Ferencváros: A bajnoki cím nem szombat este dől el – Rebrov

BABJÁK BENCEBABJÁK BENCE
Vágólapra másolva!
2020.02.14. 09:02
null
Szerhij Rebrov szerint bármi is lesz a Fehérvár elleni rangadó végeredménye, nem dől el a bajnoki cím (Fotó: Dömötör Csaba)
Olykor éjszaka is a laptopja előtt elemez az FTC rangadóra készülő ukrán szakvezetője, aki üdvözli a VAR bevezetését, ám furcsállja a légiósokat érintő új szabályt.

 

– Szombat este megnyerhetik a bajnokságot?
– Ez nem kupadöntő, nem egy meccs dönt az aranyról – mondta a Nemzeti Sportnak Szerhij Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője. – A bajnoki versenyfutás szempontjából fontos meccs vár ránk, a győztesnek több pontja lesz, az önbizalma is nő, ezért a lehető legalaposabban felkészülünk a rangadóra. Ám a bajnoki cím nem szombat este dől el.

– Ha győznek, a két elmaradt bajnoki ellenére is hat ponttal vezetnek a Mol Fehérvár előtt. Gondolja, hogy abból a helyzetből még elveszthetik az első helyet?
– Nem szabad ezzel foglalkozni, az előző idényben sem a számolgatásnak és a tabella nézegetésének köszönhettük az aranyérmet. Akkor is ugyanazt mondtam a játékosaimnak, amit most: minden meccsen nyújtsanak száz százalékot, és a végén kiderül, hogy az mire elegendő.

– Játékosként számos nagy meccsen játszott, a Dinamo Kijev és a Ferencváros vezetőedzőjeként szintén több nagy rangadón van már túl. Futballistaként vagy szakvezetőként nehezebb felkészülni az ilyen találkozókra?
– Az edzőkre mindig nagyobb nyomás nehezedik, mint a labdarúgókra. Nem a szurkolók vagy a média miatt, hanem mert saját magammal szemben nagyok az elvárásaim. Ilyenkor nem érdekel, mi történik a rangadó után, csak arra gondolok, hogy mindent megtettem-e, hogy a lehető legalaposabban felkészítsem a játékosokat. Olykor nyerünk, máskor veszítünk, de a legfontosabb, hogy minden találkozó után feltegyük magunknak a kérdést: mindent megtettünk a győzelemért? Idővel ezen a téren is lehet rutint szerezni, de a mai napig megesik, hogy az edzések után hazamegyek a családomhoz, s miután a gyerekek este elalszanak, leülök a számítógép elé, és azt keresem, milyen információval tudnám még jobban segíteni a csapat felkészülését.

– A Dinamo Kijev vagy a Ferencváros rangadói előtt érzett nagyobb felhajtást?
– Mindkét klubnál nagy nyomás nehezedik a vezetőedzőre, ám Kijevben egy fokkal talán nehezebb volt, mert Ukrajnában már játékosként is szolgáltam a klubot. A szurkolók imádtak Kijevben, ezért még inkább meg akartam felelni az általuk támasztott elvárásoknak. Nem akartam lerombolni, amit játékosként felépítettem. A kispad előtt ugyanakkor nemcsak a játékosokért és magunkért felelünk, hanem azokért is, akik napi szinten segítik a munkánkat.

– Mennyiben más a Fehérvár stílusa Joan Carrillo kinevezése óta?
– Nyilván más szerkezetben futballozik, de meglepni egyik fél sem tudja a másikat. Az utóbbi években többször találkozott a két csapat, a játékosok tökéletesen ismerik a másik oldalon futballozó ellenfelet.

– Nikolics Nemanja nem vett részt az utóbbi évek rangadóin, most viszont a fehérváriak múlt héten szerződtetett csatárára is készülniük kell.
– Remek labdarúgó de még azt sem tudjuk, hogy kezdőként kap-e szerepet ellenünk. A képességeit mindenki ismeri, de ha a futballista új csapatba kerül, időbe telik, mire megismeri a társakat, és megtalálja a helyét a pályán. Fehérváron majd eldöntik, készen áll-e arra, hogy a rangadón is segítse a csapatát.

– Melyik csapatra nehezedik nagyobb nyomás a szombati meccs előtt?
– Talán a Mol Fehérvárra, mert ha elveszíti a meccset, nehéz helyzetbe kerül, ellenben a mi sorsunk az esetleges vereség esetén is a saját kezünkben marad. Ugyanakkor nem szabad erre gondolnunk. Hazai pályán játszunk, keményen készülünk, és csak a győzelem lebeg a szemünk előtt.

– Mire gondolt, amikor múlt héten két nappal az Újpest elleni bajnoki előtt halasztották el a derbit?
– Jó döntés született, mert amikor az Újpest–Mol Fehérvár bajnokit néztem, egyből szemet szúrt a játéktér állapota. Nem véletlenül mondtam, hogy nagyon nehéz lenne azon a talajon futballozni, és két nap alatt nem lehet csodát tenni. Mindegy, mikor kell lejátszanunk az elmaradt bajnokit, a halasztással jó döntést hozott a szövetség.

– Ha már az MLSZ-nél járunk, mi a véleménye arról, hogy hamarosan az NB I-ben is bevezethetik a VAR-t?
– A futball ma már üzlet, vagyis minden tévedésnek nagy jelentősége lehet. Minden újítást észszerűnek tartok, amely igazságosabbá teszi a labdarúgást, és segíti a játékvezetőket abban, hogy a lehető legjobb döntést hozzák meg.

– Mit szól ahhoz, hogy a következő idénytől semmilyen korlátozás nem vonatkozik a légiósok számára?
– Azzal együtt, hogy az MLSZ minden döntését elfogadom és tiszteletben tartom, kicsit meglepett ez az újítás. A Ferencváros és a Mol Fehérvár azért küzd, hogy megnyerje a bajnokságot, és utána a nemzetközi porondon is megállja a helyét. A célok eléréséhez muszáj körülnéznünk a piacon, keresni azokat a játékosokat, akik jobbak az azonos poszton szereplő magyaroknál. Hosszú távon viszont minden együttesnek az a célja, hogy a legjobb magyar játékosok szerepeljenek az NB I-ben. Nem tudom, igazam van-e, de szerintem az itteni szurkolók inkább a magyar játékosokat és az akadémiákról kikerülő tehetségeket szeretnék látni, nem a légiósokat. Ha Dinamo Kijev-meccset néznék, nekem sem tetszene, ha egyetlen ukrán futballista sem kapna helyet a kezdőben. Ezzel a döntéssel az erősebb magyar csapatoknak kedveztek, mert a kisebb egyesületek eddig sem támaszkodtak annyira a légiósokra.

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 18 13 4 1 35–15 +20 43
2. Mol Fehérvár FC 20 12 4 4 35–19 +16 40
3. Mezőkövesd Zsóry FC 20 10 5 5 26–18 +8 35
4. Puskás Akadémia FC 20 8 7 5 31–23 +8 31
5. Budapest Honvéd 20 8 5 7 22–22 0
29
6. Debreceni VSC 19 8 3 8 32–32 0 27
7. Diósgyőri VTK 20 8 2 10 24–29 –5 26
8. Újpest FC 19 7 4 8 25–29 –4 25
9. Kisvárda 20 7 3 10 25–29 –4 24
10. Paksi FC 20 7 2 11 25–35 –10 23
11. Zalaegerszegi TE FC 20 4 6 10 25–30 –5 18
12. Kaposvári Rákóczi FC 20 3 1 16 19–43 –24 10
NB I, 2019–2020, 21. FORDULÓ
FEBRUÁR 15., SZOMBAT
HELYSZÍN
17.00: DVSC–Mezőkövesd Zsóry FC
Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.00: ZTE FC–Újpest FC
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Kaposvári Rákóczi FC–Budapest Honvéd Kaposvár, Rákóczi Stadion
17.00: Puskás Akadémia FC–Kisvárda Master Good
Felcsút, Pancho Aréna
17.00: DVTK–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
19.30: Ferencvárosi TC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna
TABELLA

·GÓLLÖVŐLISTA

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik