Papírforma az Üllői úton – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.07. 22:55

A labdarúgó NB I 27. fordulójában az FTC 1–0-ra legyőzte a Paksot, ezzel egy mérkőzéssel kevesebbet játszva nyolc pont az előnye a tabellán, karnyújtásnyira került a sorozatban hatodik bajnoki cím – ilyen még nem volt a klub történetében.

A ferencvárosiak körében is igen népszerű Böde Dániel a találkozó előtt aláírta volna a döntetlent, nekik a második hely megtartása a cél. A következő fordulóban sorsdöntő meccs következhet az ezüstéremért: a Mezőkövesdet 5–0-ra megverő Fehérvár játszik Pakson.

Papírforma-győzelem született a Groupama Arénában, mondjuk ki, ha kikap a Fradi, presztízsvereséget szenved. Tény, a címvédő nagy mezőnyfölényben játszott, az egyik legjobb hazai edző, Bognár György most nem tudott kifogni a hazaiakon. Az is tény, hogy noha a téli felkészülést már Dejan Sztankoviccsal végezte a Fradi, lassan a hajrára fordulva sem igen érezni – noha a szakvezető erős karakter –, képes lesz-e egy polccal magasabbra tenni a Ferencvárost. Ugyanakkor ne hallgassuk el, nincsen könnyű dolga, mert a hazai bajnokságban gyakorlatilag ellenfelek nélkül kell felkészítenie együttesét a magasabb nívójú nemzetközi szereplésre. Ráadásul fokmérő sem igen van, mert noha az eredmény nem mutatta, de ha ekkora a különbség az első és a második helyezett között, nehezen mérhető le a fejlődés.

A hazaiak számos helyzetet dolgoztak ki, a nemzetközi mezőnyben nem megengedhető, hogy ennyi lehetőség kimaradjon. Az is igaz, hogy Szappanos Péter többször bravúrral védett, talán emiatt is a jövőre levonható következtetés, hogy Marco Rossi szövetségi kapitánynak nem kell sokat töprengenie, Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mellett ki legyen a harmadik kapus az Eb-keretben.

A színvonal kritikája, hogy a legnagyobb indulatokat kiváltó esemény az volt, amikor Kovács Krisztián „taccsra” tette Marquinhost, amiért nem kapott sárga lapot (ami a kiállítását jelenthette volna), s ezért tömegjelenet alakult ki.

Vélhetően ez a két együttes végez az első két helyen, a jövőre nézve csak egyet kívánhatunk: a Fradi jusson be (legalább) az Európa-liga csoportkörébe, a Paks pedig mutassa meg, hogy magyar futballistákkal sem reménytelen kikukkantani a nemzetközi porondra.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik