A zseni stadionja – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.07.16. 23:13

Leszögezhetjük: az elmúlt héten 67 esztendős korában elhunyt Törőcsik András már életében megalkotta a saját szobrát – a pályán. Törőként, Keseként, Kefeként – kinek milyen becenéven, ám a játék zsenijeként ott van mindazok emlékezetében, akiknél ér valamit egy-egy, a fizika törvényszerűségének látszólag ellentmondó trükk, labdás megoldás.

Tette ezt ellenszélben, időnként viharban, mert a csapatsportok környékén – mondjanak akármit az akárkik – nem igazán tűrik jól az átlagtól eltérő habitust, tudást, hozzáállást. És ha ehhez a (sport)politika is hozzájárul – lásd még: „szocialista életforma” –, még egyértelműbb az elutasítás.
Talán most van remény arra, hogy miután Törő megnyugvásra lel – augusztus 8-án temetik –, a vele kapcsolatos, mostanság úgymond „kegyeleti okokból” csak négyszemközt hangoztatott szélsőséges vélemények is nyugvópontra jutnak.

Mert zseni volt – ismétlem (ahányszor csak akarják).

A Sportrádió felvetése logikus és életrevaló: nevezzenek el stadiont Törőről. Hogy a BVSC pályája a leginkább méltó rá, az is vitathatatlan, egyrészt mert a Megyeri úti stadion már foglalt a nem kevésbé legendás Szusza Ferencre emlékezve, másrészt pedig mert a Szőnyi úton pallérozódott, a mai földalattiremíz helyén lévő salakos pályákon szerzett tiniként hírt és nevet magának – én is ott láttam őt először, amikor a korombeli BVSC-úszók hívtak, hogy álljak ki velük vasárnap reggel a salakos szélére, csodát látok majd!

A folytatás kitalálható, ahogyan az is természetes, hogy legyen Törőcsik András Stadion a Szőnyi úti. A futballfőnök, Kisteleki István kellő mértéktartással teszi hozzá, hogy a pálya egyelőre nincs olyan állapotban, hogy méltó legyen az elnevezésre, ám ez mellékszál. Gondoljanak csak arra, hogy a kohósalakos kezdés sem éppen méltó – a gyerekek futballjához sem –, s ha az emlék él, talán a pálya korszerűsítése sem megoldhatatlan. Szintén az emlékezés jegyében.

Könnyen beszélek – tudom –, hiszen hatás-, jogköröm és pénzem sincs – csak tanácsaim, ötleteim. Például az, hogy nézzenek körül a vasutasok augusztus 8-án az újpesti temetőben, lesz ott rengeteg Törőt gyászoló tekintély, akik fogékonyak lehetnek a segítségre.

Mindenesetre én visszamenőleg is Törő-stadionnak hívom a Szőnyi úti pályát.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik