GY. F.
2023.05.30 19:16 Frissítve: 2023.05.30 19:25

Női kosár: a győriek jelszavai – akarat, hit és szenvedély

Sajtótájékoztatóval egybekötött vacsorát rendezett a Serco Uni Győr, hogy lezárja a 2022–2023-as idényt, egyúttal felvezesse a 2023–2024-est, amely szép reményekkel kecsegteti a női kosárlabdaklubot.

Fűzy András és Radnóti Ákos (Fotó: Nagy Gábor)

Az esemény első megszólalója, Radnóti Ákos sportért felelős alpolgármester elmondta, a városházán korábban már köszöntötték a bajnoki ezüstérmes, a Magyar Kupában negyedik helyen végző csapatot. A klub évek óta húszmillió forintos támogatásban részesül, s rá is szolgál erre a juttatásra. Hozzátette, olykor többen vannak a kosárlabda-mérkőzéseken, mint a labdarúgó-találkozókon.

A városi Széchenyi István Egyetem képviseletében Serfőző Eszter elmondta, az együttműködés hosszú évek óta tart a győri kosarasokkal, így aki nemcsak a sportolói karrierjére koncentrál, az a tanulással megalapozhatja a jövőjét.

 VÉLEMÉNY

Cziczás László, a Győr edzője: – Ponterős duót kellett pótolnunk, ami nagyon nehéz volt, Ellenberg a bajnokság legjobb pontszerzője, Mompremier a legértékesebb játékosa volt. Mikor kiderült, hogy az Euroligában szerepelhetünk, fiatalabb légióskontingensben gondolkodtunk, amely bírja majd a sorozatterhelést. Slocum leigazolására most érkezett el az idő, míg Diamond Miller kiváló ajánlólevéllel rendelkezik, mezőny- és centerposzton egyaránt bevethető. Goree-t nem kell bemutatni, csupa szív ember, mindig ugrott a magyar válogatott hívó szavára, nagyon jó morállal rendelkező kiváló csapatember. Az angol válogatott Anigwe szép számokkal érkezik Olaszországból, az ellentmondást nem tűrő harcmodora fogott meg benne. A magyarok közül a rutinosabb center, Hegedűs Janka érkezik, és Gyöngyösi Jankát is leigazoltuk, akit szintén régebb óta figyeltünk. Reméljük, nemcsak mi találjuk meg a sikerre vezető utat, hanem ők is jól érzik majd magukat itt.

Fűzy András klubelnök azzal kezdte, hogy a frászt hozták a szurkolókra, mert a napokban sorban bejelentették a nyolc távozójukat. A legutóbbi évad csapatát arra építették, hogy a legjobb négy közé kerüljön és érmes helyért játszhasson, ehhez képest a bajnoki döntőig menetelt. A másik cél a közönség visszacsábítása volt a lelátókra, ami jól sikerült, a fontos mérkőzéseket rendre telt ház előtt játszotta az együttes. Fűzy András arról is beszélt, még nem lehet tudni, kell-e selejteznie a klubnak az Euroligában, ahol „hét szűk esztendő” után szerepelhetnek ismét a Rába-partiak. Vissza kell térniük tehát a régi szlogenhez: akarat, hit és szenvedély, erre mind szükségük lesz a nagyobb terhelés miatt.

És az igazolások: irányítóposztra az amerikai közönségkedvenc, Aaryn Ellenberg helyére a 25 éves Destiny Slocum érkezik két évre (erre azért volt szükség, hogy a magyar bajnokság rájátszása alatt is biztosan számíthassanak rá), aki a 2021-es WNBA-draft második körében kelt el, s már évek óta figyelték őt a győriek. Érkezik Goree Cyesha, aki korábban három évet töltött Győrben, az amerikai-magyar magasember nemzeti csapatunk tagja lesz az Európa-bajnokságon. A sérült center, Beatrice Mompremier pótlására a jelenleg a Chicago Sky keretéhez tartozó 26 éves, brit válogatott Kristine Anigwét szerződtette a klub. „Kombó” játékost is igazoltak a győriek, az amerikai Diamond Miller Juhász Dorka csapattársa a Minnesota Lynxnél, nem mellesleg U19-es világbajnok.

Gyöngyösi Janka a Ludovika Csatát hagyta el a győriek kedvéért, és visszatér Laura Molnárová szlovák utánpótlás-válogatott a Sopron Baskettől, valamint a TFSE-MTK-ból érkezik Hegedűs Janka. Az edző természetesen továbbra is Cziczás László lesz, a keret tagja marad Bach Boglárka, Dombai Réka, Dubei Debóra, Ruff-Nagy Dóra és Török Ágnes is. Az biztos, hogy ezzel a névsorral az NB I favoritjai között tarthatjuk számon a Serco Uni Győrt, ahogyan az Euroligában is helytállhat a csapat.

SERCO UNI GYŐR 2023–2024
Érkezett:
Kristine Anigwe (amerikai-brit; Ragusa, olasz), Goree Cyesha (amerikai-magyar, Atomerőmű KSC Szekszárd), Gyöngyösi Janka (Ludovika Csata), Hegedűs Janka (TFSE-MTK), Diamond Miller (amerikai; európai újonc), Laura Molnárová (szlovákiai, Sopron Basket), Destiny Slocum (amerikai; Toulouse, francia)
Távozott: Baffy Fanni (?), Aaryn Ellenberg (amerikai, ?), Beatrice Mompremier (amerikai, ?), Sabina Oroszová (szlovák, ?), Rozmán Lilla (?), Varga Zsófia (visszavonult), Weninger Virág (NKA Universitas PEAC), Peyton Williams (amerikai)
Edző: Cziczás László

 

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.

2023.08.12 22:05:01

Kosárlabda nemzetisport.hu

A férfi kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.