Bönig megsérült, Böde betalált, a Fradi nyert a Leeds ellen

Vágólapra másolva!
2013.07.16. 20:07
null
Böde Dániel ismét beköszönt, a Fradi legyőzte a Ledds Unitedet (Fotók: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I rajtjára készülő Ferencváros a szlovéniai Muraszombaton felkészülési mérkőzésen 1–0-s győzelmet aratott az angol Leeds United ellen. A zöld-fehérek gólját Böde Dániel szerezte. Üröm az örömben, hogy a Fradi német balhátvédjét, Philipp Böniget bokaszalag-szakadás gyanújával szállították a helyi kórházba. A szintén első osztályú MTK tizenhat perc alatt eldöntötte a Vasas elleni mérkőzést, míg a DVTK 1–1-es döntetlent játszott az izrael Hapoel Ramat Gannal. A diósgyőriek gólját Rudolf Gergely szerezte tizenegyesből.

FERENCVÁROS–LEEDS UNITED (angol)

A lelátón már a kezdő sípszó előtt „megkezdődött" a mérkőzés, hiszen a helyszínre kilátogató mintegy 100 ferencvárosi szurkoló összecsapott a rendfenntartókkal. Nagyobb bonyodalom azonban szerencsére nem alakult ki, a folytatásban már a játékosoké volt a főszerep. Akik a két félidőben más-más mezben léptek pályára. Az első játékrészben a Fradi zöld-fehére dresszt öltött, míg a Leeds sötétkékben lépett pályára, ám az angolok szerelésének hátán nem volt mezszám. Így az United a második 45 percben fehér mezre váltott, ezért a Fradinak kellett öltöznie, amely a folytatásban zöldben szerepelt.

A meccs előtt összetűzésbe keveredtek 
a fradisták a rendezőkkel és a rendőrséggel
A meccs előtt összetűzésbe keveredtek a fradisták a rendezőkkel és a rendőrséggel

Az első félidőben mindkét csapat kialakított veszélyes helyzeteket, sőt a zöld-fehérek egy ízben – Somália jóvoltából – még a kapufát is eltalálták, Jack Tuijp révén pedig gólt is szereztek, ám a játékvezető les címén annullálta a találatot.

A Leeds United különösen a rögzített játékhelyzetek után volt veszélyes, McCormack szabadrúgását követően például Jova Leventének bravúrra volt szüksége, hogy megmentse csapatát a góltól.

A zöld-fehéreknél (ismételten) Böde Dániel volt elemében, a ferencvárosi csatár rengeteget volt játékban, szinte minden magyar támadásban szerepet vállalt, de az ő segítségével sem tudott előnybe kerülni a Fradi.

A második félidőt aztán góllal nyitotta Ricardo Moniz együttese: az 52. percben a felívelt labdát Böde szelídítette meg, Peltier mellett sikerült kapura fordulnia, majd miután gólhelyzetbe került nem is hibázott, élt a kínálkozó lehetőséggel, és bevette a Leeds kapuját. 1–0

Ezt követően a Ferencváros előtt még adódtak kisebb lehetőségek, összességében azonban az angolok akarata érvényesült.

A Leeds United a második játékrész jelentős részében nyomás alatt tartotta Jova Levente kapuját, Aidy White, David Norris és Ross McCormack sem állt távol a gólszerzéstől, ám próbálkozásaik végén nem született gól.

RICARDO MONIZ ÉRTÉKELÉSE
„Nagy győzelem volt ez a klubunk számára. Tisztában voltunk vele, hogy a Fradi és a Leeds párharca tradicionális, nagy presztízzsel bír, így különösen fontos ez a siker. Szeretnénk köszönetet mondani fantasztikus szurkolótáborunknak, amely nagy létszámban kísért el minket, buzdításával sok erőt adott, amiért hálásak vagyunk. Fontos tudni, hogy tegnap kőkemény edzést tartottam a játékosoknak, akik így igen fáradtak lehettek, ám ma nagy szívvel kiharcolták a győzelmet. Éppen ezért nagyon elégedett vagyok velük. Philipp Bönig állapotáról annyit tudunk, hogy szerencsére nincs törése, így nem tűnik komolynak a sérülése” – nyilatkozta a Ferencváros vezetőedzője.

A hajrában a Leeds tovább támadott, ám az ekkor már védekezésre berendezkedett zöld-fehérek megőrizték az egygólos előnyüket, és megnyerték a találkozót. A Ferencvárosnál az utolsó tíz percben pályára lépett a próbajátékon szereplő mali támadó, Ulysse Diallo is, aki Bödét váltotta.

A félidő derekán egyébként sajnálatos eseménynek lehettek szemtanúi a jelenlévők. A Fradi csereként beállt német balhátvédje, Philipp Bönig ártalmatlan szituációban megsérült, amely után kórházba kellett szállítani. Ricardo Moniz vezetőedző azonban a mérkőzést követően elmondta, hogy nem tűnik súlyosnak a futballista sérülése.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
FERENCVÁROS–LEEDS UNITED (angol) 1–0 (0–0)
Muraszombat
(Szlovénia).
FERENCVÁROS:
Jova – Alempijevics, Gyömbér, Besic (Bönig, 55., Valpoort, 71.), Jovanovics – Somália, Csukics, Józsi, Hidvégi – Tuijp (Otten, 87.), Böde (Diallo, 80.).
LEEDS UNITED: Kenny – Thompson, Peltier, Pearce, Drury – Austin – Tonge, Murphy – McCormack – Varney, Smith.
Gólszerző: Böde (52.)


(A FradiMedia felvétele)

MTK–VASAS

A jelentősebb játékerőt képviselő MTK-nak hozzávetőlegesen negyed órára volt szüksége ahhoz, hogy eldöntse a Vasas elleni előkészületi mérkőzést, amelyen előbb volt gól, mint helyzet.

A harmadik percben Tischler Patrik lefejelt labdáját Vass Patrik tűzte kapura 18 méterről, ám Hermány bravúrral védett, a kipattanóra azonban érkezett Pölöskei Zsolt, és közvetlen közelről a léc alá bombázta a labdát (1–0).

Az angyalföldieket megfogta a korán kapott gól, hiszen a folytatásban is csak a vendégek térfelén folyt a játék. A 11. percben pedig annak rendje és módja szerint meg is születetett a második MTK-gól. Horváth Zsolt a tizenegyespont magasságából estében a kapu bal oldalába bombázta a labdát (2–0).

Garami József legénysége ugyanakkornem ült rá az eredményre, tovább ostromolta a Vasas kapuját, és a 16. percben újabb gólt szerzett. Pölöskei és Tischler kényszerítője után utóbbi játékos emelte át a labdát a kiszolgáltatt helyzetben lévő Hermány felett (3–0).

Ezt követően már csillapodtak a kedélyek, az első félidő végéig a piros-kékeknek is akadtak lehetőségei, szépíteniük azonban nem sikerült.

A második játékrészben már a Vasas akarata érvényesült, a másodosztályú együttes ha nem is tucatszámra, de kidolgozott lehetőségeket, ám vagy a léc, vagy Groppioni a szépítő találat útjába állt.

A 87. percben végül megtört az ellenállás, és kozmetikázott az eredményen a Vasas. Recklet szerzett labdát a hazaiak térfelén, majd Csekét hozta játékba, aki azonnal Zamostnyhoz játszott, a támadó egy csellel átverte Vukmirt, és a jobböszekötő helyéről, nyolc méterről ballal a hosszú sarokba csavart (3–1).

Az eredmény a hátralévő időben már nem változott, az MTK kiváló első negyedórájának – és jó helyzetkihasználásának – köszönheti magabiztos sikerét.

A Nemzeti Sport információja szerint egyébként a kék-fehérek a meccset követően kétéves szerződést kötöttek a próbajátékon megfelelt 19 esztendős spanyol középső középpályással, Harrak Ayubbal.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MTK–VASAS 3–1 (3–0)
Hidegkuti-stadion, 500
néző. V: Bereczki M.
MTK: Groppioni – Nagy T., Kálnoki Kis, Vukmir (Vadnai), Fejes – Poór, Pölöskei Zs. (Ayub) – Kanta J. (Vass P.) – Horváth Zs. (Frank), Tischler (Horváth P.), Vass P. (Bese).
VASAS: Hermány – Horváth L., Izing, Schulz (Nagy G.), Marcsek (Oren) – Gál M., Horia – Ádám (Recklet), Vida (Cseke), Boda – Zamostny.
Gólszerző: Pölöskei Zs. (4.), Horváth Zs. (12.), Tischler (16.), ill. Zamostny (86.)

DVTK–HAPOEL RAMAT GAN (izraeli)

TOMISZLAV SZIVICS ÉRTÉKELÉSE
„Az első félidőben az történt, ami az eddigi felkészülési meccseinken: kidolgoztunk 3-4 ziccert, nem tudtok értékesíteni ezeket, és utána elvesztettük a fonalat. Az eredmény igazságos, a felkészülés sikeres volt, sok munka van a csapatban, nincs sérültünk, de a frissesség természetesen még hiányzik. Thiago a meccs előtti napon érkezett, sokat utazott, fáradt volt, és előtte 20 napig nem edzett, még egy hétig marad próbajátékon, hogy kiderüljön a valós tudása. Barczi jól szállt be, de neki is kell egy kis idő, amíg teljesen utol nem éri magát” – mondta a DVTK vezetőedzője.

Abdouraman még rehabilitációs munkát végez, Tisza Tibor kisebb sérülése miatt nem lépett pályára, míg Bogáti Péter egy nemzetközi felkészülési mérkőzésre szóló eltiltását töltötte. A DVTK Twitter-oldalán szereplő tudósítás szerint a magyar csapat alakította ki a nagyobb helyzeteket az első félidőben, az izraeliek főleg távoli lövésekkel próbálkoztak, gól azonban nem született az első játékrészben. Alves, Seydi és Rudolf is közel járt pedig a vezető találat megszerzéséhez, de azt végül az ellenfél lőtte.

Az 51. percben egy labdavesztés után Dedics lépett ki, és kilőtte a jobb alsó sarkot. Tíz perccel később Rudolfot buktatták a tizenhatoson belül, a sértett pedig magabiztosan értékesítette a büntetőt. A hátra levő időben mindkét oldalon adódtak helyzetek, az izraeliek veszélyes kontrákat vezettek, az eredmény azonban nem változott.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS

DVTK–HAPOEL RAMAT GAN (izraeli II.) 1–1 (0–0)
Bük, 100 néző. Vezette: Kiss Norbert
DIÓSGYŐR: Rajics (Herczeg) – Vági (Vadász), W. Alves (Haver), Kádár T., Husic (Gohér) – Kosztics (Nikházi), Elek Á. (Takács P.) – Bacsa (Thiago, Csirszki), Gallardo, Seydi (Barczi) – Rudolf
Gólszerző: Rudolf (11-esből), ill. Dedics

MECHELEN (belga)–ÚJPEST

Belgiumi edzőtáborának harmadik felkészülési meccsét játszotta az ezt megelőző két találkozón egy döntetlent és egy vereséget számláló Újpest. A lila-fehérek kiválóan kezdték a találkozót, hiszen már a hetedik percben előnybe kerültek.

A próbajátékon szereplő Kevin Kis húzott el a bal oldalon, beadásába Sheldon Bateau szerencsétlenül ért bele, így a labda a hazaiak kapujában kötött ki. 0–1

A 16. percben kis híján kétgólosra duzzadt az Újpest előnye, ám Jarmo Ahjupera fejesét Tome Pacovski bravúrral hárította. Ezt követően Bavon lőtt kapura távolról, ám az ő kísérlete célt tévesztett.

A folytatásban a hazaiak kijöttek a szorításból, és kisvártatva egyenlítettek is. Abdul-Yakuni Iddi lövése még elkerülte Balajcza Szabolcs kapuját, Thomas Enevoldsen ellenben a 35. percben már nem puskázta el második nagy lehetőségét. A dán játékos a középre kifejelt labdát zúdította ballal a kapuba. 1–1

Nem sokkal később pedig már a vezető találatnak örülhettek a Mechelen játékosai. Mads Junker közeli fejesét még bravúrral hárította az újpesti kapus, a kipattanónál azonban már nem hibázott a dán csatár. 2–1

A második félidőben felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a legnagyobb lehetőség a magyar csapat előtt adódott. Bő egy óra játék után Kabát Péter beadása után Ahjupera találta el a kapufát, majd egy perccel később ismét az észt támadó veszélyeztetett, ám ezúttal a hazaiak macedón kapusa hárított.

A Mechelen a 89. percben végérvényesen eldöntötte a mérkőzést. A belga együttes szabadrúgáshoz jutott az újpesti kaputól mintegy húsz méterre, a lövés levágódott a sorfalról, a labda a csereként beállt Benjamin Mokulu elé került, aki 14 méterről betalált. 3–1

A gól után egy perccel a játékvezető lefújta a mérkőzést, az Újpest nyeretlen maradt belgiumi edzőtábora során.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MECHELEN (belga)–ÚJPEST 3–1 (2–1)
Mechelen (Belgium), 2000
néző.
ÚJPEST: Balajcza – Ligot (Molnár S., 64.), Vermes, Antón, Kis (Mihajlovics, 56.) – Bavon, Vasziljevics, Balogh B., Simon K. (Eninful, 64.) – Kabát, Ahjupera.
Gólszerző: Enevoldsen (36.), Junker (44.), Mokulu (89.) ill. Bateau (7. – öngól)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik