NB I: a Puskás Akadémia már a Ferencváros rekordját ostromolja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.23. 12:16
null
A felcsútiak sorozatban az ötödik bajnoki győzelmüket ünnepelhették a Budafok ellen (Fotó: Árvai Károly)
A labdarúgó NB I 22. fordulójára visszatekintő gyűjtésünkben fókuszban a Puskás Akadémia sorozatban ötödik bajnoki győzelme, de szó lesz a Mezőkövesd veretlenségi, a Fehérvár nyeretlenségi szériájáról, Josip Knezevic jubileumáról, Gazdag Dániel kimaradt helyzetéről, Kire Risztevszki ajándékáról és Bognár István szabadrúgásáról is.

A FORDULÓ REKORDJA – PUSKÁS AKADÉMIA

Pazar formában van a Puskás Akadémia. A klub profi labdarúgói páratlan sikert értek el vasárnap a Budafok elleni 3–0-s győzelmükkel, hiszen ez volt sorozatban az ötödik sikerük egy NB I-es idényen belül, ilyesmire a klub fennállása óta még nem volt példa. 2021-ben az első, a Ferencváros ellen 1–1-re végződött bajnokit leszámítva az összes tétmeccsét megnyerte a PAFC. A bajnokságban az MTK-t, a DVTK-t, a ZTE-t, a Paksot és a Budafokot, a Magyar Kupában a Hódmezővásárhelyt győzték le a felcsútiak, akik a felsoroltak közül négy találkozón nem kaptak gólt. A bajnokságban a Puskás Akadémiáé a leghosszabb aktív győzelmi széria, ráadásul ötnél több meccset számláló győzelmi sorozatra eddig ebben az idényben csak a Ferencváros volt képes: az FTC november 8. és december 19. között egymás után hét mérkőzést nyert meg. A PAFC-nak a következő két fordulóban a Honvédot (otthon) és a Kisvárdát (idegenben) kellene legyőznie ahhoz, hogy beállítsa a Ferencváros idénycsúcsát – a megszakítás nélküli győzelmek számában.

„Beszéltünk róla a többiekkel, hogy szép sorozat ez, ám nagyon fontos, hogy alázatosak maradjunk – mondta a felcsúti széria kapcsán lapunknak a Puskás Akadémia csapatkapitánya, Szolnoki Roland. Mindennap még keményebben kell dolgoznunk, mindenkinek maximális odaadással kell küzdenie. Lényeges, hogy nem szabad azt gondolunk, hogy mennyire jók vagyunk.”

A Budafok elleni meccsen akár érezhették is volna, hiszen egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmük, amihez nagyban hozzájárult a korai góljuk.

„Valóban, a kezdő sípszótól azt éreztem, hogy megnyerjük a mérkőzést, aztán jött a harmadik percben Alexandru Baluta gólja, akkor már minden adva volt a győzelemhez. A Budafok ezek után becsülettel próbált támadni az egyenlítésért, mi viszont még az első félidőben kontrák révén növelhettük volna az előnyünket, de az a lényeg, hogy nyertünk és jó úton járunk.”

Döntő szerepe van a jó sorozatban Hornyák Zsolt vezetőedzőnek, aki nagyszerűen forgatja a játékosokat, mindenki megkapja a lehetőséget a bizonyításra, így tűzben tartja mindegyik labdarúgóját. A Budafok ellen a cserepadon kezdett az alapemberek közül Spandler Csaba, Nagy Zsolt, Josip Knezevic és Antonio Mance is, és több olyan játékos bekerült a kezdőbe, aki mostanában ritkábban, mint Thomas Meissner, Baluta, Deutsch László vagy Géresi Krisztián.

„Semmiféle sértettség sincs a játékosokban a rotálás miatt, tudjuk, hogy ez elengedhetetlen a sikerekhez. Szerda-szombat ritmusban lépünk pályára, rengeteg a mérkőzés, aki lehetőséget kap, az próbál élni vele. Láthattuk, hogy a kispadról beállva is nagyon sokat tud hozzátenni egy-egy játékos a csapat sikeréhez, így volt ezzel Géresi Krisztián is, aki csereként lőtt győztes gólt az MTK-nak, vagy említhetném Antonio Mancét is, aki szintén csereként beszállva lőtt gólt vasárnap a Budafoknak. Hála istennek a sérülések is elkerülnek minket. Mindenképpen meg kell említenem vezetőedzőnket, Hornyák Zsoltot, aki az egyik legjobb szakember Magyarországon, nagyon szereti a játékosait, tűzbe menne értünk. Ezért is szeretnénk mindig jól teljesíteni, próbáljuk neki ezt meghálálni a pályán.”

Szolnoki Roland csapatkapitányként fontos szerepet tölt be, mindig próbál segíteni a társainak az öltözőben és a pályán egyaránt.

„Az a fajta vagyok, aki mindig pozitívan látja a világot, minden társamnak segítek, bármivel fordulhatnak hozzám. Mérkőzés közben előfordulnak hullámvölgyek, akár egy rossz passz vagy rossz helyzetkihasználás miatt, ilyenkor mindig szólok néhány buzdító szót, fontos, hogy hassak a társamra. Amúgy nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert a csapatunkban mindenki segít a másiknak, nagyon jól érezzük magunkat együtt.”

Ez a tabellán is meglátszik, hiszen a Puskás Akadémia jelenleg a második helyen áll, előnye hat pont az azonos pontszámmal álló Mol Fehérvár FC és MTK Budapest előtt. Ráadásul hárommal több győzelme van a felcsútiaknak a fehérváriakhoz és a fővárosiakhoz képest, így ez már hárommeccses előny (a bajnokságban pontazonosság esetén először a több győzelem rangsorol).

„Persze, örülünk, hogy jelenleg a második helyen állunk, de nem szeretek nagyon előrenézni. Most a szerdai, Újpest elleni kupameccs a legfontosabb, utána jön egy nagyon nehéz bajnoki az új edzővel harcba szálló Budapest Honvéd ellen. Ebben a tizenkét csapatos bajnokságban nincsenek könnyű összecsapások, lényeges, hogy hétről hétre jó teljesítményt nyújtsunk. Mindenki boldog lenne, ha a bajnokság végén sikerülne megszereznünk az ezüstérmet, ám most az a legfontosabb, hogy két lábbal a földön álljunk.”

Szerdán következik az Újpest elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő, s a Puskás Akadémia természetesen tovább folytatná remek sorozatát.

„Minden meccsen nyerni akarunk, tovább jutni az Újpest ellen és megnyerni a kupát. Ha már klubtörténelmi sikerrel kezdtük, akkor zárjuk is azzal: a Puskás Akadémia eddig egyszer játszott Magyar Kupa-döntőt, amelyet sajnos nem tudott megnyerni, jó lenne, ha májusban a Puskás Arénában megszereznénk a klub első kupagyőzelmét.”

JUDI ÁDÁM/ P. K.

FOLYTATÓDÓ SOROZATOK: PAFC, MEZŐKÖVESD, FEHÉRVÁR

A PAFC győzelmi szériája mellett egy másik, december 13. óta tartó sorozat is folytatódott a 22. fordulóban, nevezetesen a Mezőkövesd veretlenségi szériája, ami jelenleg szintén a leghosszabb aktív sorozat. Az MTK otthonában 0–0-t játszó kövesdiek kilenc bajnoki óta veretlenek, ebből ötször győztek is, december 20-án például éppen a Puskás Akadémia ellen – Szolnokiék azóta nem kaptak ki.

A PAFC győzelmi és a Mezőkövesd veretlenségi sorozata mellett a Fehérvár nyeretlensége is folytatódott a DVTK elleni, 3–1-es vereséggel, ami most már leghosszabb aktív nyeretlenségi széria az NB I-ben hat mérkőzéssel. A forduló előtt még a ZTE volt a leghosszabb ideje nyeretlen csapat, de a zalaiak hatmeccses nyeretlensége az Újpest 3–0-s legyőzésével megtört.
P. K.

A FORDULÓ JUBILEUMA – JOSIP KNEZEVIC

Josip Knezevic vasárnap játszotta 100. NB I-es mérkőzését a Puskás Akadémiában, sőt, ő lett a klub történelmének első játékosa, aki száz élvonalbeli mérkőzésen pályára lépett a felcsúti csapatban.

„Nagyon büszke vagyok rá – mondta a 32 éves horvát játékos – Több mint három éve vagyok itt, és elmondhatom, az egyik legjobb döntés volt a karrieremben, amikor elfogadtam a Puskás Akadémia ajánlatát. Nagyon jól érzem magam a klubnál. Szép és eredményes játékot nyújtunk, minőségi csapatunk van. Nagyon jó a közösség, a szakmai stábunk pedig fantasztikus. Nagyszerű egyveleget alkotnak a magyar és a külföldi játékosok, érezzük, hogy folyamatosan fejlődik a klub. Ha a jövőben is úgy tudunk játszani, mint az utóbbi hetekben, képesek leszünk megszerezni az ezüst­érmet.”

A 2017-ben Eszékről érkezett Knezevic 100 meccsen 36 gólt szerzett, s 20-at előkészített az NB I-ben.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ BEISMERÉSE – GAZDAG DÁNIEL

Előbb a bal oldalon, a második fél­időben pedig egy szem csatárként kapott lehetőséget a szakmai stábtól – Gazdag Dániel, a Bp. Honvéd támadója két alkalommal is nagy helyzetbe került a Ferencváros elleni, 1–0-ra elveszített bajnokin, igaz, mind a kettőt elpuskázta.

„Az első félidőben a középpálya bal oldalán futballoztam, több védekező feladattal, hiszen vissza kellett zárnom, amikor Lovrencsics Gergő belépett a játékba – mondta lapunknak Gazdag Dániel. – Úgy érzem, megvalósítottam, amit elvártak tőlem, a fordulás után váltanom kellett, hiszen Boubacar Traoré lejött, én pedig elfoglaltam a helyét csatárposzton. Már több alkalommal játszottam elöl, de egycsatáros szisztémában még egyszer sem – ettől függetlenül remekül éreztem magam. Jól ment a játék, de természetesen van bennem hiányérzet, hiszen a két ziccerem közül egyiket sem használtam ki. Az elsőnél még egy csel is belefért, erősen lőttem meg a labdát, de Dibusz Dénes védett, a másodiknál még nagyobb helyzetben találtam magam, a ferencvárosi kapussal szemben álltam, de akkor is rontottam. Beszéltem Dénessel a meccs után, mondtam neki, azt hittem, hogy elvetődik valamelyik irányba vagy leül, s úgy próbál védeni, ezért lőttem magasabban a labdát, ő meg nevetett, hogy éppen az ellenkezője fordult meg a fejében, úgy érezte, magasan lövöm meg. El kell ismernem, túljárt az eszemen. Nagyon sajnálom, hiszen ezen kívül is szerezhettünk volna még három-négy gólt, de nem így történt, s pont nélkül maradtunk. Ám erre a játékra lehet alapozni, Horváth Ferenc irányításával egy hét alatt is sokat léptünk előre védekezésben és támadásban egyaránt.”

A Honvéd jelenleg az utolsó előtti helyen áll, de a tizedik Budafoki MTE csupán egy ponttal szerzett többet, mint a kispesti együttes.

„A legfontosabb, hogy minél hamarabb kerüljünk el a veszélyes zónából, mert minél tovább ott maradunk, annál nehezebb lesz mentálisan is elviselni a terhet. Ehhez nyerni kell a meccseket, így már szombaton, Felcsúton is csak a három pont megszerzése lehet a célunk. Fontos továbbá, hogy a közvetlen ellenlábasok ellen győznünk kell, ez az utóbbi időben nem sikerült.” CS. A.

A FORDULÓ AJÁNDÉKA – KOSZTA MÁRK KÖSZÖNTE SZÉPEN...

Véget vetett hatmérkőzéses nyeretlenségi sorozatának a ZTE FC, amely szombat délután úgy talált be háromszor (3–0) az Újpest ellen, hogy egyik gólszerző sem kapott gólpasszt csapattársától. Az első félidőben Kire Risztevszki szabálytalanságát követően az ukrán Artem Favorov értékesítette a büntetőt, de a hajrában az északmacedón válogatott hátvéd tetézte a bajt, amikor saját tizenhatosán belül a serdülők között is hatalmas baklövésnek számító keresztpasszal próbálta játékba hozni csapattársát, csakhogy a labda a kapuval éppen szemben, nagyjából 15 méterre helyezkedő Koszta Márkhoz került.

„Figyeltem az újpesti védő mozgását, azt hittem, kiengedi a labdát az alapvonalon túlra – kezdte Koszta Márk, a ZTE FC csatára, aki csapata harmadik gólját szerezte. – Meglepődtem, amikor visszafordult, mivel azonban két újpesti játékos is közvetlen előtte tartózkodott, nem gondoltam volna, hogy a legtávolabb lévő középpályáshoz próbál passzolni. Aztán egyszer csak a térdemnél volt a labda, megpróbáltam levenni, közben pedig már döntöttem is, hogy visszarúgom a labdát a bal alsó sarokba.”

Egyébiránt nem a 79. percben esett gól volt az egyetlen ajándék az újpestiektől, mivel a 61. percben a koszovói, szintén válogatott Lirim Kastrati suta mozdulattal próbálta hazafejelni a labdát 22 méterről, de Szánthó Regő ott termett, s a kapuson átemelve megszerezte csapata második gólját.

„Ennél a gólnál éreztem, hogy az Újpest játéka szétesett – folytatta Koszta Márk, aki négygólos az idényben. – A tabellán elfoglalt helyezéseink miatt mindkét együttes görcsösen, tapogatózva futballozott, különösen a tizenegyesig. Utána viszont mezőnyben jobban teljesítettünk, és megérdemelten nyertünk. Sok idő nincs kiélvezni a győzelmet, mert szerdán a Honvéd ellen Magyar Kupa-mérkőzést játszunk, márpedig a klub célja, hogy a sorozatban a lehető legtovább eljusson.”

Koszta Márk a szombati bajnoki előtt december 16-án volt legutóbb a kezdőcsapat tagja, akkor az MTK Budapest ellen 2–0-ra nyert a ZTE, vagyis szintén nem kapott gólt. A köztes időszakban lejátszott hét bajnokin nem fordult elő hasonló. T. N.

A FORDULÓ GÓLJA – BOGNÁR ISTVÁN

Pazar mozdulat, védhetetlen lövés volt.

Alighanem már Bognár István is elkönyvelte, a Paks 1–0-s előnnyel mehet szünetre a Kisvárda elleni találkozón, azonban a játékvezető az első játékrész hosszabbításában szabadrúgást ítélt csapata javára. A 29 éves középpályásról sokan tudják, az élvonal egyik legjobb rúgótechnikájú labdarúgója (annak idején édesapjának, a paksiakat irányító Bognár Györgynek is ez volt az egyik legnagyobb erénye), és mert 19 méterről, középről következett a szabadrúgás, nem volt kérdés, ki áll a labda mögé. Aztán néhány lépésről nekifutott, jobb belső csüddel lőtt, a vendégek kapusának, Dombó Dávidnak esélye sem volt a hárításra.

„Hogy mire gondoltam, amikor szabadrúgáshoz jutottunk az első fél­idő végén? Hát, hogy ezt most be kell rúgni… – árulta el Bognár István.Egyértelmű volt, elvállalom a lövést, már csak azért is, mert ebből a szögből szeretek leginkább lőni, és talán innen rúgom a legjobban. Böde Dani egyébként szólt, rúgjam be, aztán menjünk kettő-nullával szünetre, márpedig a csapatkapitánynak nem szabad ellentmondani! Nem állítom, hogy ezzel a góllal eldőlt a mérkőzés, ugyanakkor fontos találat volt, megtörte az ellenfelet. Még az első félidőben, egy-nullás vezetésnél Rácz Gergőnek volt nagy védése, az nagyon kellett, kétgólos előnynél pedig egy pillanatra sem éreztem, hogy veszélyben forogna a győzelmünk. A Kisvárda előtt talán egy lehetőség adódott. Haraszti Zsolttal egyébként rendszeresen gyakoroljuk a szabadrúgást, hol negyvenöt percet, hol egy órát vagy még többet, így volt ez csütörtökön is. Tíz lövésből hat-hét általában jól sikerül, ehhez alighanem kellett az az időszak is, amelyet még a Vasasnál töltöttem. Ott az U17-ben szinte egész évben csere voltam, így nem maradt más, mint hogy a meccsek szünetében, majd utána rendszeresen gyakoroltam a szabadrúgást. A Lyon játékosa, Juninho Pernambucano volt nekem az etalon, és bár nem merném magam hozzá hasonlítani, a technikát tőle próbáltam ellesni.”

Bognár Istvánt amúgy nemcsak nagyszerű gólja emelte a mezőny fölé, több jó indítása volt, Haraszti Zsoltot mesteri passzal hozta helyzetbe még az első játékrészben, a hajrában pedig gólpasszt adott Nagy Richárdnak. A 3–0-s győzelemnek köszönhetően a Paks fellépett az 5. helyre, s csak egy pontra van a dobogótól. Z. A.


NB I, 2020–2021, 22. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 19., PÉNTEK
MTK Budapest–Mezőkövesd 0–0Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBerke Balázs
FEBRUÁR 20., SZOMBAT
ZTE FC–Újpest FC 3–0Zalaegerszeg, ZTE ArénaVad II István
Mol Fehérvár FC–DVTK 1–3Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóErdős József
FTC–Budapest Honvéd 1–0Budapest, Groupama ArénaFarkas Ádám
FEBRUÁR 21., VASÁRNAP
Budafoki MTE–Puskás Akadémia 0–3
Budapest, Budafoki MTE SporttelepBogár Gergő
Paksi FC–Kisvárda 3–0
Paks, Paksi FC StadionSolymosi Péter
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC22165 145–12+3353
2. Puskás Akadémia22123 732–28 +439
3. Mol Fehérvár22 96 744–28+1633
4. MTK Budapest22 96 731–28 +333
5. Paksi FC22 95 845–40 +532
6. Kisvárda22 87 722–28 –631
7. Mezőkövesd22 86 823–27 –430
8. Zalaegerszegi TE22 741140–41 –125
9. Újpest FC22 741126–48–2225
10. Budafoki MTE22 651127–42–1523
11. Budapest Honvéd22 571032–33 –122
12. Diósgyőri VTK22 621426–38–1220
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik