Női kosárlabda: ragyogó hangulatban készülnek a mieink az Eb-re

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.05.11. 16:43
null
Székely Norbert és Kiss Virág (Fotó: Nemzeti Sport)
Szinte teljes kerettel dolgozik nemzeti csapatunk Székesfehérváron, Határ Bernadett egyre jobb állapotban van, s az legkorábban a jövő héten dől el, Juhász Dorka is csatlakozhat-e az együtteshez.

A két évvel ezelőtti kontinensviadal kihagyása után ismét Európa-bajnokságra készül a selejtezőcsoportjában másodikként végző, a jövő héten Szlovéniába utazó magyar női válogatott. A múlt héten elkezdett felkészülés keretében csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót és egy bizonyos ideig nyílt edzést rendeztek Székesfehérváron. A tréning szokás szerint ragyogó hangulatban zajlott. Aki éppen nem a parketten tartózkodott, az edzőteremben végezte a munkát, tehát nem volt üresjárat, mindenkit alaposan megdolgoztatott a stáb. A keret nagy része már együtt van, Határ Bernadett is a többiekkel készül, ám egyelőre limitált azon feladatok mennyisége, amelyeket elvégezhet a klasszis center, mert még nincs tökéletes állapotban a térde. Goree Cyesha hosszabb pihenőt kapott, az Egyesült Államokban van a családjával, s egyéni program alapján edz, a hónap végén Sopronban csatlakozik legjobbjainkhoz. Bizonyára mindenki arra kíváncsi, hogy a WNBA-be előkelő helyen draftolt Juhász Dorka csatlakozhat-e a többiekhez, természetesen erről is beszélt a Nemzeti Sportnak Székely Norbert szövetségi kapitány.

„Várjuk, mi a helyzet a WNBA-vel. Amikor kiderül, hogy Dorka aktív kerettag lesz-e a Minnesota Lynxnél, akkor tudunk vele kapcsolatban pontosabbat mondani, ez jövő héten szerdán vagy csütörtökön dől el, ha jól tudom. A szlovénok tizenötös listát adtak le, jó csapatuk van, rendezői az Európa-bajnokságnak és méltán reménykedhetnek abban, hogy a nyolc közé jutnak. Erős együttes lesz tehát az ellenfelünk jövő héten, de nem gondolom, hogy a miénk gyenge lenne, remélem, hogy képesek vagyunk komoly teljesítményt nyújtani, de számottevő következtetéseket ebből még nem lehet majd levonni.”

A sajtótájékoztatón részt vett Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének új elnöke, aki reális elvárásnak tartja, hogy válogatottunk továbbjusson a csoportjából. Pukler Gábor csapatvezető elmondta, semmi nem mutatja jobban a mieink elismertségét, minthogy a spanyolok minket választottak felkészülési partnernek közvetlenül az Európa-bajnokság előtt.

Egy nap, egy mérkőzés eldöntheti a mieink sorsát az Eb-n

– Hogy halad a rehabilitációja?
– Jól halad, egyre jobban érzem magam – felelte Határ Bernadett a magyar válogatott centere. – A jövő héten már beszállok a kontaktusos edzésekbe is. A visszatérésem időpontja attól függ, hogyan tudok akklimatizálódni.

– Mennyire viselte meg mentálisan a térdsérülése óta eltelt egy év?
– Nehéz volt, de most itt a válogatottnál újfajta energia vesz körül, ami mindenképpen segít mentálisan. Szeretnék a legjobb formámba kerülni az Európa-bajnokságra!

– Hol tart a százszázalékos állapotához képest?
– Nyolcvan százalék körül.

– Van még valamiféle félelem önben?
– El tudok ettől vonatkoztatni. Korábban a fájdalom, és az, hogy „beakadt” a térdem, emlékeztetett a sérülésemre edzésen és meccsen. Ez szerencsére a második műtéttel megszűnt.

– Tud-e még idén menni a WNBA-be?
– Az elmúlt három hétben felgyorsult a rehabilitációm, mindent sokkal könnyebben csinálok, ha az Európa-bajnokságon is tudok játszani és rendben lesz a térdem, akkor negyvennyolc órám lesz az utolsó mérkőzésünk után kiérni az Indiana Fever csapatához. A klub megengedte, hogy itthon lábadozzak, mivel még csak másodéves vagyok, emiatt nem tartozom az új szabályok alá, ezért tudok most itt lenni a válogatottal.

– Milyen reményekkel várja az Európa-bajnokságot?
– Nehéz megítélni, mert minden csapat fiatalodott, az összes válogatott generációváltáson esett át. Nálunk is rengeteg a fiatalabb játékos, az a fontos, hogy mindenki száz százalékot adjon ki magából, és jól tudjunk együtt játszani. Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy latolgatom az esélyeket, és ha esetleg nem érünk el egy bizonyos célt, a miénk lesz a világ legrosszabb válogatottja. Ez nem így van, egy nap, egy mérkőzés eldöntheti a sorsodat, meglátjuk, mire lesz elég a teljesítményünk.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Aho Nina, Kányási Veronika, Kiss Angelika (mindhárom DVTK-Hun-Therm), Goree Cyesha, Miklós Melinda, Studer Ágnes (mindhárom Atomerőmű KSC Szekszárd), Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra, Török Ágnes (mind Serco Uni Győr), Dúl Panka (TFSE-MTK), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Horváth Bernadett (Ludovika Csata), Juhász Dorka (UConn Huskies – Egyesült Államok), Kiss Virág, Wentzel Nóra (mindkettő NKA Universitas PEAC), Lelik Réka (Castors Braine – Belgium), Madár Eszter (Vasas Akadémia), Mérész Beatrix (Basket Team Crema – Olaszország), Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)
A játékosoknál azt a klubot vettük figyelembe, amelyből kiharcolták a válogatottságot.

A VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Május 16., kedd

18.00: Szlovénia–Magyarország, Celje
Május 17., szerda
18.00: Szlovénia–Magyarország, Slovenske Konjice
Május 22., hétfő
15.00:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 23., kedd
12.15:
Magyarország–Portugália, Székesfehérvár
Május 26., péntek
12.15:
Magyarország–Magyarország U20, Székesfehérvár
Június 9., péntek
18.00:
Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)
Június 10., szombat
17.00: Magyarország–Spanyolország, Sopron (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik