FTC: bemutatták Peter Stögert, hosszú távra tervez

B. B., V. J.B. B., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 15:18
null
Peter Stöger egyik célja, hogy az FTC ismét nemzetközi kupa csoporkörébe jusson (Fotó: Árvai Károly)
Megtartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját a labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencvárosi TC új vezetőedzője, Peter Stöger. A bő félórás eseményen az osztrák szakember vázolta szakmai elképzeléseit és terveit. Elárulta, nem aggódik amiatt, hogy lila-fehér színekből öltözik zöld-fehérbe, és azt is, hogy Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója már februárban felvette vele a kapcsolatot, lenne-e a IX. kerületi klub új edzője.

– Emlékszik, milyen érzés volt fiatal játékosként megörökölni Nyilasi Tibor tízes mezét az Austria Wiennél?
– Éppen akkor távozott az Austria Wientől, amikor én odakerültem – felelte a bemutató sajtótájékoztatóján lapunk kérdésére Peter Stöger, a Ferencváros élére nemrégiben kinevezett, 55 éves vezetőedző. – Kisebb csapattól érkeztem, pontosan emlékszem, mennyire büszke voltam rá, hogy az ő mezét örököltem. Nyilasi Tibor a klub híres és népszerű játékosai közé tartozott, különleges volt számomra, hogy az ő számában szerepelhettem. Zseniális futballista volt.

NÉVJEGY
Név: Peter Stöger
Született:
1966. április 11., Bécs
Korábbi klubjai edzőként:
Austria Wien (2005), First Vienna FC (2007–2010), Grazer AK (2010–2011), SC Wiener Neustadt (2011–2012), Austria Wien (2012–2013), 1. FC Köln (2013–2017), Borussia Dortmund (2017–2018), Austria Wien (2020–2021)
Sikerei: osztrák bajnok (2005–2006, 2012–2013), Osztrák Kupa-győztes (2004–2005, 2005–2006), Bundesliga II-es bajnok (2013–2014)
Forrás: fradi.hu

– Ehhez képest a ferencvárosi szurkolók egy része tiltakozott a kinevezése ellen, mondván, lila csapattól érkezik. Érzékelt ebből bármit is?
– A sporthoz hozzátartozik a rivalizálás, nem minden csapat szimpatizál a másikkal, ez így normális. Azért itt megjegyezném, annak idején éppen a Rapid Wien színeiben játszottam KEK-döntőt, ha jól tudom, a ferencvárosi és a Rapid-szurkolók jó barátságot ápolnak. Mindenesetre egy feladatom van, a munkámmal, a sikerekkel szeretném bizonyítani mindenkinek, jó döntés volt kinevezni.

– A Ferencváros és Szerhij Rebrov közötti szakítás finoman fogalmazva is elhúzódott... Az FTC mikor vette fel a kapcsolatot önnel?
– Először február végén keresett meg Hajnal Tamás sportigazgató. Nem volt titok, szerződés kötött az Austria Wienhez, amit értelemszerűen szerettem is volna kitölteni. Ezt követően nem volt szoros a kapcsolat, ilyen szempontból az elmúlt időszakban pörögtek fel az események. Más kluboktól is voltak megkereséseim, de éreztem, hogy a Ferencvároshoz kell jönnöm.

Új pályaedző
Peter Stöger nem változtat sok helyen az FTC szakmai stábján, de a sajtótájékoztató végéhez közeledve megnevezte új segédedzőjét, Alexander Badét, akivel kölni szerepvállalása (2013–2017) óta dolgozik együtt.

– Szerhij Rebrov utolsó magyarországi interjújában panaszkodott, hogy nem mindig vonták be a játékospolitikába. Ön kapott rá garanciát, hogy a tudomása nélkül nem igazolnak új futballistákat?
– Hogy mi és hogyan volt elődöm, Szerhij Rebrov és a Ferencváros között, nem rám tartozik... Arról nem tudok és nem is akarok nyilatkozni. Azzal mindenesetre tisztában vagyok, hogy sikeres időszak áll a csapat mögött, nem kérdés, nagy kihívás előtt állok.

– Attól sem tart, hogy míg az elmúlt években amolyan poroszos kommunikáció volt a szakmai stáb és a játékosok között, ön a nyílt beszéd híve? Nem lehet ebből probléma? A két stílus közötti átállás nem okozhat súrlódásokat?
– Ebből nem lehet gond. Nekem is megvan a saját stílusom, az öltözőn belüli tisztelet a legfontosabb, enélkül nem lehet sikereket elérni. Nyitott embernek tartom magam, edzőként is ilyen vagyok, de nem ma kezdtem a szakmát, és nyugodtan mondhatom, a kommunikáció soha, sehol sem csúszott el.

– A sajtótájékoztatón németül beszélt. Az öltözőben az angol lesz a közös nyelv?
– A mostani fontos bemutatkozó eseményre azért választottam a németet, hogy megfelelően ki tudjam magam fejezni. A jövőben angolul kívánom adni a nyilatkozataimat, az öltözőben a futballistákkal is angolul beszélek. A magyar nyelv nem könnyű, a mai modern technikai csodákkal próbáltam zöld ágra vergődni vele, de azt megígérhetem, legközelebb már magyarul köszöntöm az újságírókat.

– Nincs könnyű helyzetben, hiszen ezekben a napokban a keret több tagja is az Európa-bajnokságra készül. Mennyire nehéz feladat ez a szakmai stáb számára?
– Nem könnyű, de az edzőtáborban több időnk lesz megismerni egymást. Sok együttes küzd hasonló nehézségekkel, és a hiányos keret már csak azért sem szerencsés, mert hamar jönnek a nemzetközi mérkőzések. A magam részéről úgy fogom fel, hogy ez remek lehetőség a fiatalok számára. Szeretek fiatal játékosokkal dolgozni. A fejlődéshez időre van szükség, de azt már most látom, hogy vannak tehetségeink a klubnál. Kezdem megismerni őket, és hosszú távú cél, hogy minél több fiatal magyar játékos szerepeljen a csapatban.

– És mi még a cél?
– A célok egyértelműek. Sorozatban negyedszer is bajnoknak lenni, valamint nemzetközi szinten is szép eredményeket elérni. A támadófutballt kedvelem, ez azonban nem azt jelenti, hogy állandóan rohamozunk. Mint már említettem, játékosként a tízes mezt viseltem, nem tudok másként a labdarúgásra gondolni, csak ebből a megközelítésből. Támadni akarok a csapatommal, ugyanakkor realista is vagyok. Hazai terepen törekedni kell arra, hogy tetszetős futballal rukkoljunk ki, ám a nemzetközi porond más, ott elképzelhető, hogy eltérő stílusra lesz szükség ahhoz a siker eléréséhez. Ott nekünk is alkalmazkodnunk kell az ellenfelek játékához.

– Mi a benyomása a keretéről? Szeretne új futballistákat a csapatban látni?
– Hosszabb ideje figyelem a gárdát, de videoanyagokból nem ugyanaz felkészülni, mint hús-vér emberekkel együtt dolgozni. Elkezdtük az edzéseket, a felkészülést, a futballistákkal napról napra ismerjük meg egymást, és annyit már most mondhatok, a keret alkalmas a támadó szellemű játékra. Megfelelő a csapat összetétele, de ez nem azt jelenti, hogy biztosan nem igazolunk egyes posztokra.

– Mit gondol, az előttünk álló idényben melyik csapat lesz a legnagyobb riválisa a bajnokságban a Ferencvárosnak?
– Konkrét nevet hadd ne mondjak! Senkit sem kívánok kiemelni, konkurencia mindig van, ez így természetes. Abban viszont biztos vagyok, hogy a miénk a legerősebb, legjobb együttes, csak rajtunk múlik, mit érünk el a bajnokságban, hogy újra bajnokok leszünk-e. A magyar futball nagy fejlődésen ment át az elmúlt időszakban, s ebben a Ferencvárosnak is kulcsszerepe volt. Ahogyan Ausztriában a Salzburg az első számú csapat, Magyarországon a Ferencváros.

– A minap a klub fotósának kamerája előtt a pesti korzón pózolt. Megtalálta már a megfelelő otthont Budapesten?
– Két-három jó lakást is láttam már, de még nem döntöttem. Hamarosan a feleségem is a magyar fővárosba költözik, remélem, sokáig maradunk Budapesten. Az Austria Wiennél is kitöltöttem a szerződésemet, bízom benne, hogy itt is sokáig maradok.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik