Női kosár NB I: a Sopron 23 pontos sikerrel kezdte a döntőt

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 17:43
A Sopron hazai pályán 80–57-re legyőzte a Szekszárdot a női kosárlabda NB I idei döntőjének vasárnap lejátszott első mérkőzésén. Az alapszakasz bajnoka már az első negyedben tetemes előnyt szerzett, és végig irányítva nyerte meg a meccset. Folytatás szerdán Szekszárdon.
Gabby Williams (balra) és társai fölényes győzelmet arattak (Fotó: Földi Imre)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Gabby Williams (balra) és társai fölényes győzelmet arattak (Fotó: Földi Imre) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

A kezdés éppen olyan volt, amit a semleges néző nem akart látni a honi bajnoki döntő első felvonásán. A vendég, a kihívó Atomerőmű KSC Szekszárd azért is megharcolt, hogy eljusson dobóhelyzetig a Sopron Basket jellegzetesen szoros védekezésének szorításában – a változást Goree Cyesha beállása és kreatív megoldásai hozták el, miközben Jelena Brooks a mérkőzés első kosarának megszerzése után borzalmas dobásokkal borzolta a hazaiak kedélyeit (hogy aztán feljavuljon, és a mérkőzés legértékesebb kosarasa legyen nagyon hasznos játékával). A magyar 3x3-as válogatott egyik oszlopa, vagyis Goree pontjain túl azonban rendre hamvába holt akciókkal rukkoltak ki a tolnaiak, noha Djokics Zseljko mindent megtett, hogy életben tartsa a harc kedvet. Ez abból a szempontból sikeres volt, hogy szűk nyolc és fél perc alatt kilenc faultot számláltak az övéi.

VÉLEMÉNYEK

Tina Krajisnik, a Sopron centere: – Az eredmény csalóka lehet, mert nem volt könnyű ez a találkozó. A kulcs a védekezésünk volt, szerintem jól reagáltunk a vendégek agresszív védekezésére. Még kettő meccset kell megnyerni ahhoz, hogy elérjük a célunkat.

Erica McCall, a Szekszárd centere: – Fizikális meccs volt, mindkét csapat nagyot harcolt. A statisztika azt mutatja, van a játéknak egy olyan szegmense, amiben jók voltunk, de olyan is, amiben gyengék. Tudjuk, képesek vagyunk ennél sokkal jobban is játszani, igyekszünk ezt bebizonyítani.

A második negyed három soproni támadóhibával kezdődött, amelyek közül kettőt Határ Bernadett követett el, s a magyar válogatott centerének ezeken túl a saját palánkja alatt is volt egy furcsa szerelése Zele Dorinával szemben. Így vagy úgy, de feljavult a Szekszárd játékminősége – az akarattal sohasem volt probléma a klub újkori történetében, miért a fináléban lenne? A soproniak is ipari mennyiségben gyűjtögették a személyi hibákat, a különbséget viszont hamar ismét megnyugtatóvá tették (34–18). Négy szekszárdi pont és egy Djokics-technikai következett, majd Czukor Dalma másodszor is érvényesítette specialitását, a saroktriplát, végül négyet vállalt csapata hét értékesített hárompontos-kísérletéből.

A folytatásban az lehetett a legfőbb célja a kékmezeseknek, hogy olyan eredményt érjenek el, ami reményt adhat nekik, hogy a szerdai második mérkőzésen akár szoros összecsapást is játszhassanak, hiszen bevallottan nagyon motiválja a Szekszárdot, ha egyszer győzne, a negyedik felvonást nézők előtt játszhatná hazai parketten. Mindenesetre a tisztes helytállásra a harmadik negyed előrehaladtával lecsökkent a sansz, 60–34 állt az eredményjelzőn 28 percnyi kosárlabdázás után, nem csoda, hogy a házigazda elkezdte tartalékolni az erőit. Gabby Williams, a Sopron amerikai-francia bedobója, aki térdsérülése javulásával végül vállalni tudta a játékot, ekkor már a játékoskijáró előtt biciklizett, a negyedik negyedre azonban négy faulttal a tarsolyában is visszatért, sőt, két szép hárompontossal vétette észre magát.

A harminc pontos vagy afeletti, valóban kiütéses vereséget elkerülte a látogató, de azt nem, hogy az aktuális idényben negyedszer is legalább 21 pontos vereséget szedjen össze a Magyar Kupa nyertese ellen. S bár Fegyverneky Zsófia, a Sopron Basket csapatkapitánya lapunknak úgy fogalmazott, a különbség egy döntőben nem bír érdemi jelentőséggel, a két rivális jelenlegi állapotában nagyon nehéz elképzelni, hogy szombaton ne legyen bajnokavatás a Novomatic Arénában.

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
SOPRON BASKET–ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD 80–57 (21–9, 19–16, 25–18, 15–14)
Sopron,
zárt kapuk mögött. V: Földházi, Kapitány, Varga-Záray
SOPRON: January 5, WILLIAMS 14/6, Walker 2, BROOKS 13, Határ 7. Csere: Fegyverneky 4, KRAJISNIK 18, CZUKOR 12/12, Varga A. 5/3, Varga S, Varga K. Edző: Gáspár Dávid
SZEKSZÁRD: Studer 4, Friskovec 9/9, Theodoreán 2, Zele 2, MCCALL 11. Csere: GOREE 12, Krnjics 4, Bálint 8/6, Gereben 5/3, Szabó F., Skorics. Edző: Djokics Zseljko
Az eredmény alakulása. 3. perc: 4–4. 6. p.: 10–4. 9. p.: 17–4. 12. p.: 21–14. 16. p.: 25–18. 18. p.: 34–18. 23. p.: 42–31. 26. p.: 50–34. 29. p.: 65–38. 33. p.: 73–45. 35. p.: 73–53
Kipontozódott: Walker (35. p.), Studer (28. p.)
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Sopron javára
MESTERMÉRLEG
Gáspár Dávid:
– Örülök hogy sikerült jól reagálni a Szekszárd játékstílusára, lényeges volt, hogy ezt tudjuk tartani az egész meccsen. Ellenfelünket is megilleti a dicséret, szerdán dupla ilyen kemény harcmodorra számítok. A bíróknak nehéz feladatuk van egy ilyen meccsen, mert ha az összes személyi hibát lefújják, akkor 8-10 játékos kipontozódik. Az Euroligában is kemény a védekezés, talán ott jobban érvényesül a kosárlabda. Most sok jelenet volt, ami megakasztotta a játékot. Nekünk, edzőknek kell arra törekedni, hogy a szervezettség és keménység valósuljon meg.
Djokics Zseljko: – Látszott, hogy a hazaiak jobb ritmusból érkeztek a párharca, mi az első negyedben ötlettelenül támadtunk. Nem akarok bírózni, de jó lenne, ha Magyarországon is ugyanúgy fújnának, mint Európában. Ezen a meccsen volt két-három fújás, amivel nagyon nem értettem egyet, utólag persze mindegy, nem ezen múlt, mert jobb volt a Sopron. De azért jó lenne, ha a kritérium ugyanaz lenne, mert a labda mérete is ugyanolyan. Mi rosszul dobtunk, és sok volt az eladott labdánk.

HIÁBA A HIBÁTLAN BÜNTETŐZÉS
Mezőnybeli dobószázalék: 25/54 (46%), ill. 17/54 (31%)
Hárompontosok dobószázaléka: 7/15 (47%), ill. 6/16 (37%)
Büntetők dobószázaléka: 23/25 (92%), ill. 17/17 (100%)
Lepattanók (támadó): 34 (5), ill. 32 (8)
Legtöbb lepattanó: Brooks 8, ill. McCall 8
Gólpasszok: 18, ill. 11
Legtöbb gólpassz: January, Brooks 6-6, ill. Studer 4
Szerzett/eladott labda: 6/10, ill. 5/15
AZ NS SZAKÉRTŐJÉNEK ÉRTÉKELÉSE

„Az történt, ami várható volt, simán győzött a hazai csapat – állapította meg Balogh Judit, korábbi háromszoros Eb-bronzérmes kosárlabdázó. – Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharcban az első meccs azért érdekes, mert ha a pályaelőnnyel rendelkező együttes győz, akkor teher nélkül utazhat a második felvonásra, de ha kikap, akkor nagyobb lesz rajta a nyomás. Utóbbira most esély sem volt, a soproniak nyugodtan mehetnek Szekszárdra. A legnagyobb különbség az volt, hogy a hazaiak sok könnyű kosarat tudtak szerezni, a támadásaik kreatívak voltak, sok egyéni akciót vezettek, amelyeknél kiléptek a figurából is. Mindez a túloldalon nem ment, kevés egyéni plusz volt a tolnaiak támadójátékában, túl fegyelmezettnek tűntek, ráadásul a nyitott védekezés sem működött, mert sok egy-az-egyezésből és a gyűrű alá bejuttatott passzból sok könnyű kosarat kaptak. A Szekszárdnál túl sok volt az eladott labda, s összességében nem tudta olyan játékra kényszeríteni a Sopront, hogy az ne tudjon sokat cserélni. Meggyőző volt a hazai siker, kíváncsian várom, mivel rukkol ki szerdán a Szekszárd, amelynek változtatnia kell.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik