Nike-kupa: a Lokomotiv Moszkva és a Dinamo Zagreb is vár a Honvédra

PÓR KÁROLY jelenti LjubljanábólPÓR KÁROLY jelenti Ljubljanából
Vágólapra másolva!
2013.05.09. 20:49
Az U15-ös korosztály nem hivatalos labdarúgó-klubvilágbajnokságán, a Nike Premier-kupán idén a Budapest Honvéd képviseli Magyarországot. Az európai finálét május 10. és 12. között rendezik Ljubljanában. Az első két helyezett kvalifikálja magát az augusztusi, manchesteri világdöntőre. A torna hivatalos megnyitó ünnepségét, illetve a csoportkör sorsolását ma tartották a szlovén fővárosban.

A Honvéd az egyik legnehezebb ötösbe került, ugyanis a tavaly döntőig menetelő Dinamo Zagrebbel és egy orosz csapattal, a Lokomotiv Moszkvával is egy csoportba került. A továbbjutást jelentő két helyért várhatóan ez a három csapat harcol majd, de persze a finn HJK Helsinkit és a dán Bröndbyt sem lehet teljesen leírni. A tavaly induló Puskás Akadémia a Bröndbyt 3-0-ra megverte, a Helsinkitől viszont kikapott.

A Nike Premier-kupa küzdelemsorozata 1993-ban kezdődött, az évek alatt folyamatosan szélesedő versenysorozat húsz év elteltével tulajdonképpen egy világbajnoki sorozattá nőtte ki magát, melyen az országos selejtezőkkel együtt már közel kilencezer, 14-15 évesekből álló csapat küzd évente szerte a világon. A péntektől vasárnapig Ljubljanában rendezendő európai döntőn 18 európai ország 20 csapata versenyez, az első két helyezett pedig csatlakozhat az eleve kiemelt országok együtteseihez és részt vehet az augusztusi, manchesteri világdöntőn. A Premier-kupa húszéves történetében olyan, később klasszissá érett játékosok is pályára léptek, mint például Lionel Messi, Andrés Iniesta, Fernando Torres vagy éppen Carlos Tévez. A torna történetében az eddigi legjobb magyar helyezés ahz MTK-hoz kötődik: a kék-fehérek második helyen zártak az európai fináléban, a világdöntőben pedig, máig utolsó magyar indulóként a 10. helyen zártak.

A magyarországi döntőt idén a Honvéd U15-ös csapata nyerte meg, amely először vehet részt a tornán. Amit a kispesti fiatalokról tudni érdemes: itthon vezetik a bajnokságukat, játékerejüket a legjobban talán az mutatja, hogy 24 bajnoki meccsen százhat gólt szereztek és csak tizenegyet kaptak. De vajon mire számíthat a csapat a szlovén fővárosban?

„Tizennyolc ország legjobbjai vesznek részt a megméretésen, amely egy erőfelmérő a srácok számára – válaszolta kérdésünkre útban a szlovén főváros felé Pári Sándor vezetőedző. – Mivel az ellenfeleket konkrétan nem ismerjük, nem érdemes jóslatokba bocsátkozni. Azt persze tudjuk korábbi külföldi tornákról, hogy a holland csapatoknak általában a szélsőjáték az erőssége, a törökök vehemensek, fizikailag próbálnak az ellenfelek fölé kerekedni, ugyanakkor taktikailag fegyelmezetlenebbek. Az osztrákok futballja dinamikus, az északi együtteseké pedig nagyon céltudatos, de ők talán nem annyira elszántak, mint a délszlávok, akik minden meccsre úgy állnak ki, mintha az életük múlna rajta. Ugyanakkor orosz, izraeli és görög csapattal még nem találkoztunk, vagyis velük szemben új futballkultúrát is megismerhetünk. A legfontosabb persze az, hogy bárki is jön szembe, a saját játékunkat tudjuk játszani, a Honvéd-stílust."

A kispestiek gyerekek játékát itthon sokan erőfutballként értelmezik, de Pári Sándor hangsúlyozza, az erő mit sem ér technikai képzettség, labdabirtoklási képesség, fejlett passzjáték nélkül, ezek alapozzák meg csapata intenzív támadójátékát.

„A csapatunk erőssége, hogy bár vannak egyéniségek, összességében tizenhat nagyjából egyforma képességű játékos alkotja a csapatot. Olyan futballisták, akik a maguk posztján országos szinten is meghatározó játékosnak számítanak" – jellemezte csapatát a szakember.

Hogy mindez mire lesz elegendő a Nike Premier-kupa D-csoportjában a Dinamo Zagreb, a Lokomotiv Moszkva, a Bröndby és a HJK Helsinki ellen, az holnaptól kiderül.

A torna mérkőzéseiről a következő három napban a Nemzeti Sport és Nemzeti Sport Online is folyamatosan beszámol.

NIKE PREMIER KUPA
EURÓPAI DÖNTŐ, LJUBLJANA

A-CSOPORT
NK Domzale (szlovén)
Sturm Graz (osztrák)
Genk (belga)
Banik Ostrava (cseh)

B-CSOPORT
NK Maribor (szlovén)
Twente (holland)
Olympiakosz (görög)
Grashoppers (svájci)
Maccabi Haifa (izraeli)

C-CSOPORT
NK Zagreb (horvát)
FK Fyllingsdalen (norvég)
Lech Poznan (lengyel)
Malmö (svéd)I
Antalyaspor (török)

D-CSOPORT

Dinamo Zagreb (horvát)
BUDAPEST HONVÉD
Bröndby (dán)
Lokomotiv Moszkva (orosz)
HJK Helsinki (finn)

A csoportmeccsek után az első két helyezett jut tovább az egyenes kieséses szakaszba.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik