Fradi után karantén, most viszont megvan az első gól!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.03. 10:06
null
Bognár István (középen) a Budafok ellen szerezte meg az első paksi gólját az NB I-ben (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 9. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban az első paksi gólját szerző Bognár István, az Újpestben 18 évesen bemutatkozó kapus, Németh Márk és a Boér Gábort győztes meccsen helyettesítő zalaegerszegi pályaedző, Makra Zsolt. Szó lesz továbbá a sokat érő cselt bemutató fehérvári Funsho Bamgboyéról és a kisvárdai Sassáról, aki 130 nap elteltével szerezte meg a várdaiak újabb hazai gólját...

A FORDULÓ VISSZATÉRÉSE – BOGNÁR ISTVÁN

Csaknem hat hét kihagyás után vasárnap játszott újra kezdőként Bognár István, a Paksi FC nyáron átigazolt középpályása. Remekül sikerült a visszatérése, hiszen a mezőny legjobbjának bizonyult, s teljesítményére a 42. percben szerzett látványos – ráadásul három pontot érő – góllal tette fel a koronát. A hatodik bajnoki meccsén (az ötödiket egy héttel korábban a Honvéd ellen még csereként beállva játszotta) ez volt az első gólja ebben az idényben és így ez volt az első NB I-es gólja paksi színekben.

„Csakugyan több mint egy hónapja nem futballoztam már kezdőként a csapatban – mondta a 30 éves középpályás. – A Ferencváros elleni meccs után kerültem karanténba, s csak szeptember végére kerültem olyan állapotba, hogy csereként már futballozhattam. Az erőm visszaszerzését két NB III-as meccs segítette, no meg a Nyíregyháza Spartacus elleni, hosszabbításban kettő egyre megnyert Magyar Kupa-összecsapás. Fokozatosan kaptam a terhelést, ennek ellenére elfáradtam, örülök viszont, hogy egy remek akció végén megszereztem első gólomat a paksiak felnőttcsapatában. Emlékszem, Balogh Balázs nagyszerűen passzolt Hahn Jánoshoz, ő pedig engem hozott játékba. Ez a gyors mozdulat volt a kulcs, s bár több lehetőség közül választhattam, végül kapura rúgtam a labdát, s aztán örülhettem.”

Bognár István szerint édesapja, Bognár György kinevezése óta mást játszik a csapat, ennek betudhatóan jönnek az eredmények, s ennek köszönhető a harmadik hely is.

„A modern futballnak jobban megfelelő taktikát alkalmazunk – folytatta a Paks irányítója. – Ha csak tehetjük, már az ellenfél térfelén labdát szerzünk, s egyből a kapu felé fordulunk. Így történt Budafokon is.” V. GY.

A FORDULÓ BEMUTATKOZÁSA – NÉMETH MÁRK

A négy kapott gól ellenére remekül védett Németh Márk, az újpestiek 18 esztendős kapusa, aki öt évvel korábban mutatkozott be az élvonalban, mint remélte.

A koronavírus-járvány miatt az Újpest négy ifistával a kezdőjében vágott neki az MTK Budapest elleni bajnokinak, majd a második félidőben további öt utánpótlás-játékost cserélt be. A kilenc bemutatkozó közül lapunk osztályzatai alapján a lila-fehérek kapuját őrző Németh Márk kapta a legjobb osztályzatot, hetesre vizsgázott annak dacára, hogy csapata 4–0-s vereséget szenvedett. A 18 éves kapus útja a Vecsés, a Gloriett SE és a Vasas Kubala Akadémia érintésével vezetett a nyáron a IV. kerületbe, ahol hosszú távú tervei vannak. Az idén szerette volna beverekedni magát az NB III-as csapatba, hogy aztán jövőre egy teljes idényt védjen végig a harmad­osztályú „fakóban”. Célja volt, hogy huszonhárom éves koráig bemutatkozzon az élvonalban, s kiharcolja a helyet magának a felnőttcsapatban. A vírushelyzet és az MTK döntése azonban – nem engedte elhalasztani a meccset – felülírta az elképzeléseit.

„Csütörtökön még úgy tudtam, hogy az U19-ben játszom, majd pénteken jött a hír, hogy az élvonalban, vélhetően a kispadon számítanak rám – nyilatkozta lapunknak Németh Márk a mérkőzés másnapján. – Vasárnap délután azonban változott a forgatókönyv, egy-másfél órával a kezdés előtt kiderült, Banai Dávid enyhe hőemelkedéssel küszködik, így aztán eldőlt, hogy kezdek az MTK ellen. Amikor Babócsy András kapusedző felhívott, hogy közölje a hírt, akkor tudatosult bennem, hogy valóra válik az álmom, amiért tíz éve küzdök. Hirtelen történt minden, szóval nem volt időm görcsölni. Úgy készültem, ebben a különleges helyzetben bármi megtörténhet, így beugrásra készen kell lennem. A rutinosabb játékosok próbáltak jó tanácsokkal ellátni minket, Nikola Mitrovics és Stieber Zoltán biztatott, minden egyes védésemnél megtapsoltak, ösztönöztek a jobb teljesítményre. Korábban havi rendszerességgel edzettem a felnőttkerettel, így ismertem a srácok többségét, nem volt újdonság velük játszani.”

A fiatal labdarúgó első NB I-es mérkőzésén a négy kapott gól ellenére sem vallott kudarcot, hét védést mutatott be, amelyek közül három is bravúros volt. A tehetség szívesen emlékszik vissza Gera Dániel első percben elvégzett bal oldali szögletére, amely után a labdát a rövid sarok elől tornázta ki, de az 51. percben is túljárt a támadó eszén, ziccere után lábbal hárított. Az 54. percben is tanítanivaló mozdulattal ütötte ki a bal felső sarokba tartó labdát Schön Szabolcs ballábas lövése után, s ezeken kívül is voltak fontos védései.

Egy kapus feladata azonban nemcsak a látványos vetődésekből és kijövetelekből áll, társait is folyamatosan irányítania kell. Az Újpest azonban soknemzetiségű csapat, a hátvédsorát négy légiós alkotja, ilyen fiatalon pedig sokaknak szokatlan feladat lehet megküzdeni a „bábeli zűrzavarral”.

„Valakit magyarul, valakit idegen nyelven kellett irányítanom – folytatta a kapus, aki a nyáron érettségizett, és az ősszel az Edutus Egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait kereskedelem és marketing szakon. – A két középső védőnk szerb nemzetiségű, őket az anyanyelvükön instruáltam. A tartalékcsapatban az egyik legjobb barátom is szerb, igyekeztem megtanulni tőle a legfontosabb kifejezéseket. Jobbra, balra, mögötted, előtted – ezeket már elsajátítottam. A jobbhátvédünk, Lirim Kastrati koszovói albán, hozzá angolul szóltam. Mivel ehhez a helyzethez már egy ideje hozzászoktam, nem jelentett olyan nagy kihívást kommunikálni a légiósokkal. Nehézséget néha az okozott, hogy a szurkolók lelkes biztatása mellett, amely adott még egy adag löketet mindannyiunknak, nem mindig hallottuk meg egymás mondandóját a pályán, ehhez még hozzá kell szoknom. No meg a tempó... Kellett némi idő, mire alkalmazkodtam hozzá. Tizennyolc perc alatt háromgólos hátrányba kerültünk, de hamar túltettem magam rajta. Kiskoromban más volt a habitusom, ütöttem a kapufát, ha gólt kaptam, összeomlottam egy-egy hiba után. Meg kellett tanulnom, hogyan lépjek tovább, a profi világban ugyanis nem fér bele, hogy emészd magad a történteken. Próbáltam azt erősíteni magamban, hogy a három kapott gól ellenére tennem kell tovább a dolgomat, hogy minél jobb eredményt érjünk el. Bár az eredményjelzőn végül nulla négy állt, a vereség ellenére óriási élmény és előrelépés volt nekem ez a mérkőzés. A szüleim és a barátnőm a helyszínen nézték meg a találkozót, ám vasárnap este édesapámmal és a barátnőmmel újra megnéztem a meccset. Az M4 Sport csatornán leadtak egy összeállítást a védéseimről, mit ne mondjak, még fel sem fogtam, hogy magamat láthattam a televízióban. A családom, a barátaim és az ismerőseim, no meg csapatunk szurkolói is gratuláltak, bátorítottak, és voltak olyanok is, akik imádkoztak értem. Nagyon sokat jelent nekem ez, rendkívül boldog vagyok. Ha úgy hozza az élet, hogy a következő hétvégén is kezdőként számítanak rám, állok a feladat elébe.”BORSOS LÁSZLÓ

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ HELYETTESÍTÉSE – ZTE

A ZTE FC két hatalmas góllal fordított (2–1) a Puskás Akadémia otthonában, s így a bajnokságban sorozatban elszenvedett három vereség után nyert ismét.

„A játékunk minősége hagyott kívánnivalót maga után, de leg­alább végre győztünk – mondta Makra Zsolt másodedző, aki Felcsúton irányította a kék-fehéreket, miután Boér Gábor vezetőedző koronavírus-fertőzés miatt otthonában gyógyult. – Korábban sorozatban háromszor kikaptunk, mégis sokkal jobban játszottunk, mint szombaton. Bár ismét gólt kaptunk, a védekezésünk stabilabb volt, remélhetőleg a folytatásban is az marad.”

Az első félidőben Zoran Lesjak egyenlített, a szlovén belső védő 16 méterről ballal csavarta a labdát a kapu jobb oldalába. A második játékrészben aztán Szánthó Regő is megmutatta technikai képzettségét, és a tizenhatos jobb oldali sarkától – szintén ballal – csavarta a labdát a jobb oldali kapufára, ahonnan a hálóba vágódott. Talán Boér Gábor vezetőedző bánkódhatott leginkább, hogy mindezt csak televízión keresztül nézhette.

„A mérkőzés előtt megbeszéltük a forgatókönyvet, de így is tartottuk a kapcsolatot a vezetőedzővel – folytatta Makra Zsolt. – Nem volt egyszerű megoldani a feladatot, ugyanakkor megfelelő instrukciókat kaptunk Gábortól, s ezt az eredmény is igazolja.”

A klubnál reménykednek, hogy a hét második felében a vezetőedző ismét munkába állhat, s együtt készülhetnek a vasárnapi, Kisvárda elleni hazai bajnokira. A feladat megoldása ezúttal sem ígérkezik könnyűnek, mivel az ellenfél idénybeli öt idegenbeli bajnokija közül csupán egyet veszített el, még augusztus közepén a Budafok (1–2) elleni idénynyitón. T. N.

A FORDULÓ CSELE – FUNSHO BAMGBOYE

Funsho Bamgboye sok párharcot vesztett, de a legfontosabbat megnyerte: ő harcolta ki a Mol Fehérvár büntetőjét a Ferencváros ellen.

Hiába játszott a Ferencváros elleni mérkőzés nagy részében mezőnyfölényben a Mol Fehérvár, a helyzetkihasználással ezúttal is hadilábon állt. Ahhoz, hogy gólt szerezzen, szükség volt Funsho Bamgboye villanására. A 21 éves nigériai támadó az InStat statisztikai elemző­rendszer adatai alapján párharcainak csak a 30 százalékát nyerte meg, de az egyik kritikusan fontos volt: az 54. percben a pálya jobb oldalán Franck Boli mellett tört be a tizenhatoson belülre, és mielőtt beadhatta volna a labdát, a zöld-fehérek támadója fellökte. Ha a szituáció nem a fehérváriak szöglete után alakul ki, és valamelyik védő áll vele szemben, valószínűleg nehezebb dolga lett volna, csele így azonban büntetőt ért, és mivel Nikolics Nemanja magabiztosan lőtt a hálóba, az 1–1-es végeredmény kialakulásában is főszerepet játszott. És mivel így a tabellán az FTC nem tudott ellépni a Fehérvártól (csak egy pont a címvédő előnye, igaz a Fradi egy meccsel kevesebbet játszott), ez a csel akár még a végelszámolásnál is sokat érhet...

„Kemény, jó mérkőzést játszottunk a Ferencvárossal – nyilatkozta a Mol Fehérvár honlapjának Funsho Bamgboye. – Számos helyzetet alakítottunk ki. Sajnos a büntetőt követően újabb gólt már nem sikerült szereznünk, de a mutatott teljesítménnyel elégedettek lehetünk.” N. ZS.

A FORDULÓ ÁTTÖRÉSE – KISVÁRDA

Hosszú idő telt el a Kisvárda két hazai gólja között – mindkettőt a vasárnap győztes találattal jelentkező Sassá szerezte.

Amikor május 30-án legyőzte az Újpestet a Kisvárda (1–0), kevesen gondolták volna, hogy a következő hazai győzelemre 155 napot kell várnia. Mint ahogy arra is kevesen fogadtak volna, hogy a június 24-én a Puskás Akadémia ellen (1–1) született gólt követően legközelebb csak 130 nap múlva lesz eredményes a Várkerti Stadionban a csapat. Akkor is és most, vasárnap is Sassá szerezte a várdaiak gólját. Ez még akkor is kínosan hosszú idő, ha tudjuk, a szabolcsi együttes az azóta eltelt időben csak kétszer (Puskás Akadémia 0–3, Ferencváros 0–2) szerepelt hazai pályán.

„Egy edzőmeccsen szerzett gólnak is nagyon tudok örülni, amikor pedig bajnokin találok be, természetes, hogy ki tudnék futni a világból – mondta a kisvárdai színekben hatodik bajnoki gólját szerző Sassá. – Hálás vagyok a csapattársaknak is, hiszen nélkülük sem a gól, sem a győzelem nem sikerült volna, és hívő emberként ilyenkor Istennek sem felejtek el hálát adni. A gól után átszakadt bennem és a csapattársakban egy gát, felszabadultak lettünk – kár, hogy nem tudtunk újabb gólt szerezni, így izgulnunk kellett a végén. Előttem is adódott még egy lehetőség, de sajnos nem éltem vele, a kapufát találta el a fejesem.”

Sassá Diósgyőr elleni vasárnapi győztes (1–0) gólja kísértetiesen hasonlított arra, mint amelyet azt megelőzően szerzett, ugyanabba a kapuba.

„Való igaz, volt hasonlóság a mostani és a legutóbbi gólom között, abban a tekintetben feltétlenül, hogy mindkétszer egy lecsorgó labdára csaptam le, és mindkét gól nagyon fontos volt. Azt hiszem, most nagyon szép győzelmet arattunk, tényleg nem gondoltuk volna, hogy novemberig kell rá várni.”

A legutóbbi, nem Sassá jegyezte kisvárdai gól 144 napja, még június 9-én, a Mezőkövesd ellen (1–1) született a Várkerti Stadionban, akkor honfitársa, Fernando Viana volt eredményes. Ez az állapot még csaknem három hétig így marad, hiszen a kisvárdaiak legközelebb november 20-án, a Paks ellen játszanak hazai környezetben.B. T.

NB I, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNNÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 31., SZOMBAT
Puskás Akadémia–Zalaegerszegi TE FC 1–2
Felcsút,Pancho Aréna789Zierkelbach Péter
Budapest Honvéd–Mezőkövesd 1–1
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion1582Káprály Mihály
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 1–1
Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó7267Karakó Ferenc
NOVEMBER 1.,VASÁRNAP
Budafoki MTE–Paksi FC 2–3
Budapest,Budafoki MTE Sporttelep1250Erdős József
Újpest FC–MTK Budapest 0–4
Budapest,Szusza Ferenc Stadion1150Solymosi Péter
Kisvárda–Diósgyőri VTK 1–0
Kisvárda,Várkerti Stadion1784Bogár Gergő
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC75215–4+1117
2. Mol Fehérvár84421–11+1016
3. Paksi FC942315–14+114
4. Budafoki MTE841313–130 13
5. Kisvárda841311–12–113
6. MTK Budapest933314–13+112
7. Zalaegerszegi TE932417–18–111
8. Újpest FC931511–21–1010
9. Puskás Akadémia83510–15–59
10. Budapest Honvéd823314–140 9
11. Mezőkövesd92258–11–38
12. Diósgyőri VTK821511–14–37
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik