MTI, V. Á. 2021.08.20 12:16 Frissítve: 2021.08.20 12:58

Női kosár Eb-sel.: a mieink egy csoportban a spanyolokkal

Spanyolországgal, Romániával és Izlanddal került egy csoportba a magyar válogatott a 2023-as női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőjében – számolt be róla az MTI.

 

Székely Norbert együttese a spanyolokkal is egy csoportba került (Fotó: Nemzeti Sport)

 

A nemzetközi szövetség (FIBA) pénteki sorsolása előtt már tudni lehetett, hogy 38 csapat nevezett a Szlovéniában és Izraelben sorra kerülő kontinenstornára. A két házigazda is játszik majd a kvalifikációs sorozatban, de ők automatikusan ott lesznek az Eb-n, amelyre rajtuk kívül még 14 válogatott jut ki. A 38 együttest tíz csoportba sorsolták, nyolc kvartettbe és két trióba.

A magyarok a világranglistán elfoglalt helyezésük révén a 4-es kalapba kerültek, ennek csapatait az 1-es (számunkra: Spanyolország), az 5-ös (Románia) és a 8-as (Izland) kalap válogatottjaival sorsolták össze a C-csoportban.

A spanyolok a júniusi Európa-bajnokságon hetedikek lettek, majd a tokiói olimpiát a hatodik helyen zárták. A románok a magyarokhoz hasonlóan lemaradtak az idei Eb-ről, az izlandiak pedig jobbára a kis országok tornáin indultak, és legismertebb játékosuk Helena Sverrisdóttir, aki a Diósgyőrben és Cegléden is megfordult.

A tíz csoportelső mellett a négy legjobb csoportmásodik jut ki az Eb-re. Ha Szlovénia és Izrael közül az egyik a 14 kijutó között van, akkor az ötödik legjobb csoportmásodik is megy a tornára. Ha mindkét házigazda a 14 kvalifikáló alakulat közé kerül, akkor a hatodik legjobb csoportmásodik is kijut

A selejtezőkre 2021. november 7. és 15., 2022. november 20. és 28., valamint 2023. február 5. és 13. között kerül sor.

A 2019-es Eb-n hetedik magyarok lemaradtak az idei kontinenstornáról, mivel nem jutottak be a legjobb csoportmásodikok közé. Előtte legutóbb 2013-ban rendeztek női Európa-bajnokságot a magyarok nélkül. A Valenciában és Strasbourgban rendezett júniusi Eb-t végül Szerbia válogatottja nyerte meg.

A 2023-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG SELEJTEZŐCSOPORTJAI
A-csoport: Belgium, Bosznia-Hercegovina, Németország, Észak-Macedónia
B-csoport: Franciaország, Ukrajna, Litvánia, Finnország
C-csoport: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Románia, Izland
D-csoport: Törökország, Szlovénia, Lengyelország, Albánia
E-csoport: Szerbia, Horvátország, Bulgária
F-csoport: Oroszország, Montenegró, Dánia, Ausztria
G-csoport: Görögország, Nagy-Britannia, Portugália, Észtország
H-csoport: Olaszország, Szlovákia, Luxemburg, Svájc
I-csoport: Fehéroroszország, Csehország, Hollandia, Írország
J-csoport: Svédország, Lettország, Izrael

2022.04.16 21:25:02

Kosárlabda BODNÁR ZALÁN, GYŐRI FERENC, LAKNER GÁBOR, PAPP BÁLINT, SZABÓ GÁBOR

A Margitszigettől Isztambulig sorra vesszük klubcsapataink világraszóló győzelmeit a legrangosabb nemzetközi sorozatokban.

2022.04.16 22:01:54

Kosárlabda L. PAP ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A piramis aljáról a csúcsra jutni gyakorlatilag lehetetlen.

2022.04.15 22:35:36

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ha valaki, Török Zoltán megérdemelte, hogy az együttes, amelyet csaknem három évtizede istápol, olyan sikert érjen el, amilyet magyar kosárlabdacsapat még sohasem. Ha valaki, ő megérdemelte, hogy a diadal minden pillanatát most tényleg testközelből, a kispadról élhesse át, ott lehessen az időkéréseknél… Mint ahogy természetesen neki járt, hogy a híres-neves Ülker Aréna gyűrűjéről levágott háló a nyakába kerüljön.

2022.04.11 20:58:55

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Nem maradt hiábavaló a sok munka, a szomorú percek, az elveszített döntők, a problémák hada.