Női kosár Euroliga: nagy kérdés, mi lesz a Galata meccseivel

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.11.30. 12:34
null
Gáspár Dávid csapata, a Sopron Basket az elmúlt két hétben négy bajnokit nyert – ez jó előjel (Fotó: Tumbász Hédi)
Nem lehetett számítani rá, de már a kezdés előtt nehézségekbe ütközött a soproni Euroliga-buborék. Három játékosa pozitív koronavírustesztje miatt – a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA) döntésének értelmében – a D-csoport török résztvevője, a Galatasaray nem jöhetett Magyarországra, hogy lejátssza három esedékes mérkőzését. A klub közleménye arról tájékoztatott, hogy a fertőzöttek tüneteket is produkáltak, s noha a többi játékos és csapattag teszteredménye negatív, mivel ők közeli kontaktjai voltak az érintetteknek, a FIBA egészségügyi bizottsága nem engedte, hogy útra keljenek.

 

A két francia csapat, a Bourges Basket és a Basket Landes együtt, különgéppel érkezett meg Bécsbe vasárnap délután, ahol ismét tesztelték a küldöttséget. Az eredmény hétfő reggelre lesz meg, de remélhetőleg nem kell több komplikációval számolni, s a „maradék” három csapat már képes lesz kosárlabdázni a héten. A tervezett program így megfeleződött, a hat helyett csupán három találkozót rendeznek, ugyanakkor a játéknapok nem változnak: a Sopronnak a csütörtök lesz „lyukas”, kedden a Bourges-zsal, pénteken a Landes-dal csap össze.

Jó kérdés, a török együttes (amely a FIBA Euroliga-erősorrendjének hatodik helyét foglalta el, éppen megelőzve a Sopront) mikor tudja bepótolni az elmaradt mérkőzéseket, hiszen az nem reális, hogy a januári újabb buborékban (amelyet a hírek szerint Bourges-ban bonyolítanak le) hatszor is parkettre lépjen. Ahogy az sem valószínű, hogy a három „ártatlan” csapat elutazik Isztambulba egy előre be nem kalkulált kirándulás keretében...

A házigazda Sopron Basket az elmúlt két hétben négy NB I-es meccset is megnyert, s noha Határ Bernadettre ebben az évben már nem számíthat Gáspár Dávid edző (a 26 éves válogatott center igencsak megsínylette a koronavírust), a következő két elitliga-fellépésen bevethető lesz az amerikai Glory Johnson, akinek monte­negrói útlevele is van, s a soproni keret többi tagjához hasonlóan már átesett a Covid–19-fertőzésen. Kevesen tudják, a harmincesztendős erőcsatár 2015-ben röpke egy hónapig élt viharos házasságban a világ egyik legjobb kosarasával, Brittney Grinerrel, a gyors szakítás után Grinert kötelezték, hogy havi 8000 dollárt fizessen expárja két, mesterséges megtermékenyítéssel született gyermekének.

A Galatához hasonlóan pórul járt a szintén török Izmit Belediyespor is, amely az Aluinvent DVTK Miskolcot verte meg az Euroliga selejtezőjében. Az izmitieknél szintén többen elkapták a Covid–19-et, konkrétan négy kosárlabdázó és három stábtag, amint az az előzetes tesztelések alapján kiderült. Ez azért teremtett különleges helyzetet, mert az A-csoport első buborékkörét éppen Isztambulban rendezik – így már csak három csapat, a spanyol Avenida, valamint az egyaránt orosz Kurszk és Orenburg részvételével.

Az Izmit csütörtökön még 8 játékossal kiállva bajnokit nyert az Adanaspor vendégeként, ám a FIBA nem adta meg a zöld jelzést a klubnak. Tegyük hozzá, a Galatasaray és az Izmit 21-én, szombaton egymással mérkőzött...

EUROLIGA, NŐK
D-csoport, 1. kör, Sopron.
A tervezett program
Kedd, 18.00:
Bourges Basket (francia)–SOPRON BASKET (Tv: M4 Sport).
Csütörtök, 18.00:Basket Landes (francia)–Bourges.
Péntek, 16.30:Landes–SOPRON, 16.30 (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik