A Barca előtt a Vidi győzte le a Fradit – tud-e ismételni?

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.10.31. 12:22
null
A Ferencvárosz NB I 9. fordulójában az első számú trónkövetelő Mol Fehérvár FC vendége lesz (Fotó: Földi Imre)
BL-mérkőzés után rangadóra készülhet a bajnoki címvédő Ferencváros, az NB I 9. fordulójában ugyanis az első számú trónkövetelő Mol Fehérvár FC vendége lesz. A fordulót dobogós helyről váró Budafoki MTE a Bognár György kinevezése óta veretlen Paksi FC-t fogadja, s jutott erre a körre is egy nagy hagyományú mérkőzés, az Újpest–MTK találkozó.

 

PUSKÁS AKADÉMIA–ZTE FC

♦ Élvonalbeli mérkőzésen csak az előző idényben találkozott a két csapat, a ZTE még veretlen, kétszer győzött, egy mérkőzés pedig döntetlenre végződött.

♦ Gödörbe került a PAFC, legutóbbi három bajnokiját elveszítette, a gólkülönbség ezeken 1–8, a legutóbbi két vereség egyaránt 3–0-s. A felcsútiak 2019 februárja óta először szenvedtek három egymást követő vereséget az NB I-ben, egymás után négy bajnokin pedig élvonalbeli történetük során csak egyszer, 2014-ben kaptak ki – most egy újabb négyes negatív szériát igyekeznek elkerülni.

♦ Semmivel sincs jobb formában a ZTE a házigazdánál, a legutóbbi három bajnokiját kétgólos különbséggel elveszítette, ráadásul ezeken összesen tíz gólt kapott.

♦ A Puskás Akadémia a legutóbbi hat hazai bajnokiján megszerezhető 18 pontból 15-öt be is gyűjtött. A 2020-as naptári évben csak két vendégcsapat, a Fehérvár (1–4) és az MTK (0–3) tudott nyerni NB I-es mérkőzést a Pancho Arénában.

♦ A ZTE legutóbbi 21 bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett gólt. Február 8-án a Honvéd volt a legutóbbi csapat, amelyik le tudta nullázni a zalaegerszegieket, 2–0-ra nyert.

♦ A ZTE legutóbbi hat bajnoki mérkőzésének mindegyikén 3 vagy több gól esett, összesen 24.

BP. HONVÉD–MEZŐKÖVESD

♦ A két csapat eddig 14 első osztályú bajnoki mérkőzésen találkozott egymással, a mérleg 7 kispesti siker, 1 döntetlen, 6 mezőkövesdi győzelem. A Honvéd és a Mezőkövesd vívta idén a Magyar Kupa döntőjét, a kispestiek 2–1-re győztek.

♦ A Mezőkövesd ötször látogatott eddig a Honvédhoz, és csak egyszer – 2016 decemberében – szenvedett vereséget, mérlege a kispestiek vendégeként 3 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség.

♦ A Mezőkövesd elveszítette legutóbbi négy bajnokiját, ezzel a legrosszabb sorozatban levő csapat az NB I-ben. Amióta a kövesdiek az élvonalban szerepelnek, csak másodszor van ilyen hosszú vereségsorozatuk (először 2014 tavaszán volt) – ha most is alulmaradnak, akkor negatív klubrekordot állítanak fel. A matyóföldiek a négy találkozón egy percig sem futballoztak előnyben.

♦ A Honvéd a legutóbbi három bajnokiján nem szenvedett vereséget, a legutóbbi fordulóban 0–0-t játszott Pakson – a kispestiek 15 NB I-es mérkőzés (hét és fél hónap) után hoztak le egy találkozót kapott gól nélkül.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi két idegenbeli bajnokiját szerzett gól nélkül elveszítette, s a legutóbbi nyolc „vendégjátékából” csak egyet tudott megnyerni.

♦ A Honvéd a pályaválasztóként lejátszott legutóbbi 10 bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni, a legutóbbi hármon pedig nyeretlen (1 döntetlen, 2 vereség). A kispestiek legutóbbi öt „hazai” bajnokijuk mindegyikén 2 gólt kaptak, s február 8. óta nem volt olyan meccsük, amelyen ne kaptak volna gólt.

MOL FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROS

♦ A két csapat eddig 101 élvonalbeli bajnokin találkozott egymással, az örökmérleg a házigazda Fehérvár szemszögéből 27 győzelem, 28 döntetlen, 46 vereség – jókora a Ferencváros fölénye.

♦ A Ferencváros legutóbbi nyolc székesfehérvári (illetve felcsúti, amikor a Vidi stadionja építése miatt a Pancho Arénában fogadta ellenfeleit) látogatásából csak egyet nyert meg – 2019. október 27-én 2–1-re győzött.

♦ A Ferencváros a 2020–2021-es idényben tétmérkőzésen eddig csak a Barcelonától szenvedett vereséget (5–1-re kapott ki a BL 1. fordulójában a Camp Nouban), magyar legyőzője ebben az évadban még nincs. Hazai porondon az FTC legutóbb épp a Fehérvártól szenvedett vereséget – június 23-án a Vidi Juhász Roland tizenegyesgóljával 1–0-ra győzött.

♦ A Ferencváros megnyerte a legutóbbi öt bajnokiját, és veretlen a legutóbbi hét NB I-es mérkőzésén. A Fehérvár bajnoki veretlenségi sorozata ennél is hosszabb, kilencmérkőzéses, a Vidi legutóbb június 20-án, a Mezőkövesdtől kapott ki. A 2020–2021-es idényben már csak e két csapat veretlen, minden másik már legalább kétszer vereséget szenvedett.

♦ A legeredményesebb csapat játszik a legjobb védelművel: a Fehérvár 7 bajnokin 20 gólt szerzett, messze többet, mint bármelyik másik csapat az NB I-ben, a Ferencváros védelme 6 bajnokin csak 3 alkalommal kapitulált. A többi csapat már 10 vagy több gólt kapott.

♦ A Fehérvár 20 bajnoki góljából 15-öt a második félidőben szerzett, messze a legeredményesebb csapat ebben az összevetésben. S ő az egyetlen csapat, amelyik ebben az évadban egynél többször talált be a mérkőzések ráadásában, a 90. perc után.

♦ A Fehérvár legutóbbi 14 bajnoki mérkőzése mindegyikén szerzett gólt, a sorozat május 30. (Paks–Fehérvár 0–0) óta tart.

♦ Pályaválasztóként a Vidi január 25. (Fehérvár–Honvéd 0–0) óta minden bajnokiján szerzett gólt, a sorozat 11 mérkőzés óta tart. A Fehérvár legutóbbi 12 hazai bajnokiján nem talált legyőzőre (8 győzelem, 4 döntetlen), 2019. december 7. (Fehérvár–Paks 0–2) óta nem szenvedett vereséget.

♦ A Fehérvár legutóbbi öt bajnoki mérkőzése mindegyikén 2 vagy több gólt szerzett. Igaz, mindig kapott is, és ez a sorozat még hosszabbra nyúlik: a Vidi legutóbbi nyolc bajnokiján szerzett és kapott is gólt.

♦ Az FTC-edző Szerhij Rebrovnak a jelenlegi NB I-es csapatok közül egyedül a Fehérvárral szemben negatív a mérlege, 3 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség. Amióta Rebrov Magyarországon dolgozik, egy csapat sem mért együttesére több vereséget, mint a Vidi. Sőt, edzői karrierje során is csak a Sahtar Doneckkel, a Dinamo Kijev nagy riválisával szemben van több kudarcélménye (7 vereség).

BUDAFOKI MTE–PAKSI FC

♦ A két csapat élvonalbeli bajnokin még sosem találkozott, a másodosztályban legutóbb az 1989–1990-es idényben csaptak össze.

♦ A Budafok a legutóbbi 3 mérkőzését megnyerte, a Paks a legutóbbi 4 bajnokiján (Bognár György kinevezése óta) veretlen, mindkét csapat jó formában és jó helyről várja a találkozót. Ha a „formatabellát” nézzük, a Budafok, Paks duónál csak a Ferencváros és a Fehérvár van jobb passzban.

♦ A Budafok eddig minden NB I-es meccsén kapott gólt ebben az idényben, s egy kivételével minden találkozón szerzett is gólt.

♦ A Paks legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából csak egyet tudott megnyerni (1 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Budafok vezetőedzője, Csizmadia Csaba 2006. augusztus 27-én nemcsak pályára lépett a Paks ellen (a Fehérvár színeiben), góljával kulcsszerepet is játszott a Vidi 2–0-s sikerében.

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ Ez a forduló legnagyobb hagyományú összecsapása – az Újpest a csapatot sújtó koronavírusos esetek miatt halasztást kért, de erre az MTK-nak is rá kellett volna bólintania, s nem ment bele a halasztásba. Az Újpest és az MTK eddig 217-szer csapott össze a magyar élvonalban, e párosítás még a Ferencváros–MTK örökrangadót is megelőzi, és csak a Ferencváros–Újpest derbit játszottak le ennél többször. A 217 találkozóból az Újpest 82-t, az MTK 81-et nyert meg, a döntetlenek száma 54. Két mérkőzésre a félbeszakadt 1956-os bajnokságban került sor (1:1, illetve 3:1-es Újpest-siker), ezek nélkül a mérleg 81–53–81.

♦ Az Újpest már öt éve nem tudta bajnoki mérkőzésen legyőzni az MTK-t: 2015. május 16-án 1–0-ra nyert hazai pályán, azóta 9 mérkőzésen 4 MTK-siker és 5 döntetlen a mérleg. Az Újpest a legutóbbi három találkozón gólt sem szerzett.

♦ Az Újpest a legutóbbi hat bajnokiján nem játszott döntetlent, kétszer győzött, négyszer kikapott.

♦ A lilák a legutóbbi nyolc hazai bajnokijukból csak egyet veszítettek el (a Kisvárda nyert 4–2-re a Szusza Ferenc Stadionban), mérlegük ezeken 5 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

♦ Az MTK három veretlen mérkőzéssel kezdte a bajnokságot, aztán jött három vereség, a legutóbbi két találkozóján ismét veretlen – csinál-e 3–3–3-as „sormintát”?

♦ Ha az MTK megszerezte a vezetést egy bajnokin ebben az idényben, akkor még veretlen (2 győzelem, 2 döntetlen), ha viszont az ellenfél szerzett vezetést, akkor nyeretlen (1 döntetlen, 3 vereség). Az Újpest is veretlen azokon a találkozókon, amelyeken vezetést szerzett (3–1–0).

♦ Az MTK megnyerte legutóbbi idegenbeli bajnokiját (3–0-ra múlta felül a Puskás Akadémiát), s ha most is nyer, akkor 2018 nyara óta először győz egymás után két NB I-es bajnokin vendégként. Akkor is a PAFC volt az egyik ellenfél – a másik pedig az Újpest.

KISVÁRDA–DVTK

♦ Eddig hat NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, 4 döntetlenre végződött, egyet-egyet nyert meg a Kisvárda, illetve a DVTK. Kisvárdán háromból három iksz (1–1, 1–1, 2–2) a mutató.

♦ A DVTK egy rossz sorozatot megtört az előző fordulóban, most meg kellene törnie még egyet: a diósgyőriek a legutóbbi hét idegenbeli bajnokijukon nyeretlenek, a legutóbbi hatot elvesztették, ezeken 19 gólt kaptak. Március 14. óta nem úszott meg a DVTK két kapott gól alatt egy idegenbeli bajnokit sem, kapott gól nélkül pedig legutóbb február 29-én zárt, amikor 4–0-ra legyőzte a Honvédot.

♦ A Kisvárda legutóbbi hét bajnokija mindegyikén kapott gólt, s legutóbb június 27-én tudta lenullázni az ellenfelét – akkor pont a DVTK ellen nyert 2–0-ra.

♦ A Diósgyőr idegenben van pocsék szériában, a Kisvárda meg otthon, május 30. (Kisvárda–Újpest 1–0) óta nem tudott nyerni a Várkerti Stadionban NB I-es mérkőzést (2 döntetlen, 3 vereség). A várdaiak a legutóbbi két hazai bajnokijukat nullára veszítették el a Puskás Akadémia (0–3), illetve a Ferencváros (0–2) ellen.

♦ Ha a Kisvárda vezetést szerzett ebben a bajnokságban, akkor mindig nyert is (3–0–0), ha a DVTK került előnybe egy találkozón, akkor még veretlen (2–1–0).

NB I, 2020–2021, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
OKTÓBER 31., SZOMBAT
14.45: Puskás Akadémia–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport+)
Felcsút,Pancho Aréna Zierkelbach Péter
17.00: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKáprály Mihály
19.30: Mol Fehérvár FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóKarakó Ferenc
NOVEMBER 1.,VASÁRNAP
14.05: Budafoki MTE–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest,Budafoki MTE Sporttelep
16.00: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
18.30: Kisvárda–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti Stadion
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 6 5 1 14–3 +11 16
2. Mol Fehérvár 7 4 3 20–10 +10 15
3. Budafoki MTE 7 4 1 2 11–10 +1 13
4. Paksi FC 8 3 2 3 12–12 0 11
5. Kisvárda 7 3 1 3 10–12 –2 10
6. Újpest FC 8 3 1 4 11–17 –6 10
7. Puskás Akadémia 7 3 4 9–13 –4 9
8. MTK Budapest 8 2 3 3 10–13 –3 9
9. Budapest Honvéd 7 2 2 3 13–13 0 8
10. Zalaegerszegi TE 8 2 2 4 15–17 –2 8
11. Diósgyőri VTK 7 2 1 4 11–13 –2 7
12. Mezőkövesd 8 2 1 5 7–10 –3 7
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik