Románia legyőzésével kijutott az Eb-re a női kosárválogatott

Vágólapra másolva!
2023.02.12. 17:37
Az öt kiadó hely egyikének megszerzéséért lépett parkettre Miskolcon a magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap kora este. Harmincöt percig küzdött a teherrel, önmagával és a jól játszó román válogatottal a magyar nemzeti csapat, de a hajrában megmutatta szebbik arcát, 74–58-ra nyert, s kiharcolta a részvételt a júniusi kontinensviadalon.
Dubei Debóra (4) a mieink egyik legjobbja volt (Fotó: Kovács Péter) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Dubei Debóra (4) a mieink egyik legjobbja volt (Fotó: Kovács Péter) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

NŐI KOSÁRLABDA
EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
C-CSOPORT
6. (UTOLSÓ) FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 74–58 (21–12, 16–22, 15–10, 22–14)
Miskolc, DVTK Aréna, 2500 néző. Vezette: Josip Jurcevic, Franko Gracin (horvátok), Ori Salhavi (izraeli)
MAGYARORSZÁG:Studer Á.8/6,Kányási5/3,DUBEI18/9,GOREE19/3,Kiss V.4.Csere:VARGA A.11/3,Aho N.2,Dombai3/3,Kiss A.4,Horváth B.Szövetségi kapitány:Székely Norbert
ROMÁNIA:Catinean10,Irimia7,Podar9/6,SIPOS15/12,Virjoghe.Csere:ORBÁN13,Mititelu, Biszak, Fota4,Ardelean, Manea.Szövetségi kapitány:Daniel Calancea
Az eredmény alakulása. 3. perc:7–0.12. p.:26–14.15. p.:30–26.18. p.:33–31.22. p.:41–37.27. p.:50–40.33. p.:54–49.36. p.:63–53. 38. p.:63–57.39. p.:69–57
MESTERMÉRLEG
Székely Norbert:– Nagyon nehéz most mit mondani, ugyanis ritkán látok ilyet. Szörnyen játszottunk, de óriási szívünk volt. Jó kimondani azt, hogy Európa legjobb tizenhat csapata között vagyunk!
Daniel Calancea:– Magyarország topcsapat, ezt most is bizonyította. A mi szempontunkból a meccs jó volt, és az elkövetkezendő években még sokat tudunk majd fejlődni. Elismerésem a magyaroknak, és sok sikert kívánok nekik az Európa-bajnokságon!

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem az volt a kérdés, a magyar válogatott jobb-e a románnál, dehogy, ez egyértelmű volt. Sokkal inkább arra lehettünk kíváncsiak, a játékosok hogyan birkóznak meg azzal a teherrel, hogy mindenki kötelezővé teszi a győzelmet, ami Európa-bajnoki kvalifikációt is ért egyúttal, hiszen csak teljesen valószínűtlen, sőt, írjuk le, elképzelhetetlen eredmények okozhatnák azt, hogy Székely Norbert együttese ne legyen ott a selejtezősorozat legjobb csoportmásodikjai között.

Temesváron rendkívül szimpatikus vendéglátás, barátságos légkör fogadta tavaly novemberben a mieinket, és ez nem volt másként fordítva sem, Miskolcon ugyancsak megtapsolta a látogatót a hazai közönség. A névsorolvasáshoz hasonlóan zárult a román himnusz, hangos taps övezte, az egyetlen magáról megfeledkezett bekiabálót azonnal jobb belátásra térítette a többi szurkoló.

Szembeötlő volt a kezdés előtt, hogy a magyar válogatott csapatkapitánya, vagyis egyik legfontosabb hajtóereje, Dubei Debóra mennyire jókedvű, ki van virulva, távolról is látszott rajta, vezérként is lehet rá számítani ezen a fontos napon – ezt alátámasztandó, az ő triplájával indult be a mérkőzés, és hamarosan már 7–0 volt az állás ide. A románok persze nem azért jöttek hozzánk, hogy ellenállás nélkül megadják magukat, hamarosan belelendültek a pontgyártásba, és igyekeztek tízen belül tartani magukat. Mivel Aho Nina félpályás próbálkozása bár elérte a gyűrűt, nem pattant be, így 21–12-es magyar vezetéssel zárult a nyitó negyed.

A folytatásban ránk ijesztett keleti szomszédunk, a második tízperc derekán időt kellett kérnie Székely Norbertnek, ugyanis öt pontra zárkóztak fel Orbán Nikolették. Sőt, már kettőre is feljöttek a vendégek (33–31), nagyon fontos volt a nehéz pillanatokban Kiss Angelika kosara, amiből kettő plusz egyes játék a kihagyott büntető miatt nem lett. Elég csúnyára, nyögvenyelősre sikeredett ez a periódus, valljuk be, a hárompontos félidei vezetésnél jóval megnyugtatóbb különbségre számítottunk.

Fontos volt, hogy nagy elánnal jöjjön ki az öltözőből csapatunk, Goree Cyesha gyors kosárral nyugtatta volna meg a kedélyeket, de azonnal bepottyant egy román tripla, ebben a műfajban remekelt a rivális – mondjuk más esélye nem is igen volt arra, hogy mérkőzésben lehessen. Szegény Kiss Virág nagyon rossz napot fogott ki, bár korábban húzóembere volt a magyar válogatottnak, ezúttal hihetetlen mennyiségű ziccert rontott el. Ekkor is vért kellett izzadnunk minden kosárért, de legalább a románok sem találtak be könnyen.

Mint egy falat kenyér, úgy kellett 45–40-nél Dombai Réka triplája, s ő is ennek tudatában nézett fel a csarnok tetejére. Az egyébként kiváló hangulatot teremtő kemény mag hamarosan a szimpatikusan hajtó ellenfélen töltötte ki mérgét, szerencsére gyorsan népdalra váltott.

Ha nem is indult be a henger, a gálázás, tízre növelte előnyét a magyar együttes, de még ez sem nyugtatta meg legjobbjainkat, újabb rontás, eladott labda borzolta a kedélyeket.

A ceremóniamesterek az utolsó felvonás előtt arról értekeztek a helyszínen, meglesz-e a győzelem, és ezzel sokak jogosnak tűnő kétségeit hangosították ki. A 33. percre ismét öt pontra zárkózott Románia, hihetetlenül görcsös volt a csapatunk, ami a vagányan próbálkozó Varga Alízra nem volt igaz, középtávolijával 56–49 állt az eredményjelzőn.

Studer Ágnes beköszönt kintről, Dubei is eredményes volt, Varga Alíz nemkülönben, négy perccel a vége előtt 63–53-ra vezettünk, és csak annyit akartunk, pörögjön le fájdalommentesen a hátralévő idő. Lepörgött, szépen kosárlabdáztunk a hajrában, leráztuk a béklyókat, s végül sikerült 16 pontot közé tennünk.

Ezzel kint vagyunk az Európa-bajnokságon, aminek lehet és kell örülni, ezt az összecsapást (különösen az első 35 percét) viszont ki kell törölnünk az emlékezetünkből. Vagy éppen felhasználni, tanulni belőle, hogy máskor ne forduljon elő hasonló. 74–58

DUBEI: AZ EB-N ILYEN SZURKOLÁSSAL MEGÁLLÍTHATATLANOK LENNÉNK

A csoport másik meccse
20.45: Izland–Spanyolország

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország5
5
445–26610
2. Magyarország6
4
2
505–34810
3. Románia6
1
5
305–4827
4. Izland 5
1 4
288–447 6
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Spanyolország már kijutott az Európa-bajnokságra.

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan jövünk az összefoglalóval!

IV. NEGYED

10. perc: Studer triplája jó, 74–58! Ez már megvan! Még egy rossz román és egy rossz magyar ziccer, és ezzel vége, MAGYARORSZÁG KIJUTOTT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGRA!

9. perc: Varga szabálytalansága után román időkérés. Sipos a két büntetőjéből egyet bedob,69–58. Goree szerez támadólepattanót, apalánk alól pedig bekotorja, 71–58.

8. perc: Goree teszi odébb Orbánt, fault. aztán Orbán ellépi. Szép labdajáratás végén Dubeii triplája is behullik, 69–57!

7. perc: Kányási faultolta Podart, aki mindkét büntetőt bedobta, 63–55. Most Kányási próbálkozott a sarokból, rosszul. Catinean ziccere jó, ahogy jó Goree remek triplája is! 66–57.

6. perc: Varga ellépi és el is adja, Podar meg ziccert ront. Kányási passza után Dubei megszerzi a 15. pontját is, 61–53. Irimia rontott kísérletét követően Dubei szerez lepattanót, majd Varga a sarokból eredményes, 63–53! Román időkérés.

5. perc: Catinean kétpontosa jó, válaszként Studer érkezik fontos triplával! 59–51. Sipos faulttal együtt is bedobja a kétpontost, a büntetőt viszont kihagyja.

4. perc: Kiss Virág szerez támadólepattanót Horváth rossz hármasa után, majd a ziccert menetrendszerűen elrontja...Orbán labdaeladása után Varga Alíz duplája jó. 56–49.

3. perc: Kányási most ziccert ront, aztán Podar triplája beakad, majd Orbán kétpontosa is jó, miután Horváth triplát ront, 54–49.

2. perc: Podar rossz triplája után jöhetünk ismét. Kányási tör be szépen egyedül, és szépen teszi fel, 54–44. Még egy román homály.

1. perc: Fota faultolta Goree-t,majd Dombai adta el. Ardelean homálya után kiosztott egy faultot Kiss Virágnak. Studer kihagyja a középtávoliját, megszerzi a lepattanóját, aztán eladja...

III. NEGYED

10. perc: Nem jött a „Spanish”, Kányási eladta, a félpályáról nincs román kosár, 52–44.

10. perc: Podar passza nem jó, miénk a labda, 26 másodperc van hátra. Időt kérünk. Székely Norbert magyarázza a figurát: „Jön a Spanish!”

9. perc: Sipos ellépte magát a triplája közben. Dombai passza után Fotáé a lepattanó Varga kísérlete után. Orbán doba után tíz alatt, 52–44, majd Aho adja el.

8. perc: Dombai labdaszerzés után Varga szerez könnyű kosarat. 52–42. Virjoghénél fújnak támadót. Dombai triplája rövid.

7. perc: Szép játék végén Varga Alíz talál be a sarokból, 50–40. Dubei szedte össze a harmadik hibáját, Irimia dobhat kettőt a vonalról. Be is dobta mindkettőt. 50–42. Dubei ellépte... Aho szerzett labdát majd Dubei harcolt ki két büntetőt. Kihagyja mindkettőt... A lepattanó megvan, majd Kiss Virág újabb ziccerbe kerül, ebből sincs pont...

6. perc: Irimia ziccere nem jó, a lepattanó Fotáé, de eladja.Na végre, ott egy tripla! Aho labdaszerzéáse után Dubei játszik Dombaihoz, ő meg beszórja a vonalról. 48–40. Román időkérés. Lépéshiba Irimiánál.

5. perc: Fota homály triplája után Dubei remek passzából Goree eredményes. 45–38. Román büntető, Catinean mindkettőt bedobja. 45–40. Aho triplája lejön, a lepattanó nincs meg.

4. perc: Újabb rontás Kiss Virágtól, le is kapja Székely kapitány. Varga Alíz a helyén. Goree lepattanója után Aho rontja tovább a magyar dobószázalékot, aztán Studer adja el...

3. perc: Goreenál fújnak szabálytalanságot, két büntető. Irimia csak a másodikat dobja be, 43–38. Kiss V. ront ziccert, majd Catineannál fújnak támadót. Studer remek passza után megint Kiss V. ront ziccert...

2. perc: Podar ellépi. Sípszó harsan, majd hosszas tanácskozás után támadót fújnak a bírók. Aztán Podar ront triplát. Kiss V. támadólepattanója után Studer eredményes közelről, 43˜–37.

1. perc: Aho remek passza után Goree fordulbe ziccerre, 39–34. Sipos bevág egy újabb triplát, 39–37. Goree leszedi a saját lepattanóját és másodjára már nem ront. 41–37.

II. NEGYED

10. perc: Dubeinek ütött oda Catinean, két büntető ez is. Jó mindkettő! 37–32. Orbán forgolódott a palánk alatt, majd bedobta a lay-upot, a végén pedig nálunk Goree, náluk pedig Fota rontott a végén, 37–34.

9. perc: Román időkérés után Catinean adja el a labdát. Biztos nem ezt beszélték meg. Aho üt oda a meglóduló románnak,ez volt az ötödik hiba nálunk, két román büntető jön. Podar amásodikat dobja be, 35–32.

8. perc: Dubei bejátszása után Kiss Angelika emberrel együtt szórta be a ziccert, aztán a büntetőt elrontotta... 35–31. Román lépéshiba. Kiss Virág triplája nem jó, megy a lepattanóért, megszerzi, aztán a ziccert is elrontja. A románok is,Virjoghe volt az.

7. perc: Dubei szabálytalan zárása miatt elveszik a labdát. Sipos most ront, de Kányási is... Viszont miénk a labda, Podarnál fújtak valamit. Dubei második dobása jó, 33–29. Kiss Angelika szerzett l pattanót, a támadásunk során viszont eladjuk, Fota meg nem rontja el a ziccert, 33–31.

6. perc: Ehhez képest, Kányási rögtön triplával próbálkozik, nem jó. Irimiánál kétszer indulást fújnak. Kiss Angelika a palánk alatt, fault, büntető. Az első jó! A második is! 32–26! Siposnak sül a keze, újabb triplát szór be, 32–29.

5. perc: Sipos bevágott még egy triplát, 30–26... Székely Norbert időt is kér. Többször kéne eljutni ziccerig, kevesebb triplakísérletet kér a kapitány.

5. perc: Kiss Angelika labdaszerzése után a gyors támadás végén a diósgyőri játékos ellen szabálytalankodnak a palánk alatt, de Kiss kihagyja mindkét büntetőjét...

4. perc: Orbán dob be két büntetőt, 30–20. Studer lépéshibájára triplával válaszolnak a románok, 30–23.

3. perc: Dombai rossz triplája után Fota duplája jó, majd Aho passzából Goree dob újabb duplát. 30–18.

2. perc: Orbán duplája után Ardelan faultolja Dombait.Goree újabb lay-uppal jelentkezik, 28–16.

1. perc: Goree szed támadólepattanót, majd azonnal felteszi, jó a pont, aztán viszont Catnean robog be egy pincérdobásra szépen. Varga Alíz is feliratkozik a pontszerzők közé, 26–14.

I. NEGYED

10. perc: Catinean csórta el a labdát egy bedobás után Ahótól, ziccerig ment de elrontotta, aztán Aho szerez labdát, majd a felezőről elengedi, de lejön a gyűrűről a buzzerbeater... marad a 21–12.

10. perc: Dubei rossz triplája után Goree lepattanót szed, majd felkészíti ziccerre z érkező Dubeinek, és ez is bent van, 21–11. Orbán kap két büntetőt, egyet dob be, 21–12.

9. perc: Kiss Virágnál fújnak támadóhibát... Podar rossz dobása után Aho szed lepattanót, végigrobogot a pályán, beleáll a tempóba, és jó! 19–11!

8. perc: Dubei szór be egy triplát, ezzel nyolcpontos. 17–8. Podar triplát enged el a dudaszó pillanatában, beesik, mázlista, 17–11.

7. perc: Irimiától pattan ki a labda, aztán pedig Kiss Virág adja el, majd Irimia csökkenti a különbséget négyre. Dubei kezét megütik tripladobás közben, három büntető, ebből Dubei kettőt dob be. 14–8

6. perc: Catinean kap két büntetőt, bedobja mindkettőt, 12–6.

6. perc: Studer szerez támadólepattanót, Goree meg beszórja a duplát, 12–4.

5. perc: Irimiáé az első román kosár, amire Kányási válaszol triplával, Orbán meg duplával. 10–4.

4. perc: Újabb román homály az időkérés után, majd Goree ront ziccert, Dubei meg triplát.

4. perc: Román időkérés máris.

3. perc: Goree passzából Kiss Virág duplája beszédül, 5–0. Aztán szépen forgatja be ellenfelét a gyűrű alatt, és jó a kosara, 7–0

2. perc: Az első román támadás egy óriási homállyal ért véget kintről. Dubei triplája nem jó, aztán másodjára már beesik a triplája, 3–0!

1. perc: Elhoztuk a feldobást. Kányási és Studer triplája sem jó, hiába szereztünk két támadólepattanót is.

A csapatok már a pályán, szólnak a himnuszok. Elsőként a vendégeké, majd a mieinké.

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A két házigazdával együtt 11 csapat részvétele már garantált a júniusi izraeli–szlovén rendezésű Európa-bajnokságon: Belgium, Franciaország, Görögország, Lettország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Szerbia és Törökország biztosan ott lesz a nyári kontinensviadalon – és a mieink is, ha felülmúlják Romániát, ami a tavaly novemberben Temesváron elért 59 pontos siker tükrében kötelező és borítékolható.

Legjobbjaink a DVTK Arénában csütörtökön negyven pontot vertek Izlandra, a keretből hárman is duplán hazai pályán játszhatnak, Aho Nina, Kányási Veronika és Kiss Angelika egyaránt a DVTK-Hun-Therm tagja.

Székely Norbert csapatának arra is megvan minden esélye, hogy a legjobb második legyen, ami segíthet neki, hogy ne kerüljön halálcsoportba az Eb-n. Öt második helyezett előzhetné meg legjobbjainkat papíron, de ehhez a többségnek száz pont körüli különbséggel kellene megnyernie saját mérkőzését, vagyis kizárható, hogy négyen elénk kerüljenek – igazából az is, hogy egyvalaki, mert ekkora differenciával csak az összevetések szempontjából nem releváns Albánia szokott kikapni.

A C-CSOPORT ÁLLÁSA A MÉRKŐZÉS ELŐTT
1. Spanyolország5
5
445–26610
2. MAGYARORSZÁG5
3
2
431–290 8
3. Izland5
1
4
288–447 6
4. Románia5
14
247–408 6
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorol. Spanyolország már kijutott az Európa-bajnokságra.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik