GY. F.
2023.06.08 08:45 Frissítve: 2023.06.08 09:03

Női kosárlabda: vegyes eredmények a riválisok meccsein

Női kosárlabda csoportellenfeleink túl vannak már egy sor felkészülési mérkőzésen, a legaktívabb az Európa-bajnoki címvédő Szerbia volt, amely kilenc találkozót is megvívott a kontinenstornát megelőző időszakban.

 

Ivana Raca Euroligát már nyert idén a Fenerbahcéval, kérdés, mire megy az Eb-n a címvédő Szerbia színeiben (Fotó: AFP)

A magyar válogatott riválisai is természetesen gőzerővel készülnek a pontosan egy hét múlva kezdődő Európa-bajnokságra. A mieink ljubljanai csoportjukban sorrendben Szlovákiával, Törökországgal és Szerbiával csapnak össze. Az első találkozón már sok minden eldőlhet, nyilvánvaló, északi szomszédunkat felül kell múlnunk ahhoz, hogy ne távozzunk idő előtt a kontinensviadalról.

A szlovákok nagy skalpot szereztek a napokban, második próbálkozásra legyőzték a szintén Eb-résztvevő Lettországot 56–51-re, Miroslava Mistinová 11 pontot jegyzett. Első nekifutásra 74–61-re kaptak ki a baltiaktól, felkészülési mérlegük eddig két siker és három vereség (Izraellel is kétszer csaptak össze, 13 pontos kudarc után egypontos győzelem következett). Juraj Sura csapata szerda este 459 néző előtt 87–84-re kapott ki Prágában a csehektől, akikkel csütörtökön újra megmérkőzik, immár zárt kapuk mögött.

A törökök legutóbb szombaton léptek parkettre, a spanyolországi Córdobában rendezett tornán 84–66-ra alulmaradtak Belgiummal szemben, míg egy nappal korábban a házigazda páholta el őket alaposan (76–37). Nem látszik félelmetesnek Törökország, amely korábban a németeket, a letteket és a görögöket múlta felül, a csehektől ugyanakkor kikapott.

A sorban utolsóként legjobbjaink a címvédő Szerbiával csapnak össze, reményeink szerint a csoportelsőségért. A szerb válogatott sok ismerős arcot vonultat fel, közülük többen belekóstoltak korábban a magyar bajnokságba. A török Fenerbahcéval Euroligát nyerő nagyszerű edző, Marina Maljkovics csapata nem aprózta el, kilenc edzőmérkőzés van a háta mögött. Belgiumot kettőből egyszer legyőzte Zlatiborban, utána kétszer is 15 pontos verést mért ugyanott Montenegróra, majd Franciaországba utazott. Toulouse-ban 73–61-re és 83–56-ra kikapott a hazaiaktól, aztán már Belgrádban háromszor is jobbnak bizonyult Új-Zélandnál. A szerbek Szlovéniába utazásuk előtt játszanak még egy zárt kapus meccset a horvátokkal, ugyancsak Belgrádban.

A mieink pénteken és szombaton Sopronban Spanyolországot látják vendégül, ezzel a két mérkőzéssel zárják a felkészülési találkozók sorát.

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.