Majdnem minden feltétel adva van egy BL-döntő megrendezéséhez – Csányi Sándor

Vágólapra másolva!
2024.01.29. 21:03
Csányi Sándor szerint nem sok választja el Budapestet a BL-döntő rendezéstől (Fotó: Getty Images)
Az M4 Sportnak adott exkluzív interjújában Csányi Sándor beszélt a labdarúgó NB I-ről. Az MLSZ elnöke szerint nincs gond azzal, ha a hazai játékvezetőket kritizálják, azonban a kritikának nem a nagy befolyással rendelkező klubvezetőtől kell jönnie. Csányi továbbá beszélt a ligarendszerben felmerülő esetleges változtatásokról, a fiatalszabály kérdésköréről, illetve elmondta, mi hiányzik egy budapesti BL-döntő megrendezéséhez.

 

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke az M4 Sport exkluzív interjújában beszélt a magyar válogatottról. Ismertette Marco Rossiék ellenfeleit az Eb előtt, illetve beszélt Dárdai Mártonról és esetleges további  érkezőkről is.

Az interjú második felében az MLSZ elnöke kitért a hazai labdarúgó-bajnokság helyzetére is. „Szakmai szempontból úgy tűnik, hogy a 12 csapatos OTP Bank Liga és a 16 csapatos Merkantil Bank Liga egy jó kombináció. Ami komolyan felmerül, hogy két kieső legyen vagy egy, utóbbi esetben az NB I. utolsó előtti helyezettje osztályozót játsszon az NB II. másodikjával, valamint az, hogy úgy alakítsuk át a bajnokságot, hogy a háromszor 11 mérkőzés helyett kétszer 11 legyen, annak eredményeként pedig legyen rájátszás felső és alsó ligával. Én nem szeretem a felső-alsó ligás megoldásokat, de az is igaz, hogy a háromszor 11-es lebonyolítás igazságtalan, hiszen így valaki többet játszik otthon, mint a másik” – fejtette ki, hozzátéve, hogy még semmi sem dőlt el a 2025–2026-os idénnyel kapcsolatban.

A fiatalszabályt ért kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta, nem szabályról van szó, hanem egy ösztönzési rendszerről, amelyben nem kötelező részt venni egyik klubnak sem, ugyanakkor az utánpótlás-képzésre kapott állami támogatásért cserébe elvárható lenne a klubok részéről fiatal játékosok szerepeltetése. Ezzel szemben nagyon kevés fiatal játszik az NB I-ben és az NB II-ben.

Kérdésre válaszolva elmondta, a hazai játékvezetőket érő kritikákkal önmagában nincs probléma, azzal viszont már van, ha ez nagy befolyással rendelkező klubvezetőtől érkezik.

„Azt nem szeretem, amikor magas rangú, akár politikában is érintett klubvezető kritizálja a játékvezetést, mert ezt egyfajta nyomásgyakorlásként élem meg, az pedig soha nem jó” – fogalmazott. Szerinte a játékvezetés mellett a futballklubok menedzselése terén, valamint a futballtársadalom vezető tisztségviselői és a sportigazgatók esetében is lenne tennivaló.

A bajnokságot illetően szóba került a novemberi Kecskemét-Ferencváros mérkőzés is, melyen a pálya rossz minőségű talaja szolgáltatott témát. Az MLSZ-elnök elismerte, hogy azt az egy találkozót tekintve jogos a kritika, összességében azonban úgy véli, jó, hogy egy NB III-ból feljutott együttes otthon játszhatott, ráadásul változik is majd a helyzet.

 

„Jóvá van hagyva egy 500 milliós taokeret a pálya fejlesztésére, úgyhogy a következő szezonban már megfelelő körülmények lesznek” – mondta.

Csányi Sándor szerint minden feltétel adott egy budapesti Bajnokok Ligája-döntő megrendezéséhez. „Majdnem minden feltétel megvan, hiszen nagyon sok nemzetközi mérkőzést, európai kupadöntőt és Eb-meccset rendeztünk. Az UEFA nagyon szeret Budapesten meccseket rendezni, mert szinte minden feltétel rendelkezésre áll, egyedül a repülőtéren nincs elég hely arra, hogy a magángépek itt parkoljanak, erre vonatkozóan vár az UEFA garanciákat, hogy ezt a kérdést megoldjuk" – árulta el az MLSZ elnöke, ugyanakkor jelezte, hogy a repülőtér eladási folyamata miatt most nem egyszerű a helyzet. – „De bízom benne, hogy ez nem lesz akadály és van esélyünk arra, hogy ez a mérkőzés, amit itthon rendezünk, a 2026-os Bajnokok Ligája-döntő legyen.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik