FTC: Csercseszovot régóta szerettük volna – Orosz Pál

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.12.21. 16:30
null
Orosz Pál (jobbra) nagyon elégedett, hogy sikerült szerződtetniük Csercseszovot (Fotó:<a href="https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/csercseszov-szigoru-es-celratoro-vagyok"> fradi.hu</a>)
Miért bukott meg Peter Stöger? Mi szólt Sztanyiszlav Csercseszov kinevezése mellett? És látták-e már a ferencvárosi vezetők az orosz edző tiltott szavait – Orosz Pál vezérigazgató beszélt az edzőváltás hátteréről.

 

– Miért éppen Sztanyiszlav Csercseszov?
– Évek óta tudatos a játékosok és a szakemberek kiválasztása is az FTC-ben, senki se gondolja, hogy a hasunkra ütöttünk, és kitaláltuk, ő a legjobb megoldás... – felelte lapunk kérdésére Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. – Peter Stöger és a csapat egyszerűen nem talált egymásra, ilyen előfordul. Ahogy a játékospiacot, úgy az edzőket is figyeljük, nem fordulhat elő, hogy kapkodni kelljen. Az edzői piacot is monitorozzuk, hogy képben legyünk, ha bármi probléma merülne fel. Csercseszovot régóta szerettük volna a Ferencváros kispadjára, ám nem egyszerű ilyen kaliberű trénert megszerezni. Több tényező szerencsés együttállása kell ahhoz, hogy a megállapodás létrejöjjön.

– Mi volt a kulcsa a mostani sikernek?
– Nem a pénz! Ő túl nagy név, más összegekhez szokott. Az orosz válogatott szövetségi kapitányaként teljesen más nagyságrendű pénzt keresett, mint a Ferencvárosban fog. Azzal győztük meg, amit mi el szeretnénk érni a klubbal és ami egyezik az ő filozófiájával. Vázoltuk neki, hogy a közép-európai régió legerősebb csapatává szeretnénk válni, méghozzá belátható időn belül. Sokat léptünk előre, három éve mi nyerjük a bajnokságot, három éve ott vagyunk valamelyik európai kupasorozat csoportkörében. Az egész magyar labdarúgás számára nagy dolog, hogy Csercseszov mostantól nálunk dolgozik.

– Peter Stöger miért bukott meg?
– Nem bukott meg, ugyanolyan jó szakember most is, mint amikor ide érkezett, egyszerűen nem volt meg az összhang közte és a csapat között. Peter rendkívül nagy tudású, intelligens ember, aki nem véletlenül volt a Dortmund és a Köln vezetőedzője. Megpróbáltuk, nem jött be...

– Szerhij Rebrov után újabb nehéz természetű edzőt választottak... Ilyen típusú tréner illik a csapathoz?
– Egyértelműen más karakter kellett, mint amilyen Peter Stöger volt. Az orosz tréner elég erélyes, olyan , aki szokatlanul nagy fegyelmet követel, szigorral dolgozik, nem mellékesen diplomás közgazdász, származásánál fogva oszét határozottság jellemzi. Fanyar humora van, de a munkában nincs mellébeszélés, megköveteli a rendet.

– Ferencvárosi klubvezetőként hallottazokról atiltott szavakról, melyeket jóformán tilos kiejteni az orosz tréner közelében? Például barátságos mérkőzés, probléma, vagy éppen a miért kérdőszó?
– Az elmúlt egy-két napban sokat beszélgettünk. De mi a legtöbbet a motivációról. Sokszor nem is értette, hogyan lehet, hogy valakiben nincs meg a kellő elkötelezettség... Senkit se kelljen már külön noszogatni.

– Sok jelölt volta kispadra?
– Nem titok, voltak jelöltek. De számot és neveket szándékosan nem mondok. A klubnál egyetértettünk benne, ha sikerül Csercseszovot ide hozni, legyen ő a vezetőedző. A jelöltek között előnyt élvezett, sok vita nem volt a személyét illetően.

– Igaz, hogy a korábban a Baselt, és az osztrák Austria Wient irányító német Thorsten Fink is szívesen jött volna?
– Maradjunk annyiban, ezen a téren is nagyot léptünk előre, komoly edzők jönnének szívesen hozzánk.

– A keretben mekkora változások lesznek? Lasa Dvali már biztosan távozik, kik követhetik őt?
– Nagy átalakításra nem kell számítani. Semmiképpen sem szeretnénk fenekestül felforgatni az öltözőt. Az más kérdés, hogy lesznek érkezők és távozók, ez minden évben így van. Az elmúlt esztendőkben a Ferencváros életében sosem volt olyan átigazolási időszak, amikor teljes állandóság lett volna, senki ne ment, érkezett volna. A mai modern labdarúgásban ez természetes, ritkák az olyan farkasok, mint Francesco Totti, aki „leélte az életét” Rómában. Nálunk is rendre vannak változások, most is lesznek... De nem cseréljük ki teljesen a keretet.

– Klubvezetőként elégedett az Európa-liga szerepléssel?
– Nézze, tudom, hogy végig azon ment a fintorgás, milyen kevés pontot szereztünk a csoportban. De nézzük meg az ellenfeleink közül a Leverkusen, a Betis vagy éppen a Celtic hogyan áll hazája bajnokságában! Ez a mostani tényleg nyugodtan lehetett volna Bajnokok Ligája-csoport. Egyszer sem mosták fel velünk a padlót, és szerencsénk sem volt, ami két éve befelé pattant, az most kifelé. Óriási fegyvertény, hogy hazai pályán legyőztük a Bayer Leverkusent. Tudom, sokan azzal jönnek, milyen csapattal álltak ki, ám az együttesük így is tele volt német, görög, orosz, elefántcsontparti és még ki tudja milyen válogatottakkal, csereként is válogatottak sora állt be. Eljutottunk oda, hogy ha nem szerzünk sok pontot a csoportban, fintorgás tárgya vagyunk. A magam részéről ezt is pozitívumként élem meg, ez már jó jel...

– A játékosok téli szabadságukat töltik, ki Dubaiban lazít, más a hegyekben kapcsolódik ki. Január elején azonban már az öltözőben van jelenésük, Sztanyiszlav Csercseszov szeretne külföldi edzőtáborba menni a csapattal?
– Természetesen! Hogy hova, merre, mikor, még pontosítani kell, az orosz vezetőedzőtől is függ. Ne feledjük, január huszonhetedikén már tétmérkőzés vár ránk, a Puskás Akadémia ellen elmaradt mérkőzésünket pótoljuk, majd nyomban jön az Újpest elleni derbi. Alaposan belecsapunk a közepébe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik