Kenyeres Imre váratlanul távozott, de hálás a fehérvári nyolc évért

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2023.07.21. 11:55
null
Szakítottak vele a Vidinél, de hálásan gondol vissza a Székesfehérváron eltöltött időszakra (Fotó: Fehérvár FC)
Kenyeres Imre nyolc évig vezette a Videoton utánpótlását, most jobb híján füvet nyír, de már várja az új feladatot.

 

Június végén lapunk is beszámolt arról, hogy nyolc év után távozott a Fehérvár FC-től Kenyeres Imre utánpótlás-sportigazgató. A 65 éves szakember korábban tizenhat évig Egervári Sándor pályaedzőjeként dolgozott különböző csapatoknál, így a bajnok Dunaferrnél, a kétszeres bajnok MTK-nál, a világbajnoki bronzérmes U20-as magyar válogatottnál vagy a nagyválogatottnál, így szokatlan neki a rászakadt tétlenség.

„Nem szeretném, ha azt gondolná bárki, hogy most nyugdíjasként nyírom a kertben a füvet, és ezzel így meg vagyok elégedve – még akkor se, ha egyébként tényleg itthon vagyok éppen, és nyírom a kertben a füvet – jellemezte új helyzetét a pro licences edző. – Úgy érzem, van még erőm, és remélem, előbb-utóbb lehetőségem is lesz rá, hogy tapasztalataimat átadjam akár az utánpótlásképzésben, akár egy fiatalok beépítésére törekvő felnőttcsapatnál. Váratlanul ért az új helyzet, úgy készültem, hogy folytatom a munkát Székesfehérváron, a klub döntéshozói azonban a költségcsökkentés jegyében nem hosszabbították meg a szerződésemet. Az elválást nem így terveztem, ezzel együtt hálásan gondolok vissza a klubnál töltött időszakra és a szép emlékekre.”

Az elmúlt nyolc évet értékelve kiemelte, hogy az általa kidolgozott – és társaival, Fórián Zsolttal, valamint Simek Péterrel megvalósított – koncepció segített kiépíteni a klub egységes szakmai utánpótlásképző rendszerét. Az U6-tól U19-ig működő pontos terv biztosítja, hogy a következő korosztályba lépők elsajátítsák a megfelelő technikai és játékrendszerbeli tudást, így az edzők nem panaszkodhatnak az átadott játékosok alkalmatlanságára, felkészületlenségére. Az elvek szerint a mérkőzés a képzésnek csupán eszköze, az eredményesség másodlagos, ebből akkor sem engednek, ha a támadásépítés gyakorlásának az ára néha egy-két kapott gól. Fontos visszajelzést adott, hogy a 2018-as Double Pass-felmérésen – amelyre az akadémiák mellett a Videoton önkéntesen jelentkezett – az ország tíz legjobb utánpótlás-nevelő intézménye között végzett a fehérvári. Persze a legfontosabb fokmérő az lenne, hogy felnőttszinten hányan és hol vetették meg a lábukat.

„Néhány játékosunk ott van már a Fehérvár felnőttcsapatának küszöbén, és a most induló idényben jó eséllyel bizalmat is kap: gondolok itt az első csapat keretében lévő két középpályásra, Kovács Bencére és Pető Milánra vagy a Red Bull Salzburgtól visszaigazolt csatárra, Berki Marcellra” – mondta Kenyeres Imre, aki kitért arra is, hogy az általános tapasztalat szerint a fiatal magyar tehetségek felnőttcsapatba építése sok NB I-es klubnál akadozik, a gyakori edzőcserék miatt rövid távra tervező, azonnali eredményességre törekvő vezetőedzők számos esetben inkább a tapasztalt, idősebb labdarúgókra támaszkodnak, még akkor is, ha a magyar futball érdekeit nem ez a szemlélet szolgálja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik