresen ásítozott, amikor egyenlített az Újpest. Miközben a két tábor a régi rangadóhangulatot varázsolta az arénába a kapuk mögül, középen sokaknak mintha izgalmasabb lenne a menü, mint a meccs.

Bár ez is érthető: a csirkepaprikás galuskával (plusz tejfölös ubisaláta) vonzóbb, mint Tim Hall ügyetlenkedése.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.03.24 19:21:53

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Van bennem jócskán nosztalgikus szomorúság. Elvégre a Pécs, a Szeged, a Szombathely és a Győr a középmezőnyben álmodozik a szebb jövőről, ám a Nyíregyháza 16. és a Békéscsaba 17. helye a jelenlegi állás szerint csak osztályozót ér, a két kieső előtt végző három csapat ugyanis minősítőt játszik majd a nyártól 18-as mezőnyre csökkenő sorozatért.

2023.03.23 23:32:35

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A döntés legfontosabb üzenete valószínűleg az, hogy a Vasas vezetősége önkritikát gyakorolt. Belátta hibáit az elmúlt évek játékospolitikája, a csapat menedzselése kapcsán, elismerte, hogy az eddig meghozott intézkedések nem vezettek eredményre.

2023.03.20 21:06:37

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha túlzás is, hogy a lelkével törődni kell, az érzelmeit nem szabad félresöpörni.

2023.03.20 21:03:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Vajon van-e még egy bajnokság az általunk ismert fociuniverzumban, ahol a profi osztályokban olyan vircsafttal kezdődhetnek a félidők, mint nálunk, hogy valaki a pénzéért cserébe elpöccintheti a labdát a kezdőpontról?