NB I: Kovács Patrik megdöntötte az idény korrekordját

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.02.06. 09:46
Kovács Patrik 16 évesen bemutatkozott az NB I-ben a ZTE elleni meccsen (Fotó: facebook.com/fehervarfc.hu)
Szombat óta a Fehérvár FC télen igazolt csatára, Kovács Patrik a 2023–2024-es idény legifjabb pályára lépő játékosa az NB I-ben.

 

A télen a Vasastól igazolt Kovács Patrik szombaton a Zalaegerszeg elleni, 3–1-re elveszített bajnokin, a 84. percben csereként mutatkozott be az NB I-ben, a Fehérvár FC-ben.
 

A fehérváriak korábbi sportigazgatójának, a 20-szoros válogatott Kovács Zoltánnak a fia 16 éves, öt hónapos és 19 napos volt a ZTE elleni meccs időpontjában. Ezzel már ő a legfiatalabb pályára lépő a labdarúgó NB I 2023–2024-es idényében, megelőzte a Puskás Akadémiában tavaly decemberben 16 évesen, kilenc hónaposan és 27 naposan a Kecskemét elleni 3–0-s, győztes meccsen, szintén csereként bemutatkozó Pál Barnát. A két 16 éves játékos után már csak olyanok következnek a sorban, akik betöltötték a 18. életévüket is, amikor pályára léptek ebben az évadban az NB I-ben. A szintén szombaton, a Kisvárda ellen bemutatkozó ferencvárosi Tóth Alex az 5. legifjabb játékos ebben az idényben, ő is elmúlt már 18 éves.

Az idény tíz legfiatalabb játékosa (a táblázatban a játékosok neve és posztja, csapata, első pályára lépésük ideje, a konkrét mérkőzés és életkoruk látható, forrás: Transfermarkt)


 

Kovács Patrik az elmúlt tíz évet nézve is a magyar első osztály legfiatalabban bemutatkozó játékosainak egyike, 2013 óta vizsgálva csak Kiss Tamás (2016, Haladás), Keresztes Noel (2020, Honvéd), Büki Dániel (2020, Újpest), Tóth Borisz (2018, DVTK) és Winkler András (2017, Haladás) volt fiatalabb nála első NB I-es szereplése napján. Mindannyian 16 évesen, de Kovácsnál kicsivel (általában néhány hónappal, de Winkler csak egyetlen nappal) fiatalabban mutatkoztak be az élvonalban.

Az elmúlt tíz év tíz legfiatalabb játékosa az NB I-ben (Forrás: Transfermarkt)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik