Női kosár Euroliga: győzött első mérkőzésén a Szekszárd

FAZEKAS ZOLTÁN (Sepsiszentgyörgy)FAZEKAS ZOLTÁN (Sepsiszentgyörgy)
Vágólapra másolva!
2021.09.21. 19:58
null
A szekszárdi Nikolina Milic (labdával) 23 pontot szerzett a keddi meccsen (Fotó: FIBA.basketball)
Az Atomerőmű KSC Szekszárd – szinte végig vezetve – 80–70-re legyőzte a török Bellona Kayserit a női kosárlabda Euroliga selejtezőjében, az A-csoport Sepsiszentgyörgyben zajló körmérkőzésének keddi nyitányán.

 

A kérdőjelek tornájának is nevezhetjük a kedden Sepsiszentgyörgyön elkezdődött női Euroliga-selejtezőt, ugyanis kis túlzással még a részt vevő csapatok edzői sem tudták, mire számítsanak. Formáról az idény eme fázisában lehetetlen beszélni, ezt a szakemberek is elismerték, hiszen élesben még senki sem játszott, csak edzőmeccseken próbálkoztak. Az Atomerőműnél az irányítók, Studer Ágnes és az amerikai Leslie Vorpahl sérülése nehezített a felkészülésen, míg a Kayseri szinte teljesen kicserélődött a nyáron.

Ennek megfelelően döcögősen indult és végül elég gyenge színvonalúra sikeredett a két együttes ütközete, amelyben majdnem több volt a földharc, mint a játék. A nyáron érkezett Nikolina Milic három szép centergóllal nyitott, viszont a többiek beragadtak, hiszen hat percig csak a bosnyák tudott kosarat szerezni szekszárdi oldalon.

A roppant ideges légkörű találkozón először az amerikai Brooque Williams duplájával vezetett a Kayseri a 9. percben, de mivel a törökök nem igazán törődtek a figurákkal, a legtöbb támadásukat egyéni akciókkal fejezték be, amit váltakozó sikerrel tettek. Sok technikai hiba és rossz dobás jellemezte a feleket, például a tolnaiak nyolcadik hárompontosa ért célba először.

Tizenegy ponttal megugrott az Atom a félidő előtt, mert jó védekezésből indított gyors indításokból eredményes tudott lenni. A török bajnokság legutóbbi 10. helyezettje egyszerű kosárlabdát játszott, ám a szoros meccshez most ez is elég volt, mert valljuk be, a kék-fehérek sem fogtak ki jó napot.

Aztán a 26. perc végén Studer Ágnes gyönyörű hárompontost szerzett a sarokból – de utána az ellenfél oldalvonalnál tomboló edzőjének a lábára érkezett, összeesett, és le kellett vinni a pályáról. A Szekszárd másfél percre meg is zavarodott vezére hiányában, majd nagy lélekjelenlétről tanúbizonyságot téve összekapta magát és 14 ponttal meglépett.

Studer újra pályára került, azonban a 35. percben megint felkapaszkodott öt pontra a Kayseri. Ekkor már lendületes „Hajrá Szekszárd!” rigmussal is segítették a kék mezeseket a hazai drukkerek, akiknek a hathatós támogatásával az Atom végül biztosan győzött, és fél lábbal ott van az Euroligában – már csak szerdán valahogy meg kell vernie a vendéglátót.

A lefújás után a magyar himnuszt is elénekelte a helyi B-közép, a joggal boldog szekszárdiak pedig megköszönték a buzdítást.

NŐI KOSÁRLABDA EUROLIGA-SELEJTEZŐ
A-CSOPORT (Sepsiszentgyörgy)
1. FORDULÓ
ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD–BELLONA KAYSERI BASKETBOL SK (török) 80–70 (18–15, 20–16, 23–21, 19–18)
Sepsiszentgyörgy,
Sepsi Aréna, 350 néző. V:  Cavara (bosnyák), Salins (lett), Jevtovics (szerb)
SZEKSZÁRD:  STUDER 9/9, Friskovec 9/3, Bálint, GOREE 18/6, MILIC 23. Csere: Gereben, Vorpahl 6,  Miklós 4, KRNJICS 9, Mányoky 2. Edző: Djokics Zseljko
KAYSERI: DEAN 17, Williams 12, Abdi 8/3, Brezinová 2, SVENTORAITE 8. Csere: TUGBA 10/6, Derin 5/3,  Tüzün, Zeynep 8/6. Edző: Ayhan Avci
Az eredmény alakulása. 3. perc: 6–2.  5. p.:  6–6. 9. p.:  12–13. 11. p.:  20–15. 15. p.:  21–23. 19. p.: 35–24. 25. p.:  45–36. 27. p.: 50–45. 29. p.:  59–45. 31. p.:  63–52. 34. p.:  63–58. 38. p.:  76–63
Kipontozódott: Gereben (36. p.), Milics (39. p.)
MESTERMÉRLEG
Djokics Zseljko:
– Fura meccsen győztesként jöttünk ki egy nagy csatából, de ennyi erővel ki is kaphattunk volna, mint ahogy ennél jóval nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. A gólpasszokban és a lepattanózásban is domináltunk, ez erős csapategységet mutat. Frissíteni kell a csapatot, és szerdán győzni, az lesz a sorsdöntő az Euroligába kerülés szempontjából.
Ayhan Avci: – Ha ezzel a statisztikával megnyertük volna a mérkőzést, az maga lett volna a csoda... Sok második esélyt adtunk a Szekszárdnak, és rengeteg kosarat kaptunk gyors indításból.

STATISZTIKÁK
Mezőnybeli dobószázalék: 30/64 (47%), ill. 22/58 (38%)
Hárompontosok dobószázaléka: 6/21 (29%), ill. 6/19 (32%)
Büntetők dobószázaléka: 14/22 (64%), ill. 20/27 (74%)
Lepattanók (támadó): 42 (11), ill. 35 (8)
Legtöbb lepattanó: Goree 11, ill. Andi, Sventoraite, Tugba 5-5
Gólpasszok: 23, ill. 12
Legtöbb gólpassz: Studer 4, ill. Dean 4
Szerzett/eladott labda: 9/18, ill. 9/16

A TOVÁBBI PROGRAM
Szerda, 18.00: Sepsi SIC (romániai)–SZEKSZÁRD
Csütörtök, 18.00: Sepsi SIC (romániai)–Kayseri (török)

Az időpontok magyar idő szerint értendők. A csoportgyőztes bejut az Euroliga csoportkörébe, a második és harmadik helyezett az Európa-kupában folytatja.

A SEPSI MÁSODIK NEKIFUTÁSA
Az Atomerőmű KSC Szekszárd szerdai ellenfele is vágyakozik a női elitligába, bár tolnai riválisától eltérően eddig csak egyszer próbálkozott bekerülni az Euroliga csoportkörébe. A zöld-fehérek tavaly a Gironával találkoztak, és a súlyos, 22 pontos vereséggel meglehetősen messze voltak a továbbjutástól. A csapat a Kayserihez hasonlóan sokat változott a nyáron, de súlyos veszteség számára, hogy a román Annamarie Gödri-Parau áldott állapotba került, gyermeket vár, és így átmenetileg abbahagyta a játékot. Az együttes motorja és korábbi irányítója helyét a 2009–2010-es idényben Sopronban játszó szerb Maja Miljkovics vette át, aki remek játékos, ám nehéz az örökség, amit kapott. A hatszoros román bajnokcsapatban játszik Brianna Fraser is, akit mi magyarok is jól ismerünk, hiszen az amerikai középjátékos az előző két évet a Vasasnál töltötte.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik