HEGYI TAMÁS 2019.12.10 19:06 Frissítve: 2019.12.10 19:45

MTK: botlatókövet kapott Brüll Alfréd az Andrássy út 9. előtt

Születésének évfordulóján, december 10-én a VI. kerületi Andrássy út 9. számú ház – az egykori Brüll-palota – előtt helyezte el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az MTK Budapesttel és az MTK Baráti Körrel karöltve a vészkorszakban elhunyt Brüll Alfréd botlatókövét. A Mazsike partnere volt még a VI. kerületi Önkormányzat, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó-szövetség is.

Botlatókövet kapott Brüll Alfréd (Fotó: Földi Imre)

 

Nehéz lenne felsorolni a tragikus sorsú néhai MTK-vezér összes titulusát, azt azonban könnyű kijelenteni róla, hogy megkerülhetetlen alakja ő a magyar sport, a magyar labdarúgás történetének; ahogy az eseményen mások mellett beszédet mondó Deutsch Tamás jelenlegi MTK-elnök felidézte, Brüll Alfréd a múlt század első négy évtizedében generális és univerzális figurája volt a hazai sportéletnek.

A beszédek sorát nyitó Szegedi Péter sporttörténész összeszedte, mely sportágakban működött az Elnök úr, nos: autósport, tornasport, evezés, atlétika, úszás, birkózás, de mindenekelőtt futball. Sportvezetői pályájának csúcsára alkalmasint 1924-ben ért fel Brüll – így Szegedi –, amikor a párizsi olimpiász alkalmával a Nemzetközi Amatőr Birkózószövetség elnökének választották meg.

Sportolók, sportágak mecénása, az MTK (majd a profi labdarúgócsapat, a Hungária FC) első számú támogatója, nélküle nem épült volna meg a Hungária körúti MTK-pálya. Hiába jótékonykodott egész életében, 1944-ben deportálták, és minden bizonnyal Auschwitzban vesztette életét.

A Mazsike december 13-án, pénteken, 14 órakor az I. kerületi Attila út 65/C. számú ház előtt a második világháborúban munkaszolgálatosként elhunyt Petschauer Attila kétszeres olimpiai bajnok kardvívó botlatókövét rakja le.

2021.05.11 10:48:23

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

A pályák bűvöletében éltek, egyikük, Béla egyenesen a válogatottságig vitte.

2021.05.13 23:47:08

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A szurkoló, aki egy a történettel, s aki „eggyé lenni” vágyik csapatával, nagyon szeretné a misztikus uniót (a feloldódás csodáját) megélni a maga életében, nagyon kívánná a „belső körhöz” tartozónak tudni magát.

2021.05.11 22:41:10

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A ZTE-től is több lejáró szerződésű játékos távozhat. Kövesse nyomon a keretek változásait körképünkben!