FTC: közigazgatási eljárás Paintsil ellen a kora miatt – ez mit is jelent?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.04. 19:35
null
Joseph Paintsil elment, de számos kérdést hagyott maga után (Fotó: archív)
Mint arról beszámoltunk, a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor a klub ma délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, a ghánai Jospeh Paintsil ügyében közigazgatási eljárást indítottak, ugyanis kiderült, nem biztos, hogy annyi idős, ahogy az a papírjaiban szerepel. De mi is az a közigazgatási eljárás?    

 

A ghánai Joseph Paintsil a nyáron ugyan elment a Ferencvárostól a belga Genkhez, új klubjánál már nyilatkozott is átigazolása körülményeiről, de számos kérdést hagyott maga után. A kérdések egyik köre a szerződéséhez kapcsolódik.

A Ferencváros határozott álláspontja szerint a Tema Youthtól kölcsönbe érkezett támadó végleges szerződtetésére opciós joga volt a klubnak, amit a menedzserén keresztül érvényesítettek is. Ezért azt követően, hogy a Genk bejelentette Paintsil megszerzését, az európai és a nemzetközi szövetséghez fordultak.

A másik ügy pedig azzal kapcsolatos, hogy június elején a pestisracok.hu közzétette a ghánai játékos téli, kórházi papírjait – amikor maláriára hivatkozva később tért vissza a Ferencvároshoz –, és azokon az szerepel, hogy Paintsil nem húszéves, ahogy azt eddig tudhattuk róla, hanem harminc. Viszont az is igaz, hogy a papírokon a neve is el van írva, vagyis kérdés, mennyire hihetünk a kórházi jelentésnek.

Ettől függetlenül a klub ebben az ügyben is eljárást kezdeményez, ezekről is beszélt Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke a mai sajtótájékoztatón.

„A játékosra egyáltalán nem haragszom, tette a dolgát, jó futballista. Egyszer azt mondta, ő csak egy test a szervezetben. Menedzser által érkezett Ghánából, volt rá elővásárlási jogunk, ezt le is hívtuk, a menedzser aláírta a szerződést tavaly decemberben, de nem hajtotta végre. Ezért indítottunk eljárást a FIFA-nál és az UEFA-nál. Aztán kiderült, hogy valószínűleg nem annyi idős, amennyi a papírjaiban szerepelt, ezért közigazgatási eljárást indítottunk ellene. A játékost nem hibáztatom, a menedzser hozott mindig új kihívásokat és történeteket″ – fogalmazott Kubatov.

Utánanéztünk, hogy a közigazgatási eljárás mit is takar pontosan.

Közigazgatási eljárást a közigazgatási hatóságnál lehet kezdeményezni. A magyarorszag.hu-n található megfogalmazás szerint a közigazgatási hatósági eljárás olyan eljárási cselekmények összessége, amelyben a közigazgatási hatóság az ügyfelet (jelen esetben a Ferencvárost) érintő jogot vagy kötelezettséget állapít meg, adatot, tényt vagy jogosultságot igazol, hatósági nyilvántartást vezet, vagy hatósági ellenőrzést végez.

A közigazgatási eljárás alá tartozó ügyek skálája nagyon széleskörű, az építési engedélyektől az örökbefogadási ügyekig sok minden ide tartozik. Hogy a Ferencváros pontosan milyen címen indítja az eljárást, arról nem szólt a klubelnök, így az eljárás fokozatairól még korai lenne beszélni.

Az általunk megkérdezett szakértő szerint amennyiben az eljárásnak az a célja, hogy megállapítsa Joseph Paintsil valós korát, illetve hogy a játékos által aláírt hivatalos dokumentumokban szereplő adatok megfelelnek-e a valóságnak, akkor a közigazgatási hatóság közigazgatósági bírósági eljárást kezdeményezhet. Ennek keretében pedig a kirendelt bíró jogsegélyt kérhet az ügyben érintett országban lévő magyar külképviselettől. Az ügymenetet bonyolíthatná, ha az érintett országban nem működne magyar külképviselet, de Ghánában 2018 januárjától működik magyar nagykövetség, amely felveheti a kapcsolatot a helyi hatóságokkal, amennyiben ezt Magyarországról a közigazgatási bíróság kezdeményezi. Az azonban ezzel együtt is biztosnak tűnik, hogy gyors eljárásra nem számíthat a Ferencváros.

Mint ahogy az átigazolási ügyeket érintő FIFA-, illetve UEFA-eljárások is jelentősen elhúzódhatnak, vagyis Joseph Paintsilről alighanem hallunk még a Ferencvárossal összefüggésben, de hogy mikor, és mi lesz ezeknek a történeteknek a vége, azt megjósolni is nehéz...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik