GYŐRI FERENC 2020.06.05 07:59 Frissítve: 2020.06.05 07:59

Női kosár: Eljött a fiatalok ideje – véli Székely Norbert

A női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, senkinek sem biztos a helye a nemzeti együttesben, teret kaphatnak új játékosok.

Székely Norbert a felesége segítségével rendszerezte tudását, tapasztalatait (Fotó: Koncz György)

 

– Mivel töltötte az elmúlt két és fél hónapot?
– Egyrészt a feleségem segítségével rendszereztem a tudásom, az elmúlt évek tapasztalatait – ő nagyon sok tekintetben érti, amit szeretnék, hogy rendszerben lássak – felelte Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Másfelől próbáltam frissíteni a válogatottnál. Így, hogy a nyár átalakult, és nincsenek edzőmeccsek, nem látnak minket az ellenfelek, beépíthetünk olyan taktikai elemeket, amelyeket eddig nem használtunk, hogy a novemberi Európa-bajnoki selejtezőn meglephessük a riválist.

SZAKMÁRÓL ÚJSZERŰEN

Székely Norbert a szakmai továbbképzéseket sem hanyagolta el a pandémia idején, részt vett a DEAC férficsapatának edzője, Kovács Adrián által szervezett Time Out Talks elnevezésű online beszélgetéssorozatban.

„Az mindig nagyon jó és fontos, amikor a kosárlabdáról beszélgetünk – emelte ki Székely. – Kovács Adrián kezdeményezése újszerű, remekül kitalálta. Nem kell mindig mindenben egyetértenünk a kerekasztal körül. Én öreg vagyok, negyvenhét éves leszek, de szeretem, amikor jönnek a fiatalok, és meghallgathatom a véleményüket. Nem feltétlenül kell, hogy igaznak tartsam, amit mondanak, de őket hallgatva én is épülhetek.”

– Hamarosan össze is hívja a nemzeti csapatot. Mi lesz az edzőtábor programja?
– Június huszonkilencedikén indul, július huszonhatodikáig tart, tehát négy hetet ölel fel. Ez alatt oldunk meg mindent. Egymás közti játék lesz, kosárlabdázunk is, de odáig el kell jutni, hiszen az elmúlt időszakban nem elsősorban az volt a jellemző, hogy mindenki kosarazott – vagyis szükség lesz egy hosszú felvezető részre. Az a cél, hogy kondicionálisan egyforma szintre kerüljenek a játékosok, és felkészüljünk a következő ellenfél, a hollandok taktikai repertoárjából. Persze alapvetően szeretnénk a saját stílusunkat játszani, de utána sorra kerülnek a hollandok, és az egyéni képzést sem hanyagoljuk el, ami szintén kiválóan beépíthető a felvezető egy-két hétbe. Dolgoznak majd az utánpótlás-válogatottak is, amelyek már 2021-re készülnek a jövő évi játékoskeretekkel, mert bár ez az év elúszott, a felkészülési lehetőség meghosszabbodott egy esztendővel.

– Mit lehet megjelölni még fontos célként? Felébreszteni a labdaéhséget, esetleg kiválasztani azokat, akikre a következő időszakban támaszkodhat?
– Így van, egyértelműen. A válogatottnak az elmúlt három évben és már korábban is kialakult egy magja, kissé persze változott, fiatalodott, és elsősorban agilitásban előrelépett. A játékosok elkötelezettek, most meg kell találnunk azokat, akik a következő esztendőkben még többet segíthetnek. Nagyon fontos, hogy egy edző ne legyen „szerelmes” a játékosaiba, úgy építse a csapatát, hogy a jövőt szem előtt tartva a legjobbakkal állhasson ki. Vagyis senkinek sem biztos a helye, a lazább időszak alatt tét- és tesztmérkőzések nélkül kell kialakítani az új elemeket és teret adni az új játékosoknak, hogy beépülhessenek.

UTOLSÓ ÚTJÁRA KÍSÉRTÉK
Csütörtökön 13 órakor szülőfalujában, Kállósemjénben kísérték utolsó útjára Sitku Ernőt, korábbi 149-szeres magyar válogatott kosárlabdázót. A nagyszerű erőcsatár, edző és sportvezető szíve május 22-én állt meg, 48 évet élt.

– Csupa magyar játékossal képzeli el az összetartást, vagy hívott honosított sportolót is?
– Nagyon szerettem volna meghívni Turner Yvonne-t, folyamatos kapcsolatban vagyok vele, de sajnos sérült, térdszalagszakadásból lábadozik. Nagyon reméljük, hogy novemberre készen áll, de a behívása egyébként sem releváns, mert egyelőre el sem tudja hagyni Amerikát.

– Úgy gondolja, hogy az Európa-bajnoki selejtező a meghatározott ütemben folytatódhat?
– Bízom benne, hogy a FIBA által felvázolt ütemterv marad, és jövőre a megálmodott időben megrendezik az Európa-bajnokságot is. Ez akkor lesz lehetséges, ha novemberben nem érkezik meg a koronavírus-járvány második hulláma, majd februárban lehet játszani a selejtezőkre kijelölt utolsó időablakban. Ebben csak reménykedem, nem tudom irányítani az eseményeket. Ha le kell állni, leállunk, az egészség a legfontosabb, de nagyon jó lenne letudni a két hátralévő találkozót.

PÉNTEKEN BÚCSÚZTATJÁK

A kosárlabdasport meghatározó alakja, kiemelkedő edzője, a 89 éves korában elhunyt Guóth Iván hamvasztás utáni búcsúztatása pénteken 14 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben.

– Az elmúlt években nagyjából dinamikusan fejlődött az NB I. Megtörhet ez az ív a járvány gazdasági hatásainak következtében?
– Alapvetően optimista vagyok, aki ismer, ezt pontosan tudja. Most azt gondolom, nem szabad megrekednie. Remélem, az utánpótlás jó állapotban bekkeli ki a nehéz időszakot, sőt, előre is tudja mozdítani a sportágunkat. Ha a színvonal nem is fog emelkedni, azt elvárom magunktól, a női kosárlabdától, hogy több fiatal több játékpercet kapjon. A színvonal kicsit visszaeshet, ugyanakkor minden más tekintetben, leginkább a magyarok szerepeltetésében, előrelépésre számítok. Aki jól sáfárkodik az értékeivel, lehet, hogy előre fog lépni, ebben nagyon hiszek – a gazdasági oldal ugyanakkor nem a szakmám, ahhoz nem értek. Jelentős problémák is adódhatnak, de ennek is próbálom a pozitív oldalát nézni: kicsit délebbre, ahol a gazdaság nem ennyire erős, nemcsak be akarják, hanem be is kell rakniuk a csapatba a fiatal helyi játékosokat – itt az idő Magyarországon is így cselekedni!

2021.08.29 16:24:20

Kosárlabda MTI/SZ. R.

A férfi válogatott már a csoportkörben kiesett a debreceni U18-as világbajnokságon.

2021.08.01 10:40:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

A Milwaukee Bucks háttérstábjában nemzetközi játékosmegfigyelőként dolgozott meg a sikerért.