MTK: botlatókövet kapott Brüll Alfréd az Andrássy út 9. előtt

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 19:06
null
Botlatókövet kapott Brüll Alfréd (Fotó: Földi Imre)
Születésének évfordulóján, december 10-én a VI. kerületi Andrássy út 9. számú ház – az egykori Brüll-palota – előtt helyezte el a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) az MTK Budapesttel és az MTK Baráti Körrel karöltve a vészkorszakban elhunyt Brüll Alfréd botlatókövét. A Mazsike partnere volt még a VI. kerületi Önkormányzat, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó-szövetség is.

 

Nehéz lenne felsorolni a tragikus sorsú néhai MTK-vezér összes titulusát, azt azonban könnyű kijelenteni róla, hogy megkerülhetetlen alakja ő a magyar sport, a magyar labdarúgás történetének; ahogy az eseményen mások mellett beszédet mondó Deutsch Tamás jelenlegi MTK-elnök felidézte, Brüll Alfréd a múlt század első négy évtizedében generális és univerzális figurája volt a hazai sportéletnek.

A beszédek sorát nyitó Szegedi Péter sporttörténész összeszedte, mely sportágakban működött az Elnök úr, nos: autósport, tornasport, evezés, atlétika, úszás, birkózás, de mindenekelőtt futball. Sportvezetői pályájának csúcsára alkalmasint 1924-ben ért fel Brüll – így Szegedi –, amikor a párizsi olimpiász alkalmával a Nemzetközi Amatőr Birkózószövetség elnökének választották meg.

Sportolók, sportágak mecénása, az MTK (majd a profi labdarúgócsapat, a Hungária FC) első számú támogatója, nélküle nem épült volna meg a Hungária körúti MTK-pálya. Hiába jótékonykodott egész életében, 1944-ben deportálták, és minden bizonnyal Auschwitzban vesztette életét.

A Mazsike december 13-án, pénteken, 14 órakor az I. kerületi Attila út 65/C. számú ház előtt a második világháborúban munkaszolgálatosként elhunyt Petschauer Attila kétszeres olimpiai bajnok kardvívó botlatókövét rakja le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik