Kosárlabda: Kiss Virág jövőre az Euroligában is kipróbálná magát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.11.30. 08:33
null
Kiss Virág (Fotó: FIBA)
A Határ Bernadettet a spanyolok elleni női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőn kiválóan helyettesítő Kiss Virág szerint senki sem illetődött meg Spanyolországban, és a válogatott minden játékosának nagy álma az Európa-bajnoki szereplés.

– Azt mondta a spanyolok elleni selejtező mérkőzést követő sajtótájékoztatón, szomorú a vereség miatt. Ez sportoló esetében természetes, de érezte, hogy el lehet kapni a házigazdát?
– Igen, a felkészülés elejétől kezdve azt éreztem, hogy mindannyian hiszünk a győzelemben – felelte Kiss Virág, a magyar válogatott és az NKA Universitas PEAC centere. – Nagyon sok hibával játszottunk, a második félidő mutatta meg, valójában mire vagyunk képesek. Bíztam benne, hogy nyerhetünk, azért is sajnálom a vereséget, mert ha kicsivel kevesebb hibát követünk el, ha minimalizáljuk az eladott labdákat, amelyekből üres ziccereket dobtak a spanyolok, meglehetett volna a siker – bár tény, nagyon nehéz ellenük játszani.

– Sokszor került szembe Astou Ndourral a pályán. Hogy érzi, mennyire tudta vele felvenni a harcot, és mitől olyan hatékony?
– Fizikailag nagyon erős, nem volt egyszerű harcolni vele védekezésben és támadásban. A mérkőzés arra is jó volt, hogy megmutatta, miben kell nagyon sokat fejlődnöm – például abban, hogyan védekezzek atletikus játékossal szemben. Ugyanakkor az önbizalmamnak is jót tett, hogy alsó poszton pontokat tudtam szerezni Ndourral szemben, ez visszajelzés, hogy jó úton haladok.

– Nagyon bátran játszottak, feldobta önöket a jó hangulat és az, hogy Európa egyik legerősebb csapata ellen lépnek pályára?
– Kitűnő volt az atmoszféra, mindenki szeret ennyi ember előtt játszani, otthon nem sokszor adatik meg nekünk. Az időkérések alatt is biztatták a spanyolokat, fantasztikus volt a hangulat. Nehéz volt a pályájukon játszani, főleg úgy, hogy tényleg nagyszerű csapatuk van, de senki sem illetődött meg, mindenki a legjobbját akarta nyújtani.

– Jól helyettesítették Határ Bernadettet, önnek mi erről a véleménye?
– Igyekeztem nem mutatni, próbáltam kizárni, de nagy stresszfaktort jelentett ez a kérdés, nagy nyomás volt rajtam emiatt. Betti extraklasszis játékos, sokat segített már a válogatottnak, bízom benne, hogy hamarosan újra velünk lesz. Goree Cyeshával mindent megtettünk, azon voltunk, hogy a lehető legjobban pótoljuk.

– Székely Norbert szövetségi kapitány hetven százalékra teszi a továbbjutási esélyeinket az Európa-bajnokságra…
– Jó pozícióban vagyunk, haladunk a továbbjutás felé. A hátralévő két mérkőzésünket a lehető legnagyobb különbséggel akarjuk megnyerni, utána beszélhetünk arról, hogyan is végeztünk. Nagyon bízom a kijutásban, minden játékos nagy álma a következő Európa-bajnokság.

– Mennyire nehéz lejátszani egy olyan meccset, mint a románok elleni, amikor nagyon kell vigyázni, hogy hozzá ne szürküljenek az ellenfélhez?
– Mindenki kötelezőként tekint ezekre a mérkőzésekre, nagyszerűen kell rajtuk játszani, és jelentős különbségnek kell látszódnia. Ez vissza tud ütni. Mi csak arra gondoltunk, meg kell nyerni, és ha olyan pozícióba kerülünk, minél nagyobb különbséggel. Jó felkészülés volt a spanyolok elleni meccsre, mindenki pályára tudott lépni, és jó megoldásokkal járult hozzá a győzelemhez.

– Egy ilyen hatnapos túra alatt még inkább összekovácsolódik a társaság?
– Igen, nyilván sokan már régóta vagyunk együtt, az utánpótlás-válogatottakból ismerjük egymást. Nagyon jó a közeg, és most Székely Norbert is hangsúlyozta, a csapat ereje hoz jó eredményeket. Kiválóan érezzük magunkat, szeretünk együtt lenni, ez a pályán is látszódik.

– Minek köszönhető, hogy a PEAC-cal az edzőváltás ellenére átmentették a jó játékukat, jó formájukat?
– Egy új edző mindenkinek kihívás, ilyenkor még jobban kell teljesíteni, megmutatni, ki milyen játékos, és tiszta lappal indulunk. Úgy érzem, csapatként is egyben vagyunk, nem szerettünk volna kétszer kikapni az élvonalban, de a Győr és a DVTK is remek együttes. Igyekszünk tovább építkezni, hogy áprilisra úgy nézzünk ki, ahogy szeretnénk. Az Európa-kupa-csoportunkból előkelő pozícióban juthatunk tovább, és hiszek benne, hogy visszakapjuk az élettől a nagyon fájó és igazságtalan előző évadbeli hosszabbításos vereségünket, amellyel kiestünk, de ezért tennünk is kell!

– Hogy érzi, örömét leli a kosárlabdában?
– Maximálisan, nagyon jól érzem magam a pályán, motivált vagyok, szeretnék minél többet fejlődni és kihozni ebből az idényből, hogy jövőre akár az Euroligában is kipróbálhassam magam.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik