Női kosár: minden szerencsésen alakul válogatottunk szempontjából

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 10:00
null
Impozáns létesítményben edzett péntek este a magyar válogatott, közte Kányási Veronikával (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)
Ezúttal nem panaszkodhatunk Fortunára: nemzeti csapatunk a többi eredmény kedvező alakulásának is köszönhetően nagyon közel került a kontinensviadalhoz – Győri Ferenc jelenti Huelvából. 


Helyi idő szerint három óra negyvenöt perc környékén csörgött az ébresztőóra női válogatottunk tagjainak temesvári hotelszobáiban pénteken. A társaság 4.15 előtt nem sokkal indult a repülőtérre, hogy München érintésével elutazzon Sevillába, aztán onnan busszal közelítse meg Huelvát, ahol vasárnap lejátssza negyedik Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését a spanyol válogatott otthonában. A romániai esős, szürke és kellemetlenül hűvös időjárást az Atlanti-óceán partján fekvő városban hozzávetőleg húsz fok és gyönyörű napsütés váltotta fel, a nagykabátok után elegendő volt pólóban flangálni az utcán vagy éppen a homokos parton – néhány bátor, ismeretlen vállalkozó meg is mártózott a Cádizi-öbölben, amikor nemzeti együttesünk stábtagjai arra sétáltak.

Az esti edzés kis késéssel kezdődött, kommunikációs félreértés miatt nem érkeztek meg időben a labdák, mondjuk, abban sem volt sok köszönet, amikor már rendelkezésre álltak, mert mind­egyik ragadt, tapadt. A csarnok egyébként nagyon szép, és ha megtöltik a hazai szurkolók, egészen biztosan fantasztikus hangulat uralkodik majd benne a kvalifikációs találkozón. Szerencsére teljes nyugalomban készülhetnek rá legjobbjaink, hiszen minden eredmény a kezünkre játszott. A legfontosabb természetesen az volt, hogy Székely Norbert együttese teljesítse a rá eső feladatot, vagyis páholja el alaposan Romániát: a 99–40-es győzelembe lehetetlen belekötni, és bizony ezután folyamatosan jöttek a jobbnál jobb hírek a többi pályáról.

Nyerni tudott Litvánia Ukrajna ellen, felülmúlták a németek a bosnyákokat, győzött Nagy-Britannia Portugáliában, továbbá a két rendező, Szlovénia és Izrael is sikert aratott, vagyis az a helyzet állt elő, hogy a magyar válogatott akár még a legjobb csoportmásodik is lehet. Ha ki is kap újra a spanyoloktól, csupán azt kell elkerülnie, hogy valószínűtlenül nagy különbségű, körülbelül 70 pontos vereséget szenvedjen – mivel utána hazai pályán Izlandot vagy Romániát (amelyik harmadik lesz a négyesünkben) józan számítások szerint is képes lesz ismét alaposan elgyepálni, a „vásárba vitt” kosárkülönbsége az Európa-bajnokságra repíti majd. Székely Norbert természetesen nem a nagy zakó elkerülésére készíti fel a csapatot, szeretne meglepetést szerezni, de nagyszerű, hogy ha érvényesíti is a papírformát Spanyolország, biztos támasz áll a magyar válogatott háta mögött.

A spanyolok nincsenek rossz passz­ban, az izlandiaknak 120 pontot dobtak csütörtökön, ami rekord, ráadásul 16 triplát értékesítettek, ami ugyancsak nemzeti csúcs. Miguel Méndez szövetségi kapitány nem nevezte egyik legjobbját, Astou Ndourt, könnyen lehet, hogy a centert a mieink ellen tartogatja a rutinos mester...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik