Brazil gólrekorder a Ferencvárosban!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.04.03. 14:38
null
A 25 éves Somáliának ez a harmadik szezonja az FTC-ben, 60 mérkőzésen 13 gólt szerzett (Fotó: Veres Viktor)
A pénteki Újpest–Ferencváros derbi előtt kétrészes minisorozatunkban a két csapat legjobb formában lévő, leggólerősebb légiósával foglalkozunk. A mai, első epizódban Somáliával, aki a Ferencváros történetének legeredményesebb brazil játékosa. Felidézzük a szélső hazánkba szerződésének történetét, Lázár Bence vele kapcsolatos, elhíresült nyilatkozatát és a játékost Magyarországon képviselő menedzsertől, Paunoch Pétertől azt is megkérdeztük, lehet-e egyszer magyar válogatott a támadóból. 

BRAZILOK A FRADIBAN

Magyarországon az első brazil légiós a Vác FC védője, Luis Carlos volt, aki 1991 nyarán érkezett hazánkba, és egy szezont játszott a váci csapatban, amellyel bajnoki ezüstérmet szerzett.

A Ferencvároshoz kilenc évvel később, 2000. november 2-án érkezett az első brazil játékos, Alex Monken Arruda (1 millió 500 ezer forintba került), majd néhány hónappal később, a téli átigazolási időszakban öccse, Alen Monken Arruda is követte őt. Az idősebbik Arruda másfél szezon alatt kilenc bajnokin lépett pályára (gólt nem szerzett), és leginkább arra emlékezhetnek a szurkolók, hogy a Hajduk elleni BL-selejtező spliti visszavágóján a tizenegyespárbajban hibázott. A fiatalabbik Arruda, Alen nem lépett pályára a felnőttek között, csak a juniorcsapatban (24 meccs/1 gól – itt jegyezzük meg, hogy bátyja, Alex a juniorok között igen eredményes volt, 19 mérkőzésen 15 gólt szerzett).

A Fradi 2002 nyarán a Haladásból igazolta át Leandro de Almeidát, aki 2006-ig (egy év megszakítással) 85 bajnokin játszott és hét gólt szerzett – ezzel sokáig az FTC legeredményesebb brazil játékosa volt. Leandro felvette a magyar állampolgárságot, és 2004 júniusában pályára lépett a magyar válogatottban.

A Ferencvárosnak az NB I-ből való 2006-os „száműzetéséig” csupán három brazil légiósa volt, és közülük csak kettő (Alex M. Arruda és Leandro) lépett pályára élvonalbeli bajnokin. A 2009-es visszajutás óta viszont egyre több brazilt szerepeltetnek a zöld-fehérek.

2010 nyarán jött Andrezinho (24 meccs/1 gól), valamint a gólgyáros André Alves öccse, Adriano (10/–) és Kaposvárról Junior (41/–), egyszerre tehát három brazilt szerződtetett a Fradi. Egy évvel később, 2011 nyarán újabb különítmény érkezett: Alison Silva a Videotontól, Felipe Félix és Somália pedig a hazájából. Előbbi kettő nem sokáig maradt, Somália viszont azóta is a zöld-fehérek játékosa. 2012-től Somália egy ideig egyedüli brazil volt a keretben, majd 2013 márciusában csatlakozott hozzá Leonardo, aztán augusztusban Gerson. Utóbbi a téli szünetben távozott a Fraditól, így jelenleg két brazilja van a Ferencvárosnak: Leonardo és Somália.

A 25 éves Somáliának ez a harmadik szezonja a Ferencvárosban. A szélső 2014-ben öt bajnokin négy gólnál jár, az ősszel nem volt eredményes. Ha ilyen ütemben termeli tovább a gólokat, akkor a 2013–2014-es lehet a legeredményesebb bajnoki idénye Magyarországon, hiszen az elsőben 15 meccsen négy gólt szerzett, a másodikban pedig 28 találkozón jutott ötig. Összesen 60 mérkőzésen 13 találatot jegyzett, miközben a Ferencváros történetének másik tíz brazil futballistája összesen 203 NB I-es bajnokin termelt ugyancsak 13 gólt.

Somália bombagólja az Újpest ellen

A FERENCVÁROS BRAZILJAI AZ NB I-BEN
Név Szezon Meccs/gól az NB I-ben
Adriano Alves dos Santos 2010 10/–
Andrezinho (André Williams Rocha) 2010–2011 24/1
Alex Monken Arruda 2000–2001 9/–
Alison Pierre Moreira e Silva
2011 1/–
Felipe Félix Almeida 2011 6/1
Gerson Guimaraes Ferreira 2013 11/–
Junior Ailton José Pereira 2010–2012 41/–
Júnior Fell 2013 1/–
Leandro de Almeida 2002–2006 85/7
Leonardo Santiago Vitor 2013– 15/4
Somália Wergiton do Rosário Calmon 2011– 60/13

HOGYAN KERÜLT SOMÁLIA A ZÖLD-FEHÉREKHEZ? HATOTT-E RÁ LÁZÁR BENCE KIJELENTÉSE? LEHET-E BELŐLE MAGYAR VÁLOGATOTT?

Somáliát még Prukner László edzősködése idején ajánlottuk be Végvári Ákos kollégámmal aFerencvárosnak. A stáb egy kimondottan gyors játékost keresett, és Somália sebessége rögtön szemet szúrt, ezért ajánlottak szerződést neki – emlékezett vissza az NSO megkeresésére a szélsőt Magyarországra közvetítő menedzser, Paunoch Péter. – A helyzetét bonyolította, hogy brazil klubja nehezen engedte el, mert tisztában volt az értékeivel. Sikerült azonban kölcsönvenni opciós joggal, később pedig a Ferencváros érvényesítette az opciót. Somália nemzetközi összehasonlításban is gyors játékosnak számít, 3.6 másodperc alatt fut harminc métert. Technikai képzettsége azonban nem volt azonos szinten a gyorsaságával, ezért is kerülhetett az NB I-be, mert amúgy nem hozzánk jött volna. Ám mióta itt van, minden edzőnél fejlődött.”

Somália 2011 óta már a negyedik szakvezetővel dolgozik a Ferencvárosnál: Prukner László, Détári Lajos és Ricardo Moniz után Thomas Doll-lal (s akkor az ideiglenesen beugró Nagy Tamást és Máté Csabát még nem is számoltuk). Ráadásul azon kevesek közé tartozik – Jova Levente, Józsi György, Aleksandar Jovanovic és Mark Otten mellett –, akik már legalább három éve a Ferencvárosban szerepelnek. „A brazil játékosok közül sokaknak gondot okoz a beilleszkedés, amikor Európába kerülnek. Somália azonban jól vette az akadályokat, köszönhetően profi mentalitásának és annak, hogy emberileg is csak pozitívan beszél róla mindenki. Szerény személyiség, akit megszerettek a klubnál, és a szurkolók körében is népszerű. A játéka az évek során komplexebbé vált, és ma már üde színfoltnak számít az NB I-ben játszó légiósok között" – folytatta Paunoch.

Az Újpest elleni pénteki derbi előtt különösen érdekes kérdés, hogyan hatott Somália játékára a lila-fehérek csatárának, Lázár Bencének az az elhíresült kijelentése, mely szerint nemhogy bal lábbal, de még jobbal sem tud rúgni (mondta ezt az NSO Tv-nek azután, hogy a szélső ballal bombagólt lőtt az Újpestnek). Meg hogy az efféle rangadók mennyire tüzelik fel az amúgy mindig higgadt, nyugodt vérmérsékletű labdarúgót.

Az elkeseredett Lázár Bence kifakadása az utolsó másodpercekben elvesztett Fradi–Újpest meccs után

„Lázár Bence kijelentésével aligha foglalkozott különösen, nem az a típus, aki felveszi az ilyeneket. Amúgy ehhez csak annyit, hogy azóta Somália kétszer annyi gólt szerzett az NB I-ben, mint Lázár Bence (valóban, Somália 2013. március 10. óta nyolc gólt jegyzett az élvonalban, Lázár pedig csak négyet – a szerk.). A brazil légiós azonban nem kifejezetten befejező csatár. Neki tér kell a játékhoz, a szélen tud igazán élni, az előkészítés az elsődleges feladata. Más kérdés, hogy ha olyan labdákat kap, mint mostanában Leonardótól, akkor még a tíz gól fölötti szezon sem elképzelhetetlen. Leonardo érkezése nagyon jó hatással van a játékára, mert remekül megérti magát a honfitárssal, és felnéz rá, tudja, hogy sokat tanulhat tőle. Amúgy ami a derbit illeti, a közeg ilyenkor őt is magával húzza, ez számára is kiemelt fontosságú találkozó" – véli a menedzser.

Lényeges kérdés, hogy hosszabb távon miként folytatódik Somália pályafutása. Ha abból indulunk ki, hogy Pintér Attila szövetségi kapitány szerint vannak olyan légiósok az NB I-ben, akiknek a honosításán érdemes lenne elgondolkodni, akkor nem zárható ki, hogy egyszer még a magyar válogatottban is látjuk.

„Szóba kerülhet ez a téma, de a hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk. Egyelőre nem volt érdeklődés a szövetségi kapitány részéről, így most nincs miről beszélnünk. A távolabbi jövőben nem zárható ki a nyugat-európai folytatás sem, mert ha ilyen ütemben tud tovább fejlődni, előbb-utóbb ott is felfigyelhetnek rá" – fogalmazott Paunoch.

Sorozatunk holnapi, második részében az újpesti Dusan Vasziljevics válaszol a Nemzeti Sport Online kérdéseire!

Somália első gólja az MTK ellen (2014. március)

Somália második gólja


LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 4., péntek
17.00
Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás (Tv: Sport1)
Vad II István
19.00
Újpest FC–Ferencváros (Tv: Duna)
Farkas Ádám
Április 5., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK (Tv: Duna)
Erdős József
16.00Lombard Pápa–Pécsi MFC (Tv: Sport1)
Fábián Mihály
16.00
MVM-Paks–MTK Budapest
Iványi Zoltán
18.00KTE-Phoenix MecanoVideoton (Tv: Sport1)Andó-Szabó Sándor
20.00Debreceni VSC-Teva–Győri ETO FC (Tv: Sport1)Kassai Viktor
Április 7., hétfő
20.45Kaposvári Rákóczi–Mezőkövesd
Szabó Zsolt
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik