Női kosárlabda: főleg a védekezést csiszolja a válogatott

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2023.05.16. 07:55
null
<strong>Dubei Debóra </strong>szerint a szlovénok elleni meccs lényege az lesz, hogy lássák, hogyan működik a csapat, főleg a védekezés (Fotó: Észak-Magyaroroszág/Bujdos Tibor)
A májusban elkezdődött felkészülés első két edzőmeccsét játssza kedden és szerdán Szlovéniával a júniusi Európa-bajnokságon részt vevő magyar válogatott.

 

Több mint négyórás buszozást követően megérkezett a szlovéniai Laskóba a magyar női válogatott, amely kedden és szerdán is edzőmérkőzést játszik Celjében a házigazdával. A június 15–25. közötti, szlovén-izraeli közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő együttes jó két hete dolgozik együtt, s először hagyta el a „bázist”, azaz a székesfehérvári MKOSZ-edzőközpontot.

„Gyönyörű helyen vagyunk, egy termálszállodában, néhányunknak már ismerős volt a hotel, hiszen a Győrrel jártunk már itt korábban Európa-kupa-meccsen – mondta a Nemzeti Sportnak Dubei Debóra, a magyar válogatott 26 éves csapatkapitánya. – Kicsit tovább tartott az út, mint vártuk, lassabban haladtunk, de ez nem okozott problémát. Ebédeltünk egy jót, pihentünk, aztán este már edzettünk. Nem ugyanannyi ideje dolgozik mindenki, van, aki május elsején csatlakozott a csapathoz, van, aki még nincs is itt, így a legfontosabb, hogy újra meglegyen köztünk az összhang. Az irány jó, a hangulattal pedig sosincs gond, az első hét mindig ilyen, átbeszéljük a velünk történteket, és örülünk egymásnak. A szlovénok elleni meccsek lényege, hogy megnézzük, hogyan működünk, emellett természetesen a védekezésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. Fontos, hogy Székely Norbert szövetségi kapitány élesben lássa a játékosokat, hogy később el tudja dönteni, kik alkotják a tizenkettes Eb-keretet.”

Dubei az előző három kontinensviadalon egyaránt részt vevő szlovénokról elmondta, jó csapatuk van, tehetséges és klubjaikban egyre markánsabb teljesítményt nyújtó fiatalokkal, akik felvették a versenyt az idősebbekkel. Ezeken a találkozókon nem az eredmény a lényeg, ám a csapatkapitány hozzátette, legalább az egyik meccset meg szeretnék nyerni.

A bő keretben szerepel, de nem utazott a csapattal Kiss Angelika és Goree Cyesha, míg Juhász Dorka továbbra is a WNBA-ben szereplő Minnesota Lynxszel készül, és egyelőre nem tudni, ott lesz-e, ott lehet-e az Európa-bajnokságon.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika (mindhárom DVTK-Hun-Therm), Goree Cyesha, Miklós Melinda, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Serco Uni Győr), Dúl Panka (TFSE-MTK), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Juhász Dorka (UConn Huskies – Egyesült Államok), Kiss Virág, Wentzel Nóra (mindkettő NKA Universitas PEAC), Lelik Réka (Castors Braine – Belgium), Madár Eszter (Vasas Akadémia), Mérész Beatrix (Basket Team Crema – Olaszország), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)

A játékosoknál azt a klubot vettük figyelembe, amelyből kiharcolták a válogatottságot.

A VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Május 16., kedd

18.00: Szlovénia–Magyarország, Celje
Május 17., szerda
18.00: Szlovénia–Magyarország, Slovenske Konjice
Május 22., hétfő
15.00:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 23., kedd
12.15:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 26., péntek
12.15:
Magyarország–Magyarország U20, Székesfehérvár
Június 9., péntek
18.00:
Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)
Június 10., szombat
17.00: Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)

A magyarok menetrendje a D-csoportban az Európa-bajnokságon
Június 15.
12.15:
Magyarország-Szlovákia
Június 16.
12.15:
Magyarország-Törökország
Június 18.
15.00:
Magyarország-Szerbia

Az Eb csoportbeosztása
A-csoport (Tel-Aviv)
Spanyolország, Görögország, Montenegró, Lettország
B-csoport (Tel-Aviv)
Izrael, Belgium, Olaszország, Csehország
C-csoport (Ljubljana)
Szlovénia, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország
D-csoport (Ljubljana)
Magyarország, Szerbia, Törökország, Szlovákia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik