Női 3x3-as kosár: sikeres kezdés a hazai tornán

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2021.06.04. 20:06
null
Medgyessy Dóráék legyőzték a hollandokat (Fotó: Molnár Péter/Hajdú-bihari Napló)
A magyar válogatott megnyerte az első mérkőzését a debreceni olimpiai pótselejtezőben, Hollandia volt az áldozat – hamarosan Észtország következik.

 

Grazban nem sikerült a magyar női 3x3-as válogatottnak, az ausztriai olimpiai selejtezőn a negyeddöntőben búcsúzott, így nem lehetett esélye a torna dobogóján végeznie, amely garantálta volna a tokiói szereplést.

A következő héten máris lehetett javítani, ráadásul hazai pályán, Debrecenben, ahol férficsapatunk is lehetőséghez jut majd szombattól – mindkét nem esetében a hat indulóból csak egy csatlakozik az olimpiai résztvevők közé.

Pénteken a magyar-csoport első mérkőzését Hollandia és Észtország játszotta, a hollandok 11–10-es sikerrel vágtak vissza az ausztriai vereségért. 9–8-as hátrányban két büntetőt dobhattak az észtek bő 22 másodperccel a vége előtt, és a legutóbbi idényt az Uni Győr Mély-Útnál töltő Kadri-Ann Lass mind a kétszer higgadt volt. Utána azonban kétszer hibáztak a vonalról a baltiak, az utolsó dudaszó pillanatában meg érkezett Ilse Kuijt, aki betalált távolról – immár harmadszorra.

A mieink a múlt héten 17–13-ra, nagyon küzdelmes összecsapáson verték meg a hollandokat (előtte, a mies-i felkészülési tornán kikaptak tőlük), ezúttal olyan szerencsés helyzetben voltak a felek, hogy akkor is továbbjutnak a hármas csoportjukból, ha annak az utolsó helyén végeznek.

Ez persze fel sem vetődött bennünk, hiszen pontosan tudtuk, nem a magyar válogatott lesz ez az együttes. A Goree Cyesha, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállítású négyes első mozzanataként Goree dobása fennakadt a gyűrű és a palánk között. Medgyessy betörésből volt eredményes, Pappnak ez nem sikerült, mert lefaultolták, de a büntetője bement. Goree-nak hosszas gondolkodás után lecsorgott a gyűrűről a próbálkozása, de Papp nem hibázott középtávolról.

Jill Bettonvil kettesből szerezte Hollandia első kosarát, Medgyessy gyorsan reagált, aztán Bettonvil csak az egyik büntetőjét dobta be (4–3). Papp Klaudia is jól büntetőzött, majd szerencsénkre Kuijt kihasználatlanul hagyta súlyos védelmi megingásunkat. 5–5-nél mégis utolértek minket a narancsmezesek, hogy aztán kapjanak egy hatalmas duplát a nagyot kiáltó Medgyessy Dórától. Goree-ra, a grazi erőpróba legeredményesebb kosarasára nagyon vigyáztak, és ő is hibázgatott, de ez csak azt vetítette előre, hogy egyszer kiszakad a gólzsák...

Medgyessy, ha már a vállára vette övéit, nem is tette le a súlyt, újabb sikeres betörésére viszont két duplával válaszoltak a 9–8-as előnybe kerülő hollandok. Medgyessy egészen bombasztikus távolit süllyesztett el, miközben meglökték, hála az égnek a büntető is bement. Goree összeszedett egy lepattanót és ügyesen feltette (12–9), a védekezésünk meg szerencsére a grazi magas színvonalat idézte.

Zárkózott Hollandia, Noortje Driessen egy büntetője jó volt a kettőből, eggyel mentek ekkor a lányaink. Közeledett a mérkőzés utolsó perce, Driessen egalizált, Goree viszont erőszakosságának köszönhetően bő fél perccel a vége előtt előnyhöz juttatta csapatunkat. Mivel holland lábat ért a labda, végigtámadhattuk volna az utolsó másodperceket, de a rivális faultolt, Theodoreán pedig legalább egyszer higgadt volt a vonalról, 14–12-re nyertünk, miután Hollandia már nem jutott érdemi lehetőséghez. A kezdés remek, hamarosan következik az Észtország elleni ütközet!

„Köszönöm szépen, hajrá, magyarok” – búcsúzott el a közönségtől egy időre Goree Cyesha.

3X3-AS OLIMPIAI PÓTSELEJTEZŐ, DEBRECEN
Nők
B-csoport
MAGYARORSZÁG–Hollandia 14–12

A magyar pontszerzők: Medgyessy 8, Papp 3, Goree 2, Theodoreán 1
További eredmény: Hollandia–Észtország 11–10

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik