NB I: Papp Kristóf és Mohammed Abu Fani lehet a kulcsfigura a Paks–FTC-n

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.12.09. 12:25
null
Papp Kristóf virtuóz megoldásai is emelhetik a rangadó fényét (Fotó: Dömötör Csaba)
Vasárnap 18 órától zsúfolt lelátók előtt a listavezető Paks a bajnok Ferencvárost fogadja, a csapatrészeket összehasonlítva számba vettük, ki milyen eséllyel várja a 16. forduló záró mérkőzését.

Egyetlen pont – ennyivel előzik meg a paksiak a Ferencvárost az OTP Bank Liga tabelláján. Miután augusztus végén a Fradi 6–1-re megverte a Groupama Arénában Bognár György vezetőedző együttesét, kevesen gondolták, hogy a Paks szárnyalni fog az ősszel, és megelőzi az utóbbi években egyeduralkodó fővárosiakat. Összehasonlítottuk a két együttes csapatrészeit.

KAPUSOK

Nem véletlen, hogy a Paks és a Ferencváros kapta a legkevesebb gólt. A 15 meccsen beszedett 16 gól kimagaslóan jó, különösen ha a paksiak esetében figyelembe vesszük, hogy hatszor azon a bizonyos Üllői úti mérkőzésen kapituláltak. Az egyaránt 33 éves Szappanos Péter és Dibusz Dénes is csapata erőssége, mindketten bravúrokkal hoztak pontokat együttesüknek, ugyanakkor a mindössze két nappal fiatalabb Dibusz Dénes sokkal rutinosabb. Ha vasárnap mindketten jó napot fognak ki, nehéz lesz nekik gólt lőni. Önbizalom terén ezúttal Szappanos Péter állhat jobban, az utóbbi öt meccsén mindössze három gólt kapott.

VÉDELEM

Az elmúlt években ahhoz szoktunk hozzá, hogy rendre a paksiak adják a gólkirályt és ők szerzik a legtöbb gólt, ehhez képest az őszi szezonban a védekezés az egyik fő erősségük. A felkészülés idején nem úgy tűnt, hogy belátható időn belül összeállhat a hátsó alakzat, ám néhány személyi változtatás után kialakult a rend, és a hátul futballozók sokszor kiemelkedő teljesítménnyel járultak hozzá a sikerekhez – Kinyik Ákosra vasárnap is fontos szerep hárulhat. A tolnaiak legfőbb erénye a megbízhatóság, ami a Ferencváros esetében kevésbé mondható el. A minőségbeli különbség elvitathatatlan, ám a Fradit rengeteg sérülés sújtotta – a kulcsjátékos Samy Mmaee bokaproblémája miatt ezúttal sem bevethető, az ő hiányát nagyon megérzi a csapat. Távollétében egyértelműen Ibrahim Cissé a vezér hátul.
Kulcsfigura:
Kinyik Ákos, Ibrahim Cissé

KÖZÉPPÁLYA

A vasárnapi rangadó alighanem a pálya ezen részén dől el. Ha a ferencvárosiak kihozzák magukból a maximumot, kétség sem férhet győzelmükhöz, a jó formában lévő Mohammed Abu Fanit – a magyar mezőnyben – szinte lehetetlen megállítani. Csakhogy... A pesti zöld-fehérek kulcs-
emberei közül többen is fásultan mozognak az elmúlt hetekben, kérdés, az izraeli válogatott labdarúgó oldalán ki jut lehetőséghez Pakson. Szerintünk Cebrail Makreckis szélső védőként jobb teljesítményre képes, Sigér Dávid hasznos kilométereket tehet hozzá a játékhoz, jobb formában azonban egyértelműen a paksi középpályások vannak. Windecker József sokszor futballozott lendületesen, Papp Kristófról pedig mi is írtunk az elmúlt napokban – ha nem harmincéves lenne, még Marco Rossi szövetségi kapitány is elgondolkodhatna a meghívásán.
Kulcsfigura:
Papp Kristóf, Mohammed Abu Fani

TÁMADÓSOR

Noha az elmúlt években rendre a paksiak adták a gólkirályt, Hahn János, Ádám Martin és Varga Barnabás után aligha Bognár György együtteséből kerül ki a legtöbb gólt szerző játékos. A nyáron az Üllői útra szerződő Varga Barnabás a Fradiban folytathatná jó sorozatát, sérülése azonban keresztülhúzta számításait – halkan jegyezzük meg, nyolc góljával holtversenyben még így is az élen áll. Pakson Alekszandar Pesics kezdhet elöl, és bár ő is tudja, hogyan kell gólt szerezni, teljesítménye messze van a bombaformában lévő Varga Barnabásétól. A Fradiban ezúttal (is) a brazil Marquinhos lehet kulcsszereplő, aki az ősszel fáradhatatlannak tűnik, hol a saját tizenhatosán belül szerel becsúszva, hol az ellenfél kapuja előtt alakít ki veszélyes helyzetet; a hét közben Mezőkövesden 2–0-ra megnyert meccsen a kapuba is betalált. A paksiaknál a sokadvirágzását élő Könyves Norbert „dózerolhatja le” a ferencvárosi védőket, és Hahn János önbizalmának is jót tett, hogy legutóbb fontos gólt szerzett a Megyeri úton. Ha pedig nagyon nem jön a gól, Böde Dániel érkezhet előre.
Kulcsfigura:
Könyves Norbert, Marquinhos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik