MLSZ: UEFA-díjra jelölték a Hátsó füves futballmentő túrát

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.10.20. 15:11
null
Fotó: Kovács Péter
A Magyar Labdarúgó-szövetség Grassroots osztálya a részben a Nemzeti Sport szervezésében megvalósult Hátsó füves futballmentő túrát jelölte az Európai Labdarúgó-szövetség Grassroots Awards díjára a „legjobb társadalmi kezdeményezés” kategóriában.

Az UEFA a 2010-ben indított Grassroots Awardson díjazza a labdarúgás „elit alatti, szabadidős kiválóságait, kiemelve a meg nem énekelt hősöket, akiknek köszönhetően még jobban elterjedhet a labdarúgás szeretete Európában”.

A nemzeti szövetségek öt kategóriában küldenek jelöléseket: a legjobb amatőr klub, a legjobb profi klub, a legjobb kezdeményezés fiatalok számára, a legjobb program mozgáskorlátozottak részére, illetve a legjobb társadalmi kezdeményezés – ez utóbbira jelölte az MLSZ a Hátsó füves futballmentő túrát a díj 2022–2023-as kiírásában.

A jelölteket az UEFA végrehajtó bizottsága bírálja el a Grassroots bizottság, illetve a fejlesztési és technikai segítségnyújtási bizottság segítségével. A 2022-es díjazottak listáját áprilisban hirdették ki, a díjakat szeptemberben Madridban adták át.

A kollégánk, Csillag Péter ötlete alapján megvalósult, a zempléni vidék megszűnt falusi csapatait egy-egy mérkőzésre feltámasztó, a Kazinczy Ferenc Múzeummal közösen szervezett Hátsó füves futballmentő túra nyolc falut érintett.

Egervári Sándortól Pisont Istvánig sok országosan elismert futballista és edző állt a kísérlet mellé, a kezdeményezés bázisául, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban 2021 szeptembere óta látható Hátsó füves-kiállítás szolgált.

Szabóky Zsolt videóban összegezte a kalandot, a negyedórás kisfilm is a pályázati anyag részét képezi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik