Női kosár: „Ha úgy dolgozunk, mint eddig, sikeresek lehetünk”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.05.18. 09:54
null
Fegyverneky Zsófia (Fotó: Koncz György)
A Sopron csapatkapitánya szerint a vezetőség úgy alakította a keretet, hogy esélyük legyen bejutni az Euroliga rájátszásába.

– A hosszú otthon töltött idő alatt felolvasta már a létező összes mesét kisfiának, Márknak, vagy maradt még a tarsolyban?
– Szerintem már felolvastam – felelte Fegyverneky Zsófia, a tavalyi NB I-es bajnok Sopron Basket csapatkapitánya. – Egyébként nagyon hasznos ez a sok együtt töltött idő, mert idény közben kevesebbet tudok otthon lenni. Az persze jó lenne, ha visszatérhetnénk a régi kerékvágásba – jövő héten elvileg már használhatom egyéni edzésre a csarnokot. A csapatedzéseknek nincs még itt az idejük, hiszen elvileg októberben kezdődik az új évad.

– Miként értékeli pályafutása legfurcsább idényét?
– Sok pozitívuma volt, Magyar Kupát nyertünk, ami értékesebb, mint valaha, hiszen az egyetlen megszerezhető trófeát gyűjtöttük be. A bajnoki alapszakaszt dominálva, egy vereséggel nyertük meg, és az Euroligában is sok szép győzelmet arattunk a nagyon kiegyenlített csoportunkban, ez azt mutatja, hogy jó munkát végeztünk.

– Elnézve a következő idény keretét, a játékpercei valószínűleg nem csökkennek, de ezt aligha bánja…
– Azért ezt nem lehet így kijelenteni. Alapvetően az a cél, hogy sikeresek legyünk, a vezetőség úgy építette fel a keretet, hogy az Euroligában reális esélyünk legyen meccseket nyerni és bejutni a rájátszásba. Megteszem, amit kell, akkor is, ha kevesebb játékpercet kapok és akkor is, ha ugyanannyit, mint legutóbb. Minőségi légiósokat igazoltunk, rengeteg potenciál van bennük, és Sopron éppen olyan hely, ahol korábban többször is tudtak bizonyítani a hasonló típusú játékosok. Várom, hogy mindenki megérkezzen és elkezdhessük a munkát.

– Egyik új igazolásukkal, Gabby Williamsszel kétszer is találkozhattak a pályán az Euroliga legutóbbi kiírásában. Milyen emlékképek ugranak be vele kapcsolatban?
– Több mérkőzését is láttam ezeken kívül, a WNBA-ben is nyomon követtem a teljesítményét. Elképesztők a fizikai tulajdonságai és az atletikussága, sokoldalú, több pozícióban bevethető kosaras, vele nagyon megerősödtünk a külső posztokon.

A FIBA TÉVEDETT

A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) nem akceptálta, hogy a Sopron február végén a már akkor is fennálló egészségügyi kockázat miatt nem utazott el az olasz Schio elleni, Ljubljanába áthelyezett Euroliga-mérkőzésre: a magyar csapat a kiállásért járó egy pontot sem kapta meg, így befejeződött a nemzetközi szereplése. Maradt-e emiatt tüske a soproni játékosokban?

„Nemcsak a mi klubunk, külföldön is sokan régóta teszik, amit tesznek: a vezetőink azt nézték, mi a jó a játékosainknak, egy klub sosem akar valahová nem elutazni vagy nem megkapni a kiállásért járó egy pontot, csak akkor, ha indokoltnak látja – mondta Fegyverneky. – Igazunk volt, hála istennek nem utaztunk el, és aki reálisan látja, mi történt a világban, elfogadja, hogy jól döntöttünk. A FIBA akkor nem érezte ilyen súlyosnak a helyzetet – most már semmire sem megy azzal, ha bocsánatot kér vagy beismeri a hibáját. Mi lezártuk a kérdést, de bízom benne, ha a nemzetközi szövetségnél tudják, hogy tévedtek, s az Euroliga-csoportok kialakításánál, a besorolásnál figyelembe veszik a korábban elért eredményeket.”

– Négy emblematikus játékos hagyta el a csapatot, hárman, Alekszandra Crvendakics, Dubei Debóra és Weninger Virág hosszú éveket töltöttek a klubnál. Üresebb lesz nélkülük az öltöző?
– A profi sportban adódnak szituációk, amikor olyan embereket veszítünk el, akiket nagyon szeretünk, ráadásul a távozóink nem egy év után álltak tovább. Szomorú vagyok, hiszen barátok is voltunk, nem csak csapattársak, de meg kell szokni és érteni e helyzetet, s megtalálni a módot arra, hogy megmaradjon a kapcsolat.

– A szakmai stáb változatlansága garantálja, hogy maradnak a sikeres úton, amelyet márciusban a Magyar Kupa megnyerése fémjelzett?
– Abszolút. Akik az elején kételkedtek a stábunkban, hogy a tagjai elég tapasztaltak-e és megfelelnek-e a nekünk, azokat sikerült megcáfolni. Kellemes meglepetés volt a felkészültségük, a hozzáállásuk, a profizmusuk és a szerénységük, örülök, hogy itt maradtak.

– A kihívók szokás szerint eltökéltnek tűnnek; félti-e a Sopron Basket itthoni egyeduralmát?
– Sosem biztos semmilyen pozíció, meg kell érte küzdeni. Mindenki győzelem nélkül kezdi az idényt, amellyel kapcsolatban kulcskérdés, hogy elkezdődik-e idejében – ez olyan pillanat lenne, amelyet mindannyian sokkal jobban várunk, mint korábban bármikor. Ha úgy dolgozunk, mint eddig, olyan sikeresek lehetünk, mint az elmúlt hónapokban.

– Számít-e gyökeres átalakulásra a nemzetközi kosárlabdában?
– Nagyon remélem, hogy nem történik ilyesmi. Bízom benne, hogy egyre jobb és jobb lesz a koronavírus-helyzet, és október-novemberben nézőkkel indul el az Euroliga, bár eleinte valószínűleg nem így lesz. Úgy készülök, hogy minden marad a normális medrében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik