Perl Zoltán: egység, Real, sunyi sapka Gasolnak

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2022.08.08. 09:04
null
Kemények voltak a grúz játékosok, de Perl Zoltán túljárt az eszükön (Fotó: Dömötör Csaba)
Az augusztus végi világbajnoki selejtező mérkőzéseire és a szeptemberi Eb-re készülő magyar férfiválogatott 27 éves alapembere, Perl Zoltán ígéri, a csapat minden meccsen úgy játszik, hogy az értük szorítókat büszkévé tegye.

– Hogy érzi magát?

– Fáradtan – válaszolta a Nemzeti Sportnak Perl Zoltán, az augusztus végi világbajnoki selejtező mérkőzéseire és a szeptemberi Európa-bajnokságra jelenleg Kecskeméten készülő magyar férfiválogatott 27 éves hátvédje. – Két kemény meccsünk volt két nap alatt, de szerencsére vasárnapra pihenőt kaptunk.

– Milyen volt a grúzok elleni második összecsapás, amit zárt kapuk mögött játszottak, és 45 percig tartott a szövetségi kapitányok megállapodása szerint?

– Ellenfelünk a péntekinél is agresszívabban kosárlabdázott, én pedig most is több mint húsz percet voltam a parketten. A grúzok az első perctől kezdve keményen, sokszor a faulthatáron túl védekeztek, de úgy érzem, jól alkalmazkodtunk ehhez a harcmodorhoz, s a szoros emberfogásuk miatt kialakult üres területeket jól futottuk be.

– A szintén az Eb-re készülő riválishoz hasonlóan fizikailag is erős csapatokkal találkoznak majd Kölnben is.

– Tudjuk. Augusztus 2-án kezdtünk, eddig csak rávezető munkát végeztünk, de az is kemény volt... Ahogyan öt éve, most is úgy készülünk, hogy a meccseken kiadjunk mindent magunkból, a találkozók közti időben pedig a regenerációra és a mentális felfrissülésre figyelünk.

– Mi jut eszébe először a 2017-es kontinensviadalról?

– Az a fantasztikus hangulat, ami a románok elleni találkozón és utána volt Kolozsváron. Kulcsfontosságú meccs volt a továbbjutás szempontjából, nekem pedig meghatározó élmény marad örökre.

Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

– Mindössze 22 éves volt, mégis majd' 23 percet volt parketten átlagban az Eb-n. Számított arra, hogy ilyen sok időt kap a szövetségi kapitánytól?

– Nem volt meglepő, nem ért váratlanul, mert a felkészülési meccseken is nagyjából ennyit játszottam, s pontosan tudtam, mi lesz a szerepem.

– A szerbek ellen a nyolcaddöntőben Európa-klasszisokhoz fogható teljesítményt nyújtott, 22 pontja mellett hét lepattanót és négy gólpasszt jegyzett. Mi maradt meg arról a találkozóról?

– Ellenfelünk már a torna előtt az Eb egyik favoritjának számított, de végig jól tartottuk magunkat, nem az történt, hogy az elején meglépett húsz ponttal és letudta a meccset. Tisztességgel helytálltunk, és annak is nagyon örültem, hogy Isztambulban játszhattunk.

– Az utolsó csoportmeccsen leblokkolta Pau Gasolt, a spanyolok NBA-győztes centerét, amivel napokig foglalkozott a magyar sajtó...

– Megtiszteltetés volt a Gasol testvérek és a többi NBA-s vagy euroligás sztár ellen játszani. Akkor fiatal játékosként nagy öröm volt, hogy a „gyenge oldalról” egy sunyi sapkát tudtam adni Paunak, de igazából nem volt jelentősége sem ennek, sem a meccsnek, mert már nem számított az eredmény sem nekik, sem nekünk.

– Esetleg megkaparintotta a korábbi Lakers-sztár mezét a találkozót követően?

– Nem, kosárlabdában nem szokás a mezcsere, ráadásul ha jól emlékszem, abból a színűből egy garnitúra szerelésünk volt, vagyis ha odaadom, a szerbek ellen nem lett volna miben játszani... Egyébként a fociban jó dolognak tartom a mezcserét.

– Miben más ez a mostani válogatott, mint az öt évvel ezelőtti?

– Változott a keret összetétele, az akkori veteránok, Ferencz Csabát kivéve, nincsenek már velünk, de a szisztéma és taktika ugyanaz. Mindenki tudja a dolgát, és az egység ugyanolyan jó, mint akkor.

– Az Eb előtt néhány nappal még játszanak két világbajnoki selejtezőt Litvánia és Csehország ellen. Milyen céllal?

– Érdekes, mert a litvánokkal az Eb-n is játszunk, de előtte Szombathelyen is összecsapunk velük. Kicsit külön kezeljük a két sorozatot, de nem túl szigorúan, mert fontos a selejtező is, hiszen van esély kijutni a vb-re, ami világszenzáció lenne. Kicsit lehettünk volna szerencsésebbek az időrenddel, mert ha a litvánokkal év közben játszunk, nagyobb sansz lett volna megverni őket, hiszen akkor az NBA-s és az euroligás sztárjaik nem lettek volna ott...

– A kontinensviadalt a bosnyák csapat ellen kezdik, amelyikkel szemben előzetesen a legtöbb esély lehet a győzelemre. Ön is így látja?

– Bizonyos szempontból jó, hogy velük kezdünk, de abból nem, hogy nem lesz róluk annyi videós anyagunk, mintha az utolsó csoportmeccsen találkoznánk velük. Egyetértek, papíron ők tűnnek a leginkább verhetőknek. Viszont hátrány, hogy az lesz az első meccsünk, ami mindig nehéz, hiszen még kevés az idő alkalmazkodni a körülményekhez, a csarnok méretéhez, a gyűrűhöz.

– Mit üzen a szurkolóknak, akik újabb csodát várnak a csapattól?

– Azt, hogy nehéz lesz győzni Kölnben, hiszen borzasztó erős csoportba kerültünk. Ehhez borítanunk kell a papírformát, de legalább egy meccset meg szeretnénk nyerni. Viszont azt megígérhetjük, hogy mindegyiken úgy játszunk, hogy büszkén képviseljük Magyarországot és az értünk szorítókat büszkévé tegyük.

– Öt év után újra a csapattal van Hanga Ádám, akinek az élményeire és tapasztalataira feltehetőleg önök is kíváncsiak.

Sokat beszélgetünk vele, de nem érezzük, hogy sokáig nem volt velünk. Ő „más polcról való” játékos. Nyilván nyaggatjuk, mi a különbség a Barcelona és a Real Madrid között és milyen az Euroliga-daráló. A grúzok elleni első edzőmeccsen is látszott, más a játék, ha itt van, egyértelműen húzza magával a csapatot.

– Klubcsapatától, a Falcótól a nyáron négy válogatott társa, Benke Szilárd, Váradi Benedek, Golomán György és Somogyi Ádám is távozott. Mit szólt hozzá?

– Beninek és Szilinek régóta az volt a célja, hogy kipróbálja magát külföldön, így az ő karrierjük ilyetén alakulásának örülök. Másrészt sajnálom, hogy elmentek, mert a Falcónál évek óta jól működött a magyar mag. Furcsa lesz, de a klub vezetősége a négy válogatott távozó ellenére is azon dolgozik, hogy továbbra is ütőképes, a Bajnokok Ligájában is versenyképes együttest építsen.

Perl Zoltán (balra) nem váltott, Váradi Benedek igen
Perl Zoltán (balra) nem váltott, Váradi Benedek igen

A BL-ben a megyei rivális Körmend is megméreti magát, selejtezőt játszik...

– Már az is szép dolog, hogy két magyar induló van a sorozatban. Örülök, hogy vállalják a szereplést, s kívánom, hogy sikeres tornát játsszanak Málagában, mert az a magyar kosárlabda hírnevét öregbítené, ha két magyar klub lenne a főtáblán.

Perl egyéni statisztikái a 2017-es Európa-bajnokságon 
Az akkor még csak 22 éves játékos meglehetősen sokat, átlagban 22.8 percet játszott a válogatottban az öt évvel ezelőtti kontinenstornán, amelyen az együttes továbbjutott a csoportkörből és a nyolcaddöntőben a későbbi ezüstérmes szerbektől kapott ki 86–78-ra.
Ellenfélvégeredmény
játszott perc
dobott pont
lepattanó
gólpassz
Horvátország58–672012/35
Montenegró48–72211331
Csehország85–732212
Románia80–7121
4
Spanyolország64–87279/323
Szerbia78–862522/674

A magyar válogatott Eb-programja. B-csoport, Köln     
Szeptember 1., 14.30: MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina
Szeptember 3., 20.30: MAGYARORSZÁG–Szlovénia
Szeptember 4., 20.30: MAGYARORSZÁG–Franciaország
Szeptember 6., 17.15: MAGYARORSZÁG–Litvánia
Szeptember 8., 20.30:
MAGYARORSZÁG–Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik