FTC: Legalább egy pont kell Fehérváron – Henry Wingo

Vágólapra másolva!
2021.09.21. 08:37
null
Henry Wingo eddig egyszer játszott a Fehérvár ellen, akkor nyert az FTC, a hátvéd most sem érné be kevesebbel (Fotó: Szabó Miklós)
Szerdán 20 órától pótolják a 2. fordulóból elhalasztott Mol Fehérvár–Ferencváros NB I-es találkozót, Henry Wingo lüktető mérkőzésre számít.

– Hiányzik Amerika?
– Nagyon! – felelte lapunknak Henry Wingo, a Ferencváros tengerentúli légiósa, aki januárban Norvégiából érkezett a zöld-fehérekhez. – Mielőtt 2019-ben a Molde együtteséhez igazoltam, két hétnél több időt nem töltöttem távol a családomtól. A legtöbb csapattársam európai, nekik könnyebb hazaugraniuk, nekem csak az utazás oda-vissza két nap lenne. Legutóbb májusban voltam otthon, legközelebb karácsonykor megyek…

– A családján kívül mi hiányzik legjobban Amerikából?
– Nekem Seattle, a szülővárosom a világ legszebb helye. Olyan hangulata van, ami semmihez sem fogható. A kávé itt, Európában is finom, az ételekkel sincsen bajom, de Seattle az Seattle. Gyönyörű panorámája van, talán a város hangulata hiányzik leginkább.

– Otthon a Seattle Sounders profija volt. Más sportot ki sem próbált?
– Két bátyámmal éjjel-nappal fociztunk a kert végében, az utcán, a nappaliban. Alighanem ők fertőztek meg a labda szeretetével. Amerikában nagyon népszerű a kosárlabda, az amerikai futball vagy épp a jégkorong, nálam mégis mindig a labdarúgás volt az első. A szüleim hét­évesen vittek le először a Seattle edzésére, nyomban ott is ragadtam. Évekkel később felnőttként is ott mutatkoztam be, életem egyik legnagyobb élménye volt, amikor bajnoki címet szereztünk az MLS-ben. A város lakói egyszerűen megőrültek, minden meccsünket telt ház előtt játszottuk.

– Tudja, hogy magyarok is játszanak a tengerentúlon?
– Igen, ha jól tudom, a Dallasban játszik egy srác, aki a nyáron az MTK-tól igazolt oda, és a Kansas Cityben is van magyar, neki kifejezetten jól megy a játék.

Henry Wingo
Állampolgársága:
amerikai
Kora:
25
Posztja:
jobb oldali védő
NB I-es
mérkőzései
száma:
15
Kezdőként:
6
Csereként:
9
NB I-es góljai száma: 

– Az utóbbi időben ön sem panaszkodhat, Lovrencsics Gergő távozása óta első számú jobbhátvéddé lépett elő. Ennyire sokat jelent a bizalom?
– Ha valaki új csapathoz kerül, néhány hónapra szüksége van az akklimatizálódáshoz, megszokja az ország, a város és az egyesület viszonyait. Nagyon ritka, amikor valaki egyből csúcsformában kezd futballozni. Velem sem volt ez másként, némi időre volt szükségem, míg beilleszkedtem, és kiharcoltam a helyem a csapatban.

– Eddig egyszer játszott a fehérváriak ellen, áprilisban Zubkov duplájával győztek kettő-egyre. Hasonló mérkőzésre számít?
– Annyiban mindenképpen, hogy a mostani is rendkívül nehéz találkozó lesz. Ezúttal is idegenben játszunk, a Fehérvár jó csapat, tele jó futballistával. Ami leginkább megmaradt az áprilisi mérkőzésből, hogy a kezdés előtt a Fehérvár futballistái díszsorfalat álltak, rendkívül sportszerű jelenet volt. Ami nagy változás lesz, hogy akkor zárt kapuk mögött kellett lejátszani a mérkőzést, most viszont szurkolók előtt léphetünk pályára, a hangulat teljesen más lesz. Izgalmas, lüktető kilencven percre számítok.

– A döntetlent elfogadná?
– Nem lenne rossz eredmény, ám előre mégsem írnám alá… A fehérváriak otthonában is győzni szeretnénk, és ehhez meg is van a kellő tapasztalatunk, tudásunk. Idén is bajnokok szeretnénk lenni, s ehhez kellenek a győzelmek.

Megrendezik a mérkőzést!

Lapunk értesülése szerint felvetődött, hogy elmarad a Mol Fehérvár FC szerdai, Ferencváros elleni mérkőzése, mondván, rengetegen hiányoznak a fehérváriaknál sérülés és betegség miatt, de végül lejátsszák a bajnokit. Szabics Imre vezetőedző szinte biztosan nem számíthat még a héten Alef, Funsho Bambgoye, Hangya Szilveszter, Kenan Kodro, Kovács István, Kovácsik Ádám, Viszar Muszliu, Ivan Petrjak, Rúben Pinto, Emil Rockov, Stopira, Budu Zivzivadze és Zsóri Dániel játékára sem.

CS. A.

LABDARÚGÓ NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Szeptember 22., szerda
20.00:
Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Kisvárda 6 5 1 10– 5 +5 15
2. Paksi FC 6 3 1 2 17–13 +4 10
3. Ferencvárosi TC 4 3 1 10– 5 +5 9
4. Puskás Akadémia 5 3 2 7– 9 –2 9
5. Mol Fehérvár 5 2 3 8– 6 +2 9
6. Debreceni VSC 6 2 2 2 17–12 +5 8
7. Mezőkövesd 6 2 2 2 9–12 –3 8
8. MTK Budapest 6 2 1 3 8– 9 –1 7
8. Budapest Honvéd 6 2 1 3 8– 9 –1 7
10. Zalaegerszegi TE 6 1 2 3 9–13 –4 5
11. Újpest FC 6 3 3 8–11 –3 3
12. Gyirmót FC Győr633 3–10–7 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik