Vasziljevics: Legyen most is a Fradi az esélyesebb...

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2014.04.04. 08:19
null
Dusan Vasziljevics ismét gólt szerezne a Ferencváros ellen (Fotó: Veres Viktor, archív)
Pénteken jön a várva várt derbi, az NB I 23. fordulójában Újpest–Ferencváros meccset rendeznek a Megyeri úton. De hogyan éli meg egy légiós a magyar labdarúgó-bajnokság legjelentősebb rivalizálását? Mit jelent egy külföldi számára a kimagasló hagyományokkal büszkélkedő két nagy klub összecsapása? A témában, a két csapat leggólerősebb légiósával foglalkozó minisorozat második részében, az újpestiek szerb középpályását, Dusan Vasziljevicset kérdezte a Nemzeti Sport Online.

– Tudja pontosan, hányadik derbijén fog pályára lépni pénteken?
– Nagyon jó a kérdés, nem is tudom így hirtelen. Hadd számoljak utána egy kicsit. Ha jól emlékszem, a hetedik. Kettő volt a Magyar Kupában, négy a bajnokságban, tehát most jön a hetedik – mondta a Nemzeti Sport Online kérdésére Dusan Vasziljevics, aki eddig két-két döntetlen és vereség mellett kétszer örülhetett győzelemnek a Ferencváros ellen Újpest-játékosként.

– Szerencsés szám, legalábbis így tartják. A Magyar Kupa 2013–2014-es kiírásában az ön góljával jutott tovább az Újpest, a 2012 májusában rendezett bajnokin pedig az ön büntetőből szerzett találatával mentettek meg egy pontot. Pénteken láthatunk újabb Vasziljevics-gólt?
– Nem tagadom, nagyon szeretnék betalálni a Ferencváros ellen. De a legfontosabb az, hogy legyen jó csapatjátékunk, mindenkinek legyen jó kedve, játsszunk szépen, s akkor nekem is lesz több helyzetem, amiből gólt rúghatok. Jól kell futballozni, nyerni, és aztán majd nézegethetjük, hogy ki volt a gólszerző.

– Az utóbbi időben igencsak jó formába lendült, a jelenlegi idényben minden sorozatot számítva már tíz gólnál tart. Egy középpályástól ez nem rossz teljesítmény.
– Játszottam már a középpálya minden részén, mindenhol jól érzem magam. A legjobban azt szeretem, amikor közelebb vagyok az ellenfél kapujához, mivel veszélyes vagyok a kapura. Sokszor volt olyan, hogy védekező középpályásként is gólokat szereztem. Poszttól függetlenül meccsenként két-három helyzetem szokott lenni. Mindig próbálok a kapura veszélyes lenni, és pénteken sem lesz ez másként.

– Egy Újpest–Ferencváros mérkőzés, legyen szó bármilyen sorozatról, mindig hatalmas érdeklődést vált ki és sohasem nevezhető átlagos mérkőzésnek. Ön légiósként hogyan él meg egy ilyen találkozót?
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a meccs ugyanolyan, mint az összes többi. Magyarországon látszik, hogy mindenki ezzel a mérkőzéssel foglalkozik. Az utcán, vagy akárhová megyek, mindenki erről kérdezget, és ezzel foglalkozik, érezhető a feszültség. Nagyon fontos összecsapás lesz, amit természetesen szeretnénk megnyerni, mivel nagy lökést adhatna a folytatásra.

– A derbik atmoszférája mindig fantasztikus, a hangulatra soha nem lehet panasz. A pályán is forrnak majd az indulatok?
– Úgy érzem, a feszültség a pályán kívül lesz inkább érezhető, mert a szurkolók nagyon akarják ezt a győzelmet. Az edzéseken mindenki jókedvű volt, jó hangulat uralkodott az öltözőben, mindenki nagyon várja a kezdést. Inkább ezen a meccsen akarok játszani, mint bármelyik másikon.

– A Kabát Péter eltiltása elleni fellebbezést elutasították, így a gólerős támadó nélkül kell pályára lépniük. Mennyire nehezíti meg ez a felkészülésüket?
– A meccs előtt mindig a saját játékunkra koncentrálunk, begyakoroljuk a védekezést és a támadást is, nem nagyon foglalkozunk az ellenféllel. A saját futballunk a legfontosabb. Jó lett volna, ha Peti játszhat, mivel nagyon sok gólt szerzett a derbiken, sokat segíthetett volna. Remélem, hogy aki helyette fog játszani, szintén jól fog teljesíteni.

– Sokan a Ferencvárost tartják esélyesebbnek, a fogadóirodáknál is a zöld-fehérek a favoritok. Ön hogyan látja az esélyeket?
– Amikor a Magyar Kupában kerültünk szembe, akkor is mindenki azt mondta, hogy a Fradi az esélyesebb, de végül mi játszottunk jobban és jutottunk tovább. Legyen így most is: legyen a Fradi a favorit, és alakuljon úgy a találkozó, mint a kupában.

– A klub igencsak nehéz helyzetbe került az utóbbi hetekben, közel állt ahhoz, hogy felszámolják és a legalsóbb ligába sorolják a csapatot. Ön hogyan élte meg ezt az időszakot?
– Végig reménykedtem benne, hogy megoldódik a klub helyzete. Voltak nehéz periódusok, előfordult, hogy mindenki azt mondta, vége, nem lesz Újpest. De én akkor sem hittem el ezt és végig bizakodtam. Szerencsére azóta jóra fordultak a dolgok, én pedig szeretnék csak a futballra koncentrálni. Egyébként nagyon jól érzem magam itt.

– A Békéscsaba, a Kaposvár és a Videoton után az Újpest a negyedik klubja Magyarországon. Hol érezte eddig a legjobban magát?
– Kaposváron nagyon jól éreztem magam, nagyon jó volt a csapat, jól is ment a játék. Aztán a Videotonnal bajnok lettem, az egy nagyon sikeres időszak volt. Most Újpesten is nagyon jól érzem magam, a szurkolók is elfogadtak, megszerettem a klubot, olyan, mintha az otthonom lenne.

– Ha már siker: 22 forduló után kilencedik a tabellán az Újpest, tisztes távolságra a kiesőzónától és a dobogótól is. Mit tekintene sikernek a szezon végén?
– Az utóbbi időszakban inkább a kupasorozatokra koncentráltunk. Ha zsinórban három bajnokit megnyerünk, akkor viszont egyből más lesz a helyzet. Szombathelyen nagyon győzni akartunk, de nem úgy jött össze, ahogy terveztük. Ám ha a Fradi ellen sikerül, utána három olyan meccs jön, amelyeket meg kell nyernünk, és aztán meglátjuk, mi lesz. A negyedik-ötödik helyre odaérhetünk, szerintem az első hatban van a helyünk. Elkezdett alakulni a keret, úgy vélem, hogy most már jobb lesz a helyzet.

– A Ligakupából kiestek, a Magyar Kupában viszont a legjobb négy közé jutottak. A végső győzelemig (amely nemzetközi kupaszereplést ér) meg sem állnak?
– Azt nem mondom, hogy reális a végső győzelmünk a sorozatban, de ez a célunk. Mindegy, kivel játszunk az elődöntőben, két meccsen senki ellen sem lesz könnyű. Amikor már csak négy csapat van, bármi megtörténhet. A bent maradó együttesek közül bárki megnyerheti a Magyar Kupát, de én remélem, az Újpest lesz az.



LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 4., péntek
17.00
Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás (Tv: Sport1)
Vad II István
19.00
Újpest FC–Ferencváros (Tv: Duna)
Farkas Ádám
Április 5., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (Tv: Duna)
Erdős József
16.00Lombard Pápa–Pécsi MFC (Tv: Sport1)
Fábián Mihály
16.00
MVM-Paks–MTK Budapest
Iványi Zoltán
18.00KTE-Phoenix MecanoVideoton (Tv: Sport1)Andó-Szabó Sándor
20.00Debreceni VSC-Teva–Győri ETO FC (Tv: Sport1)Kassai Viktor
Április 7., hétfő
20.45Kaposvári Rákóczi–Mezőkövesd
Szabó Zsolt
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik