Már 34-nél jár a Westbrook-számláló; James sok volt a Jazznek

Vágólapra másolva!
2017.03.17. 08:37
null
Russell Westbrook már 34 tripla duplánál jár a szezonban (Fotó: Twitter)
Kevin Love visszatért, de újabb két kezdőjátékos dőlt ki a címvédő Clevelandnél az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali rangadóján, igaz, LeBron James parádés utolsó negyedével így is legyőzték a Jazzt. Klay Thompsonnak az első negyed sikerült pazarul és a Warriors kiütötte a Magicet, a Denver szétdobta a Clipperst, a Memphis Marc Gasol vezérletével visszavágott az Atlantának, simán nyert a Thunder, a Nets pedig ismét legyőzte a New Yorkot.

 

Cleveland Cavaliers–Utah Jazz 91–83

Love visszatért, Irving és Shumpert kidőlt, James dominált. Némi meglepetésre ott volt a kezdőcsapatban a múlt hónapban térdműtéten áteső Kevin Love és játszott is 19 percet, a Cavsnek viszont továbbra sincs szerencséje a sérülésekkel: Kyrie Irving térdfájdalmak, Iman Shumpert pedig vállsérülés miatt hagyta ki a negyedik negyedet. LeBron James azonban hátára vette övéit, 33 pontjából 17-et szórt az utolsó játékrészben és egymaga (!) túldobta a Jazzt, így bár itt már erősen tartalékosak voltak (Korver és Derrick Williams amúgy sem játszott, Love pedig a perclimit miatt nem), az MVP-esélyes győzelemre vezette csapatát. Érdekesség, hogy a Cavs 24 negyedik negyedbeli pontjából 23 kötődik közvetlenül Jameshez, félelmetesen uralta ekkor a pályát – a gárda így zsinórban másodszor nyert és nagyszerű csapatvédekezéssel húzott be egy rangadót.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a kezdo5.hu.
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a kezdo5.hu.

James és a back-to-back sok volt a Jazznek. Három negyeden keresztül fordulatos, de összességében szoros mérkőzést játszottak a felek, éppen ezért egálról kezdhették a záró játékrészt, amikor is LeBron James egymaga megverte a vendégcsapatot. Gordon Hayward szerint ez nem volt meglepő, mert James képes erre, ráadásul mivel előző este még Detroitban játszott a társaság, úgy tűnt, hogy eddigre kicsit el is fáradt – hiába volt már szűkebb a Cavs kerete, mégsem volt meg a kellő erő a vendégekben, főleg támadásban. Egyedül Rudy Gobertet (20 pont, 19 lepattanó) lehet kiemelni tőlük, de ez így kevés volt a győzelemhez, igaz, a Clippers újabb vereségével így is simán őrzik nyugati negyedik helyüket.

A Cavaliers legjobb dobói: James 33/6, Irving 21/3, Smith 12/12
A Jazz legjobb dobói: Gobert 20, Hayward 13/3, J. Johnson 12, Ingles 12/6

Toronto Raptors–Oklahoma City Thunder 102–123

Parádézott az OKC. Remekül játszott ezen az estén a vendégcsapat, Russell Westbrook nagyon érezte, hogy hogyan kell megbontani a hazai védekezést – végül sorozatban negyedik, összességében idei 34. tripla-dupláját 24 ponttal, 10 lepattanóval és 16 gólpasszal hozta. Ezúttal nagyon jól járt a labda, a kezdőcsapat minden tagja, valamint a padról beszálló Kanter és Abrines is elérte a tíz pontot, csapatszinten 33 gólpasszt osztottak szét és végig domináltak – bőven 50 százalék felett céloztak mezőnyből és 14/25-ös, szenzációs triplamutatóval zártak. A mérkőzés végleg egyébként a harmadik negyedben dőlt el, amikor több sikeres védekezésből is lerohanták ellenfelüket Westbrookék és előnyük harminc pont körülire nőtt – zsinórban negyedszer nyertek és fél meccsre megközelítették a Clipperst.

Megbeszélés a Torontónál. Dwane Casey szerint bocsánatot kell kérniük a szurkolóktól és mindenkitől a játékukért, a mérkőzés után pedig egyébként volt egy félórás, zárt ajtók mögött zajló csapatmegbeszélésük – DeRozan is egyetértett edzőjével, szerinte a Thunder sokkal nagyobb akarattal játszott. Ez főleg a védekezésükön érződött, de támadásban sem igazán találtak megoldást, csak 5/20 triplát süllyesztettek el, kevesebb gólpasszt osztottak szét, mint a túloldalon Westbrook egyedül és 47–32-re elveszítették a lepattanózást is. Így most nem tudtak közelíteni a Washingtonhoz és nem tudták növelni előnyüket az Atlantával szemben, igaz, 14 találkozó alatt még helyezkedhetnek Keleten.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22, Powell 13/3, Joseph 11/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 24/12, Oladipo 23/9, Kanter 14

New York Knicks–Brooklyn Nets 110–121

Otthon sem. Néhány napja kikapott a Nets otthonában a Knicks és mivel a liga messze legrosszabb mérlegével álló csapatról van szó, már ez sem nézett ki túl jól, de az, hogy ilyen rövid idővel később otthon is elbukjon a társaság, az már egy új szint. Rendben van, Porzingis nem játszott, de a többiek közül is csak O'Quinn és Lance Thomas érdemel dicséretet, Anthony rengeteget rontott, Rose pedig bár nem volt rossz, szintén nem dolgozott túl hatékonyan. A fő gond persze nem is támadásban volt, hanem a védekezéssel, hiába vezettek a nagyszünetben még hét ponttal, a fordulás után átrohant rajtuk a Brooklyn és egy kicsit sem tudták lelassítani Linéket. A New York így továbbra sem képes sorozatban két meccset nyerni 2017-ben és az elmúlt tíz találkozó során rosszabb mérleget produkált, mint a Nets...

Jót tett a nagyszünet. Az első félidőben még nem igazán találta a ritmust a Brooklyn, az utóbbi találkozókon rendre a tripladobásukkal izzasztották meg ellenfeleiket, ezen az estén viszont egészen a harmadik negyedig kellett várni, hogy beinduljanak az ágyúk. Ez viszont meg is alapozta a győzelmet, ebben a játékrészben 6/9 hármast pörköltek be és 38 pontot szórtak, amellyel megfordították az összecsapást – a feljavuló Jeremy Lin mellett Lopez és Hollis-Jefferson is villogott. Lint egyébként megdicsérték a társai, mondván a korábbi Knicks-irányító rázta fel a társaságot az öltözőben és saját maga is több szinttel jobban játszott a fordulás után, nagyrészt neki köszönhető az újabb Nets-siker.

A Knicks legjobb dobói: O'Quinn 23, Rose 22, Anthony 17
A Nets legjobb dobói: Lopez 24/3, Hollis-Jefferson 23, Lin 15/6

Atlanta Hawks–Memphis Grizzlies 91–103

Marc Gasol jelentette a különbséget. Agresszíven kezdett a spanyol center, pillanatok alatt beszórt kilenc pontot és komoly problémákat okozott az Atlantának – Howard, Millsap és Ilyasova is próbált rajta védekezni, mind sikertelenül. Amikor aztán elkezdték duplázni, akkor jöttek tőle a tökéletes labdák a társak felé, ennek vége pedig egy 18 pontos, 10 lepattanós, 10 gólpasszos tripla-dupla lett, karrierje harmadik ilyen alakítása. Emellett védekezésben is nagyszerű munkát végzett, rendkívül megnehezítette Schröder és Millsap dolgát is, így kulcsszerepet vállalt a memphisi sikerben – a vendégek egyébként a harmadik negyedben léptek meg, amikor mindössze 13 ponton tartották az Atlantát. Ezzel zsinórban harmadszor nyertek az ötmeccses vereségsorozatuk után, Vince Carter szerint sokkal önzetlenebb kosárlabdát játszanak most és jó formában várhatják a Spurs elleni oda-vissza csatát.

Egy kicsit minden hiányzott. Nem volt elég jó a hazaiak védekezése ahhoz, hogy limitálni tudják Gasolt, rá az egész meccs során nem találtak igazi megoldást, emellett engedtek 16 támadópattanót, elrontottak kilenc büntetőt és hattal több labdát adtak el, mint a Memphis. Ezen felül támadásban is komoly gondjaik voltak, Schröder csak szenvedett (10 pont, 4/16 mezőnyből, 3 gólpassz), Millsap is elveszett (10 pont, 3 lepattanó), így olyanok kerültek elő, mint például az újonc Taurean Prince, aki 16 ponttal jelentkezett. Összességében sorozatban másodszor kaptak ki Howardék, most pedig egy hárommeccses túrára indulnak.

A Hawks legjobb dobói: Hardaway Jr. 18/6, Prince 16/6, Bazemore 16
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 22/3, Gasol 18/6, Green 14/6

Denver Nuggets–Los Angeles Clippers 129–114

Újabb denveri gála. Ebben a szezonban elég sűrűn lát hasonlót a Nuggets közönsége, most is végigtombolhatták a találkozót – már az első negyedben meglépett a hazai csapat, vezetett tizenöt ponttal és bár a fordulás után zárkózott a Clippers, a harmadik játékrészben végül 44 egységet rámolt be az együttes. Kiemelendő a padról szenzációsan beszálló, 35 pontos karriercsúcsot (12/18 mezőnyből, 7/10 tripla) hintő Will Barton, valamint az idei ötödik tripla dupláját jegyző (17 pont, 14 lepattanó, 11 gólpassz) Nikola Jokics is, a gárda 50 százalék felett dobott mezőnyből és kintről is, összességében simán verte a Los Angelest. Ezúttal az is belefért, hogy Gallinari és Chandler személyében két kezdőjátékos hiányozzon, zsinórban negyedszer nyertek és az elmúlt tíz találkozó során csak a Spurs produkált jobb mérleget náluk.

Süllyed a Clippers. Sorozatban harmadszor kapott ki Doc Rivers alakulata, igaz, ezúttal Blake Griffin és DeAndre Jordan nélkül, tehát a tréner valószínűleg nem számított túl sok jóra – ezzel együtt már nem a Jazzt üldözik, hanem csak egy meccsel előzik meg a hetedik Memphist Nyugaton. Ugyan támadásban a két magasember nélkül is rendben voltak (a Paul-Rivers-Redick trió vezérletével bevertek 16 triplát 50 százalékkal és kiosztottak 26 gólpasszt), de védekezésben tehetetlennek bizonyultak, a Nuggets azt csinált, amit csak akart – emellett lepattanózásban sem volt esélyük, így a hajrában már csak kozmetikázni tudták az eredményt. Most már össze kell szedniük magukat, hogy ne zuhanjanak vissza a hetedik helyre, pedig vasárnap hajnalban a Clevelandet fogadják...

A Nuggets legjobb dobói: Barton 35/21, Harris 20/9, Jokics 17
A Clippers legjobb dobói: Redick 22/12, Paul 18/6, Rivers 17/9

Golden State Warriors–Orlando Magic 122–92

Thompson megalapozta a győzelmet. Steph Curry ráhozta a szívbajt a Warriorsra, amikor egy Paytonnal történt ütközés során kisebb sérülést szenvedett és be kellett mennie az öltözőbe, de nem sokkal később visszatért a parkettre és 25 ponttal, valamint kilenc gólpasszal jelentkezett. A sikerhez vezető úton azonban nem ő, hanem Klay Thompson indította el a GSW-t, a dobógép beverte első öt triplakísérletét és az első negyed végén 8/11-es mezőnymutatóval 21 pont állt a neve mellett – összehasonlításképpen a teljes Jazz kilenc mezőnykosárnál járt ekkor. Innentől nem is volt sok kérdés, a második félidőben harminc pont felett is járt már a Golden State előnye, Steve Kerr pedig nem erőltette a kezdőit, inkább pihentette őket – ugyan a triplaeső most is elmaradt, de 57.5 százalékkal célzott a hazai alakulat mezőnyből, kiosztott 36 gólpasszt és korábbi önmagát idézve győzött.

Csak asszisztálhatott a Magic. Nem volt sok köze ehhez az összecsapáshoz a vendégcsapatnak és ez nagyon hamar ki is derült, így náluk sem játszották túl magukat az alapemberek – 25 percnél többet senki nem töltött parketten, persze nem is lett volna sok értelme. A tükörsima vereség már a sorozatban negyedik bukást jelentette Paytonék számára, igaz, nekik már tényleg semmi tétje nincs az alapszakaszból hátralévő időnek – most back-to-backre utaznak a Sunshoz.

A Warriors legjobb dobói: Thompson 29/15, Curry 25/6, Iguodala 14
A Magic legjobb dobói: J. Green 13/3, Payton 13, Fournier 12/9

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik