NB I: igazi hullámvasút volt az őszi szezon a Ferencvárosnak

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.08. 09:17
null
Dejan Sztankovics és a Fradi a nemzetközi kupaporondon is bizonyíthat februárban (Fotó: Árvai Károly)
Három vezetőedző irányította a magyar bajnokot az elmúlt hónapokban, és bár az Európa-konferencialigában bravúrosan szerepelt a csapat, a bajnokságban igencsak döcögött a játék.



SZTANYISZLAV CSERCSESZOVVAL INDULT, Máté Csabával folytatódott, Dejan Sztankoviccsal ért véget a szezon. Nem éppen rendhagyó fél idényen van túl a Ferencváros, a feröeri Klaksvík elleni csúfos Bajnokok Ligája-búcsú gyakorlatilag az egész őszre rányomta a bélyegét. Ki tudja, ha akkor nem vérzik el a Fradi, még mindig Csercseszov irányítaná a magyar bajnokot...

A BL-kiesés estéjén menesztett tréner helyét Máté Csaba vette át, ezúttal azonban nem megbízott, hanem vezetőedzőként. Új szituáció volt ez a tréner és a csapat számára is. Máté Csaba több mint tíz éve dolgozott másodedzőként a klubnál, valódi főnökként viszont most olyan döntéseket is meg kellett hoznia, amelyek fájdalmasak lehettek egy-egy kerettagnak. A magyar szakember irányításával szárnyalni kezdett a Fradi, a nemzetközi kupában sorra vette az akadályokat, és miközben kvalifikálta magát az Európa-konferencialiga csoportkörébe, a bajnokságban – leszámítva a Puskás Akadémia elleni hazai 2–1-es vereséget – nemcsak eredményesen, hanem látványosan, sok gólt lőve nyerte meg a meccseit. Az őszi első paksiak hatot kaptak a Groupama Arénában, a Zalaegerszeg sem úszta meg kevesebbel.

Majd jött a sokak számára meglepő, váratlan és érthetetlen húzás: a Ferencváros megköszönte Máté Csaba munkáját, és helyére Dejan Sztankovicsot nevezték ki, aki játékosként az Internazionaléval ért el nem akármilyen sikereket.

Az ezt követő időszakot a lapunknak adott szezonértékelő nyilatkozatában maga a szerb tréner fogalmazta meg legjobban: igazi hullámvasút volt az ősz. Dejan Sztankovics hamisítatlan falusi környzetben, Nagyecseden mutatkozott be a Ferencváros kispadján (8–0), és bár a gárda az európai porondon újabb szép sikert elérve, veretlenül zárt az Európa-konferencialiga-csoportkörben, a bajnokságban több döcögősre sikeredett mérkőzés is becsúszott... Az Újpest ellen 3–0-ra megnyert hazai derbit követően lejtmenetbe került a csapat. A sáros talajon emlékezetes vereség a Kecskemét otthonában (1–2), újabb kínos zakó a Groupama Arénában a Fehérvár ellen (0–1), és ha nincs az utolsó fordulóbeli, Zalaegerszeg elleni könnyed 3–0-s siker, a Fradi hat nyeretlen bajnokival zárta volna az őszt... Az Európa-konferencialiga kieséses szakaszába jutás, valamint a bajnokság utolsó fordulójában begyűjtött három pont megnyugtatta a kedélyeket, Dejan Sztankovics is mosolygósabban térhetett haza a téli szünetre Milánóba. Kétségtelen, a 45 esztendős tréner munkáját több tényező is nehezítette az elmúlt hónapokban. A kereten olyan sérüléshullám söpört végig, hogy kis túlzással fél oldal sem lenne elegendő felsorolni, kinek mikor mije fájt, és miért volt kénytelen kihagyni az aktuális mérkőzést.

A záró összecsapásra, a Zalaegerszeg elleni meccsre gyakorlatilag – ahogy Dejan Sztankovics fogalmazott –, elfogyott a csapat, elmondása szerint edzőként sosem élt át olyat, hogy ennyi sérült legyen a keretében. A játékosok zöme mentálisan is elfáradt a szezon végére, hiszen július 23-án már tétmérkőzést játszottak, miközben idehaza 40 fokos hőség volt, a Feröer-szigeteken nyolc fokban lépett pályára – ráadásul műfüves talajon – az együttes. Zaklatott őszön van tehát túl a Ferencváros, a cél a tavaszra a napnál is világosabb: miközben kötelező az újabb bajnoki címet megszerezni, az Ekl-rájátszásában a görög Olympiakoszon is túl kellene lépni.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A SZEZON MEGLEPETÉSE

Ki más, mint  Varga Barnabás?! Elképesztő rajtot vett a Ferencvárosban, rögtön az első bajnoki mérkőzésén a kapuba talált, harmadik és negyedik meccsén hármat-hármat vágott, ha nincs a sérülése, ki tudja, hány gólnál áll meg... A csatár pillanatok alatt beilleszkedett a Fradi kezdőcsapatába, látható volt, mennyire fekszik neki, ha mögötte technikailag rendkívül képzett futballisták játszanak. Az is meglepő volt, mennyire könnyedén vette a Ferencvárosnál a játékosokra nehezedő nyomást – fityiszt mutatott a lelki tehernek.

A SZEZON CSALÓDÁSA

A nyáron nagy reményekkel szerződött az Üllői útra, az ősszel azonban mindössze egyetlen percet töltött a pályán, azt is a Zalaegerszeg elleni 3–0-ra megnyert utolsó bajnokin. Pedig a 25 esztendős      Tosin Kehinde      júniusi szerződtetésekor úgy fogalmazott, szeretné magára vonni a nigériai válogatott megfigyelőinek figyelmét, a ferencvárosi szurkolóknak pedig azt üzente, izgalmas játékos... Nos, korai sérülése megpecsételte sorsát, első fél éve gyakorlatilag teljes egészében ment a kukába az Üllői úton.

FELKÉSZÜLÉS A TAVASZRA

A játékosok a téli pihenőt követően pénteken találkoztak először a Népligetben, és miután átestek az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokon, másnap máris Mezőkövesdre utaztak. A zöld-fehéreknél az ott eltöltött egy hét alatt alighanem az erőgyűjtésen lesz a hangsúly, a szabad hétvégét követően pedig nyomban Spanyolországba repül a csapat. A terep nem ismeretlen a futballistáknak, hiszen korábban is készültek már a Valenciához közeli Benidormban, a különbség annyi, hogy ezúttal másik szállodában laknak majd.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik