Női kosár Eb: Álmodjunk a továbbjutásról! – Székely Norbert

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 08:01
null
Székely Norbert szerint a magyar női kosárlabda-válogatott folyamatosan frissül és a legjobbakkal is felveheti a versenyt (Fotó: Kovács Péter)
Az Európa-bajnoki szereplést kiharcoló magyar nemzeti csapat szövetségi kapitánya úgy érzi, eszköztelen volt a románok elleni selejtezőmérkőzésen, ugyanakkor kiemelte a küzdőszellemet, ahogy odatette magát együttese.

 

– Ismét ott leszünk az Európa-bajnokságon. Hogyan summázná az oda vezető hat mérkőzést?
– Összetett és bonyolult két év volt nagyon sok szép és a kosárlabda női szakágát előremozdító momentummal, ami a csapatot is építette szögezte le Székely Norbert szövetségi kapitány. – Az utolsó meccs nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, mélyen a tudásunk alatt teljesítettünk, de az Európa-bajnoki részvételt sosem adják ingyen. Alapvetően boldogok és elégedettek vagyunk, amit kitűztek elénk, elértük, a csapat folyamatosan frissül, és a legjobbakkal is felveszi a versenyt. Igaz, vannak gyenge pontjai és napjai, ezeket igyekszünk javítgatni, elkendőzni.

TELJES A MEZŐNY, 12 ÉV UTÁN EB-N A NÉMETEK

A társházigazdákhoz a selejtezőből korábban kijutókhoz vasárnap a mieinken kívül négy csapat csatlakozott, ezzel vált teljessé a júniusi kontinensviadal mezőnye. Az utolsó játéknapon Csehország, Nagy-Britannia, Németország és Szlovákia örülhetett még. Közülük a németeknek nagy különbségű győzelemre volt szükségük Bosznia-Hercegovinában, és 31 pontos sikerük jóvoltából 12 év után jutottak ki újra a kontinensviadalra – Leonie Fiebich 30 ponttal, hét lepattanóval és négy gólpasszal rukkolt ki.
A nyári női kosárlabda Európa-bajnokság résztvevői: Izrael, Szlovénia (házigazdák), Belgium, Franciaország, Görögország, Lettország, Montenegró, Olaszország, Spanyolország, Szerbia, Törökország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Nagy-Britannia, Németország Szlovákia

– A románok ellen az egyik kulcsember élete egyik legrosszabb mérkőzését játszotta, kiegészítő játékos lépett elő létfontosságú kosarakkal, míg a csapatkapitány hamisítatlan vezér volt. A szövetségi kapitány miként élte meg a találkozó furcsa lélektanát?
– Biztosan sokat beszélünk még erről. A szövetségi kapitány ebben a helyzetben eszköztelen volt, három-négy edzéssel lehetetlen rendesen felkészülni egy ilyen kulcsmérkőzésre ebben a precíziós sportágban, amelyben az összeszokottságnak, egymás ismeretének és a taktikának hatalmas szerepe van. A tét állt a középpontban, az elviseléséhez lelkierő kellett, és voltak, akik nem tudták megoldani a feladatot. Nagyon nehéz lehetett, én még nem láttam ilyesmit, noha nagyon hosszú ideje edzősködöm. Egyvalamit tudok kiemelni: a küzdelmet, a szívet, odatették magukat a lányok, ez segített. Egyszer kérdezték José Mou­rinhót, mit csinál az első félidő első felében, és azt mondta, nézi, a kidolgozott taktika hogyan működik. A félidő második felében azon töpreng, mit mondjon a szünetben, hogy jobb legyen a helyzet. És hogy mit csinál a második félidőben? Imádkozik. Én is ezt próbáltam, meg a lehető legkevesebbet hibázni, és szerencsére találtunk egy-két játékost, aki az aktuális pillanatban jó döntést hozott.

– Milyen tanulságokat szűrt le az összecsapásból?
– A sors elképesztő fintora, hogy Spanyolországban vesztes meccs után éreztem azt, hogy mindenkit meg tudunk verni, most győztes találkozó után, hogy bárkitől kikaphatunk. Ki kell emelnem Varga Alízt, a románok ellen ő volt az, aki a spanyolok otthonában Kányási Veronika. Örülök, hogy a stáb képes és hajlandó brutális szituációkban is meghozni bizonyos döntéseket. Jó, hogy előre tud lépni egy-egy ember, nekünk kutyakötelességünk őket mindig megtalálni.

– Mire tartja képesnek együttesét a kontinens krémjében?
– Az előző válaszomhoz kapcsolódóan mindenre és semmire. A szerb, a belga, a spanyol és a francia együttes sokkal esélyesebb, mint mi, a többiekkel szemben reális esélyünk van a győzelemre. Nemhogy nem feltartott kézzel megyünk ki a mérkőzésekre, megpróbálunk olyan formát, egységet mutatni, amellyel meccseket tudunk nyerni. Álmodjunk arról, hogy továbbjutunk a csoportból annak ismerete nélkül, hogy kikkel játszunk. A selejtezőben többféle arcát mutatta a csapat, azon dolgozunk, hogy az Eb-n a szebbiket mutassa, ehhez szükség lesz pszichológiai elemzésekre is.

– Hová pozicionálná a csapatot a 2019-ben Eb-hetedik együtteshez viszonyítva?
– Nem tudom, össze lehet-e hasonlítani a kettőt... Ebben a selejtezősorozatban hatból négy meccset Határ Betti nélkül vívtunk meg, de megtaláltuk Kiss Virágot, Varga Alízt, Kányási Verát és sorolhatnám, valamint Dombai Réka is elkezdett beépülni, és ott van még Miklós Melinda. Teljesen más ez a csapat, a korábbiban több volt a rutinos játékos, vagyis most más arculatot is kell adnunk a keretnek.

– Milyen felkészülési metódus várható a júniusi torna előtt?
– Május elsején kezdjük a gyakorlást, a repertoár hasonlít az eddigiekhez, de újdonságot is teszünk bele, a tervek szerint hat-nyolc mérkőzést játszunk a harminckilenc nap alatt. Az Eb-n sokkal inkább elvárható a csapatjáték, mint volt most, bizonyos szituációkat meg kell oldanunk, ami rengeteg gondolkodást igényel.

– Mindenkit az érdekel most, vajon Határ Bernadett és Juhász Dorka csatlakozik-e a kerethez az Európa-bajnokság előtt. Ön optimista ebben a kérdésben?
– Igen, abszolút. Nem beszéltem egyikőjükkel sem a vasárnapi találkozó óta, és egy hétig nem is fogok, mert spanyol női bajnoki mérkőzéssel egybekötött külföldi pihenés vár rám a családdal. Minden szóba jöhető játékossal egyeztetni fogok, átgondoljuk, kire mikor és hogyan számítsunk, mi a legjobb a magyar válogatottnak. Vannak, akik nagyon jelentős tetteket vittek véghez az elmúlt mérkőzéseken, és sokat léptek előre, mint Goree Cyesha, Kiss Virág vagy Varga Alíz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik