Kosárlabda: Lelik Rékának bejött a váltás

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 10:09
null
Lelik Réka (jobbra) jó döntésnek tartja, hogy légiósnak állt (Fotó: FIBA)
A nyáron a belga Castors Braine együtteséhez szerződő Lelik Réka nagyszerűen érzi magát légiósként, ám sérülése miatt nem lép pályára Izland és Románia ellen a nemzeti együttes közelgő Európa-bajnoki selejtezőin.

Az előző négy idényben a Ludovika-FCSM Csatában játszó Lelik Réka tavaly nyáron egy évre a hatszoros bajnok és ötszörös kupagyőztes belga Castors Braine együtteséhez igazolt. A 23 éves, 181 centiméter magas játékos szerette volna kipróbálni magát légiósként, és egyértelműnek tűnik, bejött neki a váltás. Az Európa-bajnoki selejtező utolsó két mérkőzésére (Izland és Románia lesz az ellenfél csütörtökön és vasárnap Miskolcon) készülő válogatotthoz azonban csak később csatlakozott a hátvéd, ugyanis sérüléssel bajlódik.

„Szerdán utazom Miskolcra, előtte még gyógytornászhoz kell mennem – mondta a Nemzeti Sportnak Lelik. – Nagyjából túl vagyok a sérülésen, de nem edzettem több mint tíz napja. Az ultrahang kisebb, néhány centis szakadást mutatott a combhajlító izomban, emiatt nem játszhattam, de már nem fáj. A klubváltással kapcsolatban elmondhatom, abszolút bejött a légiósélet, nem bántam meg, hogy belevágtam.”

Lelik pontátlaga 13-ról 16-ra javult a belga élvonalban a második helyen álló csapatban, többet is játszik, s teljesen beilleszkedett.

„Szinte nekem jutott a legtöbb játékperc a csapatban, ami fura, mert amikor idekerültem, az edző arról beszélt, lehet, hogy nem játszhatok annyit, mint a Csatában – folytatta a hátvéd. – Érzem a bizalmát, ugyanakkor nem kivételez velem. A sok játékperc a többiek sérülésével is magyarázható, teljes csapattal alig álltunk ki. A kohézió kiváló, a szabadidőmben leginkább várost nézek. Háromszor voltam már otthon, de nincs igazán honvágyam, jól megvagyok. A belga élvonalban nagyobb a szakadék az élcsapatok és a többi együttes között, de tőlünk elvárják, hogy negyvenpontos előnyben is úgy hajtsunk, mintha egál lenne. Az edzőnk gyors játékot kér tőlünk, én pedig szeretek futkorászni. Persze néha káosz van a parketten a mielőbbi befejezés miatt, de amúgy nekem bejön ez a stílus. Alkalmazkodni kell az edző elképzeléséhez, szerinte szinte bármit megtehetünk, nincs rossz vállalás. A fegyelmezettséget néha hiányolom, s a kreativitásomat sem tudom kihasználni, a betöréseim elvesztek. Ám összességében jól érzem magam, elégedett vagyok.”

A magyar válogatott csütörtöki és vasárnapi meccsén Lelik Réka csak nézőként lesz jelen, de nagyon fog szurkolni a társaknak.

„Nem kételkedem, hogy két nagy különbségű győzelem születik – mondta Lelik. – Bízom benne, a többi eredmény is kedvezően alakul, csapattársaimhoz hasonlóan én is szeretnék részt venni a nyári Eb-n.”

A MAGYAR NŐI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Aho Nina
(DVTK-Hun-Therm)
Dombai Réka (SERCO UNI Győr)
Dubei Debóra (SERCO UNI Győr)
Goree Cyesha (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Horváth Bernadett (Ludovika Csata)
Kányási Veronika (DVTK-Hun-Therm)
Kiss Angelika (DVTK-Hun-Therm)
Kiss Virág (NKA Universitas PEAC)
Mérész Beatrix (Basket Team Crema - Olaszország)
Miklós Melinda (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Studer Ágnes (Atomerőmű KSC Szekszárd)
Tóth Franka (E.ON ELTE BEAC)
Török Ágnes (SERCO UNI Győr)
Varga Alíz (Sopron Basket)
Wentzel Nóra (NKA Universitas PEAC)

MENETREND
Február 9. csütörtök, DVTK Aréna, 17.00
Magyarország–Izland
Február 12. vasárnap, DVTK Aréna, 17.45
Magyarország–Románia

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik