Négy meccs, három pont - legutóbb 1994-ben rajtolt így címvédő

T. SZABÓ GÁBORT. SZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.08.20. 14:49
null
Pintér Attila (jobbra) szerint nincs baj a Győrnél <br />(Fotó: Czerkl Gábor – archív)
Négy forduló után győzelem nélkül, három döntetlennel és egy vereséggel a 12. helyen szerénykedik a labdarúgó NB I-ben a Győri ETO FC. A megszerezhető 12 pontból mindössze hármat gyűjtött be Pintér Attila együttese – az utóbbi években egyetlen címvédő sem kezdte ilyen kevés ponttal a bajnokságot.

Azt nem állítjuk, hogy a Győri ETO gödörben van – maga a vezetőedző, Pintér Attila válaszolta újságírói kérdésre, hogy nincs hullámvölgyben a csapat, így nincs miből kilábalni –, ám az kétségtelen tény, hogy az ETO az első négy fordulóban nem nyert bajnoki mérkőzést, és mindössze három pontot szerzett, így csupán a 12. helyen áll a tabellán. Pánikra nincs ok, az előző kiírásban sem vett villámrajtot a győri együttes, de tavaly a debreceni 4–1-es vereség és a Haladás ellen iksz után a 3. és a 4. fordulóban már sikerült győznie, így hét pontjával előrébb tartott, mint most.

Ha nem is emberemlékezet óta, de csaknem két évtizede nem fordult elő, hogy az aktuális címvédő ilyen kevés pontot gyűjtve kezdje az új szezont.

Mondjuk, az sem gyakori, hogy a bajnok a következő szezon első négy fordulója után még százszázalékos legyen (az utóbbi húsz évben csupán kétszer fordult ilyen elő, 1997 őszén az MTK, 2004-ben a Ferencváros kezdte címvédőként négy győzelemmel a szezont), ám arra, hogy egy bajnokcsapat az új szezon első négy fordulójában ne nyerjen, huszonöt éve nem volt példa.

A győriekéhez hasonló (de nem pont ugyanilyen!) rossz szezonkezdetet bajnok együttestől legutóbb 1994-ben láttunk. Akkor az 1993–1994-es kiírás aranyérmese, a Vác úgy kezdte az új idényt, hogy előbb 4–0-ra kikapott Kispesten, majd 3–0-ra legyőzte a Nagykanizsát, aztán Debrecenben (1–2) és Csepelen (0–1) is veszített, és a négy fordulóban szerzett három pontjával a 13. helyen állt a bajnokságban. A szezon végén is ezt a pozíciót foglalta el a Vác, amely a BKV Előre elleni, sikerrel megvívott osztályozóval maradt bent az élvonalban. A csapatot – a gyengébb szereplés ellenére – végig Csank János irányította, a szakember csak a szezon után távozott Vácról.

1994 őszén tehát a Vác is három pontot szerzett az első négy fordulóban, ugyanúgy, mint most az ETO, viszont legalább volt egy győzelme, nem úgy, mint ezúttal a Győrnek.

1988-ig kell visszalapoznunk az évkönyvekben ahhoz, hogy olyan címvédőre leljünk, amely az első négy fordulóban nem nyert meccset – legalábbis a rendes játékidőben. Merthogy az 1988–1989-es szezon arról (is) emlékezetes, hogy abban a kiírásban iksz esetén tizenegyesekkel döntötték el, hogy ki győz, az ilyen sikerért két pont járt (míg a hagyományos győzelemért három). 1988 őszén a címvédő Bp. Honvéd a Békéscsaba elleni 0–0-val nyitott (11-esekkel 3–2-re nyert), aztán egyaránt 1–0-ra veszített Pécsen, odahaza a Rába ETO ellen, majd Tatabányán is. Az első négy fordulóban tehát nem szerzett gólt, háromszor kikapott, és csupán egy döntetlenje volt, amelyet tizenegyesekkel győzelemre váltott. Négy forduló után két ponttal a 15. helyen állt a Bicskei Bertalan által irányított kispesti együttes, amely aztán gyorsan magára talált: az őszi szezon zárásakor már harmadik volt, majd a tavasszal – a szövetségi kapitánnyá kinevezett Bicskei helyett immár Both Józseffel – meg sem állt a bajnoki címig.

Végezetül említsünk meg még egy, a mostanihoz nagyon hasonló címvédői rajtot a nyolcvanas évekből. Az 1985–1986-os kiírásban bajnok Bp. Honvéd új vezetőedzővel, Vági Istvánnal vágott neki a következő szezonnak, ám 1986 őszén, az első négy fordulóban csak három döntetlenre és egy vereségre futotta az erejéből (mint most az ETO-nak). Előbb Szombathelyen 3–3-at játszott, majd ikszelt az Egerrel (0–0), aztán kikapott Pécsen 1–0-ra, a 4. fordulóban pedig 0–0-ra végzett a Népstadionban a Ferencvárossal. Nem volt azonban nagy gond, az őszi szezon végére feljött a 7. helyre, a télen a Honvéddal az előző három szezonban bajnoki címet nyerő Komora Imre visszatért a kispadra, és a bajnokságot a negyedik helyen zárta az együttes, amelynek középpályása, Détári Lajos 19 találattal gólkirályi címet szerzett – sorozatban a harmadikat.

Nem egyedi tehát az ETO mostani esete, korábban is előfordult – bár igen ritkán –, hogy az aktuális címvédő rosszul kezdte a szezont, és volt arra is példa, hogy ennek ellenére ismét bajnok lett. Hogy a győriek megindulnak-e felfelé, arra csak később kapunk választ, de nem lesz könnyű dolguk a hétvégi fordulóban sem, hiszen vasárnap este egyik kihívójukat, a bajnokságot jelenleg vezető Videotont fogadják.

NB I, 5. FORDULÓ – PROGRAM
Időpont Mérkőzés (Tv)
Augusztus 23., péntek
19.00 KTE-Phoenix Mecano–Haladás (Duna Tv)
Augusztus 24., szombat
16.30 Lombard Pápa–Diósgyőri VTK (Sport1)
19.00 MTK–Pécsi MFC (Sport1)
19.00 Puskás Akadémia–Kaposvári Rákóczi
21.00 Újpest–Mezőkövesd (M2)
Augusztus 25., vasárnap
16.30 DVSC-Teva–Ferencváros (M1)
18.30 MVM Paks–Budapest Honvéd (Sport2)
20.30 Győri ETO–Videoton (Sport2)
TABELLAGÓLLÖVŐLISTA, JÁTÉKOSSTATISZTIKÁKMENETRENDEREDMÉNYEK

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik