T. G. 2022.06.23 14:18 Frissítve: 2022.06.23 14:45

FTC: a futball-láz jegyében – megnyílt a Fradi Múzeum és az Albert-kiállítás

Átadták a Fradi Múzeumot a Groupama Arénában, ezzel egy időben időszaki Albert-kiállítás nyílt a létesítmény második emeletén. Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és Tobak Csaba, a múzeum igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.

Micsoda gyűjtemény...(Fotók: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

Stílszerűen Albert Flórián szobra és egy Ferencváros–Vasas labdarúgó-mérkőzésről készített fénykép (amelyen Albert megkaparintja a labdát Mészöly Kálmán elől) melletti pódiumról köszöntötte a Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor az egybegyűlteket. Számos egykori Fradi-futballista jött el az eseményre – a teljesség igénye nélkül: Rákosi Gyula, Dzurják József, Martos Győző, Bánki József, Lisztes Krisztián, Telek András, Szűcs Mihály. Lipcsei Péter, Mucha József –, amelynek nem véletlenül június 23-a a megnyitója: 1965-ben ugyanis ezen a napon győzte le az FTC Fenyvesi Máté fejes góljával a Juventust a Stadio Comunaléban, s ezzel elhódította a Vásárvárosok Kupáját (VVK).

„Végtelenül büszke vagyok, hogy erre a napra esik a Fradi Múzeum és az Albert-kiállítás megnyitása. Az 1965-ös VVK-győzelem a honi labdarúgás egyik legnagyobb sikere – mondta a klubelnök, hozzátéve, a sorozatban mai értelmezésben olyan sztárcsapatokat kellett legyőzniük a zöld-fehéreknek, mint Manchester United és a Juventus. Nem véletlen, hogy a hatvanas évek közepén emelkedőben volt az országban a futball-láz. Kubatov utalt arra, hogy a Nemzetek Ligájában az angolok kétszeri legyőzése, Németország megfricskázása nagy fegyvertény, nem csoda, hogy hazánkban ismét felszökött a futball-láz. Beszélt a zárt kapus mérkőzés „hozadékáról” is: 30 ezer gyerekszurkoló lehetett a Puskás Arénában az angolok 1–0-s legyőzése során, „legalább harmincezer gyerek sikerült megnyernünk a futballnak, márpedig nincs fontosabb a fiatal korosztályok meghódításánál”. A zöld-fehér színek szurkolóiról elmondta, a hagyomány apáról fiúra száll. „Miért vagy te fradista? Mert az apám is az volt!”

Az új, kibővített múzeum átadásáról ezt mondta: „A múltunkat mutatjuk be, de a jövőnket építgetjük.” Tobak Csaba, a múzeum igazgatója, az átalakítás lelke a Fradi-örökségről beszélt, kiemelve, hogy a korábbi krónikás, Nagy Béla nélkül nem lenne ilyen gazdag a kiállítás anyag. „Ő 1985-ben nyitotta meg a később Albert Flóriánról elnevezett stadionban a múzeumot, szeretnénk méltón ápolni a hagyományokat.” Tény, a VVK, Albert Aranylabdája és olimpiai aranyérem is megtalálható a gyűjteményben, s a fiatalokra gondolva számos tudnivalóhoz interaktív módon lehet hozzáférni.

Albert Magdolna a család és az Albert Alapítvány nevében azt emelte ki, édesapja emlékéhez nem is találhattak volna méltóbb helyet, mint a Groupama Aréna.

Az FTC-ben 11 évet lehúzó, hatszoros válogatott Mucha József egy emléket elevenített fel a Fradi-múzeummal kapcsolatban: „Ezerkilencszázhetven nyarán a Ferencvárossal nyári tornán vettünk részt La Corunában. A döntőben az argentin San Lorenzót győztük le, s egy hatalmas kupát kaptunk, a Trofeo Teresa Herrerát. Persze az öregek a két újoncra, Vépi Péterre és rám bízták a cipelését, de megérte: meg lehet nézni, talán a múzeum legmonumentálisabb darabja.” 

2022.06.30 22:24:58

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR

Újpesten továbbra is várni kell a tulajdonosváltásra • Szóba került, miért hiúsult meg az üzlet, illetve mit hozhat a folytatás.

2022.06.28 22:46:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nyilván kiderül már az eddigiekből is, hogy elfogult vagyok Nikoliccsal, már régóta. Azért is, mert történhet(ett) vele bármi, nem jön ki a sodrából. Most, kiebrudalásakor is úriemberként kommentált közösségi oldalán, »fura helyzeteket produkál olykor az élet« – ez volt a legerősebb megfogalmazása.

2022.06.28 16:43:38

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

Loncar duplájára alapozva a zöld-fehérek magabiztosan nyertek német ellenfelükkel szemben.

2022.06.28 09:31:45

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

A várt Ferencváros–Újpest döntő ugyan nem jött össze, ám a finálét így is 18 ezren látták a Hungária úton.