Ebből vita lesz: összeállítottuk a 34-szeres bajnok Ferencváros álomcsapatát!

KS-ÖSSZEÁLLÍTÁS KS-ÖSSZEÁLLÍTÁSKS-ÖSSZEÁLLÍTÁS KS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2023.12.02. 13:18
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/99/17/71/cikk_2991771/alomtizenegy.png">NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!</a>
Hosszas ötletelés, érvek és ellenérvek ütköztetése után kialakult a legeredményesebb magyar futballklubok álomcsapata – hogy aztán az olvasók ne értsenek egyet velünk, másokat javasoljanak. Évszázadnál is idősebb klubok legjobb játékosait lehetetlen kiválogatni, különböző korok kiválóságait összehasonlítani, mi mégis erre vállalkoztunk – egyszerre megadva a tiszteletet a nagyoknak, s rajongó szeretettel gondolva azokra, akik kimaradtak.

 

 

ÁLLÍTSA ÖSSZE A SAJÁT ÁLOMCSAPATÁT!
Kedves olvasó!
Nem ért velünk egyet? Kihagytunk valakit? Jobb csapatot küldene pályára? Írja meg kommentben, állítsa össze a saját legerősebb ferencvárosi tizenegyét!

Ebből vita lesz! Tudjuk előre, és vállaljuk...

Sorozatunk első részében a 34-szeres magyar bajnok FTC álomcsapata szerepel. Több klub álomtizenegyének összeállítását is fejtörés előzte meg, de aligha kétséges, a legnagyobb túlkínálat minden poszton a Ferencvárosnál volt. Ahogy a bevezetőben említettük: ez a mi álomcsapatunk, nem várjuk, hogy mindenki egyetértsen vele. Nemcsak a statisztika, nemcsak a játéktudás, hanem a karakter, a kisugárzás, a csapatra, a közönségre gyakorolt hatás is számított.

KAPUS:
DIBUSZ DÉNES (1990) az egyetlen még aktív játékos, aki bekerült a ferencvárosi álomtizenegybe, nem véletlenül. Jövőre lesz tíz éve, hogy Pécsről leigazolták, azóta 288 mérkőzésen állt a Fradi kapujában. Évek óta ő a csapatkapitány, hatszoros bajnok, négyszeres kupagyőztes, BL-, El- és Ekl-főtáblás, 34-szeres válogatott, első számú kapusként készülhet harmadik Eb-jére.

VÉDŐK:
NOVÁK DEZSŐ (1939–2014) Vas megyéből származik, a Haladásból került 1961-ben az Üllői útra, négyszer volt bajnokcsapat tagja, VVK-győztes, kétszeres olimpiai bajnok. Legenda övezi, ahogy a tizenegyest elvégezte: ritkán látható nyugalommal, szinte egykedvűen, flegmán gurított a kapuba, és hiába készültek erre a kapusok, nem tudtak túljárni az eszén. Megbízható védő volt, de nemcsak azért került be az álomcsapatba, mert a világválogatottba is meghívták 1968-ban, hanem mert edzőként is szolgálta a klubot. A kispadon háromszor ünnepelt bajnoki címet (1981, 1995, 1996), és ő irányította azt az együttest, amely 1995-ben első magyar klubként eljutott a Bajnokok Ligája csoportköréig (amely akkor 16 csapatos volt).

MÁTRAI SÁNDOR (1932–2002) Nagyszénásról, Békés megyéből indult, atléta volt, átlagon felüli gyorsaságát a futópálya után labdarúgóként is kamatoztatta. 1953 és 1967 között 356 bajnokin szerepelt, s 81-szer tagja volt a válogatottnak is. Az egyik, ha nem a leggyorsabb védő volt.

PÁNCSICS MIKLÓS (1944–2007) az erő, a gyorsaság, az elegancia, a határozottság, az egyenes gerinc jelképe. 1960 és 1974 között volt az FTC tagja, háromszoros bajnok. 1997 és 2000 között a klub vezetőjeként segítette a zöld-fehéreket.

DALNOKI JENŐ (1932–2006) a klub emblematikus alakja. A hűség mintaképe, legendásan kemény balhátvéd, különösen az MTK elleni örökrangadókon Sándor Károllyal vívott párharcai voltak emlékezetesek. 439 mérkőzésen szerepelt a Ferencvárosban, 1973 és 1978 között vezetőedzőként bajnoki címig és KEK-döntőig vezette klubját (1970 szeptemberé­ben két meccsen már irányított ideiglenesen), 1985-től 1987-ig másodszor is leült az FTC kispadjára. Hazaszeretete, klubszeretete minden mai sportembernek példaértékű.

AKIK MAJDNEM BEKERÜLTEK
Henni Géza, Géczi István, Szűcs Lajos, Zsiborás Gábor – különböző korok kapusklasszisai, bármelyik állhatna az FTC álomcsapatának kapujában. Martos Győző, Rudas Ferenc, Bálint László, Kispéter Mihály – csak néhányan azok közül, akik sok szurkolónál biztos ott vannak a legjobb tizenegyben. Talán minden más klubban be is férnének, itt hajszállal szorultak a „kispadra”. Ebedli Zoltán, Gera Zoltán kivételesen képzett, technikás játékos volt, a közönség imádta a játékukat. Kocsis Sándor minden idők egyik legkiválóbb jobbösszekötője volt, a poszttárs Varga Zoltán „mítosza” viszont erősebben kötődik a Ferencváros klubtörténetéhez. Pusztai László, Schlosser Imre, Takács II József, Toldi Géza, Budai László, Rákosi Gyula, Fenyvesi Máté, Orosz Pál, Mucha József, Szűcs Lajos, Szokolai László és még száznál is több klasszis – bocsássák meg nekünk, hogy nem kerültek be a valaha volt legjobb tizenegybe.


KÖZÉPPÁLYÁSOK:
LIPCSEI PÉTER (1972) az álomcsapat második legfiatalabb tagja, Kazincbarcikáról igazolt 1990-ben az Üllői útra. Újpesten aratott 5–0-s győzelemmel mutatkozott be az első csapatban. 649 hivatalos mérkőzésen viselte a zöld-fehér mezt, ezzel klubrekorder, még úgy is, hogy 1995-ben Portóba szerződött, és két évig Salzburgban is játszott. 1997-ben egy, 2000-ben további tíz évre tért vissza a Ferencvárosba – védekezésben és támadásban egyaránt kiemelkedő képességű, komplex középpályás volt, és bár védekező középpályásnak tartották, kimondottan gólerős volt. Ma is a klub kötelékébe tartozik, a fiókcsapatnak számító, második ligás Soroksár vezetőedzője.

NYILASI TIBOR (1955) Várpalotán született, de a fővárosban, a mai Újbudán nőtt fel, 15 évesen lett az FTC tagja. Cselezőkészsége, fejjátéka miatt szurkolók tízezreinek volt a kedvence, 243 bajnokin 131 gólt szerzett. Hetvenszer viselte a válogatott mezét. Rendkívül fiatalon, 35 évesen vezetőedzőként tért vissza az Üllői útra, és a kispadon is maradandót alkotott: az általa felépített együttes 1992-ben, tizenegy év szünet után nyert bajnoki címet, és bár 1994-ben elköszönt a klubtól (1997-ben egy idényre visszatért), a BL-csapat alapjait ő rakta le.

A legbiztosabb pont: az aranylabdás Albert Flórián vélhetően minden ferencvárosi álomcsapatban helyet kap (Fotó: MTI)
A legbiztosabb pont: az aranylabdás Albert Flórián vélhetően minden ferencvárosi álomcsapatban helyet kap (Fotó: MTI)


CSATÁROK:
VARGA ZOLTÁN (1945–2010)
23 évesen nemcsak a Ferencvárost, Magyarországot is elhagyta, de játéktudása, népszerűsége miatt bekerült az álomcsapatba – és talán azért is, mert a disszidálása miatt évtizedekig romantikus szeretettel emlegették, akik látták játszani. Kivételes rúgótechnika, világklasszis szintű játékintelligencia jellemezte – és rendkívüli pechsorozat kísérte játékoskarrierjét. 1996-ban edzőként tért vissza az Üllői útra, de határozottsága, következetessége, könyörtelen nyíltsága sok konfliktus forrása volt. Aligha véletlen: a futballpályán érte a halál.

ALBERT FLÓRIÁN (1941–2011) talán az első, akit az álomcsapatba nemcsak a ferencvárosiak, hanem az Újpest- és MTK-szurkolók is elsőként szavaztak volna be. A Császár, 1967 aranylabdása, aki 351 bajnokin 256 gólt szerzett, 75-ször volt válogatott, négyszeres magyar bajnok, háromszoros gólkirály. Cselezőkészsége, gólérzékenysége kivételes volt, azon kevesek egyike, akiről az Aranycsapat tagjai is úgy vélekedtek, helye lett volna közöttük.

SÁROSI GYÖRGY (1912–1993) a statisztika szerint 350 gólt szerzett 384 mérkőzésen. 1927 és 1948 között volt a Ferencváros tagja. Ötszörös bajnok, 62-szeres válogatott, vb-ezüstérmes, háromszoros gólkirály – idősebb családtagok, szurkolók, kollégák elmondása szerint ragyogó képességű csatár volt, az 1937-ben a Csehszlovákia elleni 8:3-as mérkőzésen hét gólt rúgott. A Juventus és az AS Roma vezetőedzője is volt.

DEÁK FERENC (1922–1998), a népszerű Bamba itt, a Ferencvárosban született, de nemcsak a Fradi, hanem a Szentlőrinc és a Dózsa legendája is lett. Pályafutása során 830 mérkőzésen 1370 gólt szerzett, gólátlaga 1.65 volt, az FTC 1949-es bajnoki aranyához 30 mérkőzésen 59 találattal járult hozzá. A válogatottból, a leendő Aranycsapatból politikai okok miatt szorították ki, noha címeres mezben is félelmetes hatékonysággal termelt: 20 mérkőzésén 29-szer volt eredményes.

EDZŐ:
LAKAT KÁROLY (1920–1988) Tóth-Potya Istvántól Mészáros Józsefen át Szerhij Rebrovig megannyi kiváló és eredményes edző ült a Ferencváros kispadján, de talán egyikük sem hagyta rajta olyan markánsan a kézjegyét a klubon, mint Lakat Károly. A Tanár úrként tisztelt (két diplomát és doktori címet is szerzett) korábbi fedezet, majd sikeres szakvezető 1967 és 1969 között 156 mérkőzésen irányította a zöld-fehéreket. Két bajnoki címet és egy bronzérmet nyert, és 1968-ban VVK-döntőbe vezette az FTC-t.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. december 2-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik