BOBORY BALÁZS
2022.08.07 22:53 Frissítve: 2022.08.07 22:53

Ellenfelek a magasabb polcról – Bobory Balázs jegyzete

„Egy meccset mindenképpen meg szeretnénk nyerni” – mondja Perl Zoltán a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott tagjai tisztában vannak a realitásokkal. Egyetlen Euroliga-játékosunk van, míg szeptemberi Európa-bajnoki ellenfeleink többsége a legerősebb kontinenssorozatban edződik, vagy éppen Amerikában, az NBA-ben.

A papírforma alapján – az augusztus végi világbajnoki selejtezőkkel együtt – hét vereségből álló sorozat is benne lehet a pakliban, ezzel együtt a válogatottról kialakult pozitív összkép is változhat egyesekben.

Pedig egészen egyszerűen el kell fogadni, hogy a tétmeccseken szembejövő ellenfeleink nem is egy, hanem talán kettővel magasabb polcon helyezkednek el, még a „talán verhető” kategóriába sorolt bosnyákok keretében is van NBA-sztár Jusuf Nurkic személyében – vele éppen most hosszabbított szerződést a Portland Trail Blazers, és szolgálataiért 70 millió dollárt hajlandó kifizetni.

Persze a magyar férfiszakág fejlődését mi sem mutatja jobban, hogy ezen a nyáron Benke Szilárd, Váradi Benedek és Golomán György is nívós külföldi ligába igazolt, Hanga Ádám Spanyolországban, a Real Madridban, Allen Rosco Japánban, míg Filipovity Márkó Németországban öregbíti, öregbítheti a magyar kosárlabdázás jó hírét.

Persze ez is csak egy lépés előre, felzárkózási lehetőség a nemzetközi középmezőny elejéhez, ugyanakkor tétmérkőzésen maga lenne a csoda a győzelem Szlovénia, Litvánia vagy éppen Franciaország ellen.

Mi, magyarok szeretünk hinni a csodákban, és meg is éltünk már néhányat. Bízzunk a bravúrban, de ha nem sikerül, akkor is el kell fogadni, el kell ismerni a magyar válogatottat, mert abban biztosak lehetünk – ahogy Perl Zoltán is elmondta –, hogy méltó módon igyekszik majd képviselni hazánkat a kölni kontinensviadalon, amely az öt évvel ezelőtti Európa-bajnokság után rögtön második a sorban, amelyen részt vehetünk. Ilyenre ötven éve nem volt példa, szóval ezt is kellőképpen értékelni kell.

És ha még győzni is sikerülne...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.09.13 14:52:24

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.14 11:57:49

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2022–2023-as idényének programja, eredményei.

2022.09.09 22:37:38

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Luka Doncic, a szlovénok 23 éves világsztárja öt évvel ezelőtt már Európa-bajnok lett, aztán egy évre rá Euroliga-győztes, most pedig az NBA öt legnagyobb csillagának egyike. Szavakkal leírhatatlan, mennyire szereti ezt a játékot, mennyire tudja, mikor kell csapatjátékosnak lennie, és mikor kell „one man show”-t a parkettre varázsolnia.

2022.09.07 20:03:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A házigazda németek sokkal jobbnak bizonyultak a tartalékos magyar válogatottnál az utolsó csoportmérkőzésen.

2022.09.06 16:43:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS, FAZEKAS ZOLTÁN (Köln), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Férfi kosárlabdacsapatunk a továbbjutás reménye után újabb csoportmérkőzését is elveszítette az Eb-n.