DEÁK ZSIGMOND
DEÁK ZSIGMOND
2021.11.23 22:55 Frissítve: 2021.11.24 23:29

Kosarat adni és kapni – Deák Zsigmond jegyzete

 
Férfi kosár: erős magyar válogatott indul a vb-szereplésért

A magyar szempontból sporttörténelmi cezúrának számító 1956-os melbourne-i olimpia hatvanöt évvel ezelőtti rajtja kapcsán többek között azon keseregtünk, hogy a kommunista rendszer szűklátókörűsége következtében az 1955-ben Európa-bajnok férfi kosárlabda-válogatottunk is lemaradt a játékokról. Pedig ha valamikor, akkor lett volna éremesélye, ráadásul összesen csupán négy ötkarikás szereplés (1948, 1952, 1960, 1964) adatott neki. Világbajnoki pedig egy sem az 1950-es premier óta, úgyhogy a most kezdődő újabb vb-selejtezősorozat kapcsán tovább él a csodaszámba menő távlati cél.

A csoda azért csoda, mert irracionális, ezt hangsúlyozzuk, nehogy valaki számonkérje rajtunk a valóságtól elrugaszkodott elvárást. Ám ha a csapat egyik kulcsembere, Vojvoda Dávid úgy látja, mintegy másfél évtizede a mostani az egyik legerősebb válogatott keret, amelyben szerepelt, azt kéretik fokozottan figyelembe venni. A hosszú, csaknem két évtizednyi szünet után kivívott 2017-es Európa-bajnoki szereplés, majd a 2022-es ismétlés jelzi, a pontgyáros nem a levegőbe beszél, de a vb nem Eb, tudjuk jól. Ettől még a most kezdődő első csoportkörből tovább lehet jutni, ahogy legutóbb is sikerült, annak ellenére, hogy a startnál nem lesz ott a szövetségi kapitány és néhány kulcsember sem a koronavírus-járvány, illetve nívós bajnokságban szereplő klubja miatt.

Apropó, pandémia! A jelek szerint még jó ideig együtt kell élni azzal, hogy a ragály részben átírja a sportszakmailag reális erőviszonyokat, így megnő a szerencsefaktor szerepe. A Covid mindenkit megtámadhat, viszont az NBA- és egyéb kötelezettség annál jobban gyengíti a gárdákat, minél erősebbek, minél több játékosuk szerepel az elitligákban, ez tehát a kvalifikáció kezdeti szakaszában inkább nekünk kedvez. No meg az, hogy a magyar klubok immár nemzetközi szinten is helytállnak, Szombathelyen pedig gyakorlatilag összekovácsolódott a nemzeti csapat gerince. Most még nehéz megítélni, mindez mire lesz elég, de ha a dobásokkal együtt olyan bravúrok is „beakadnak”, mint 1999-ben az oroszok salgótarjáni vagy a 2017-es kontinensviadalon a csehek kolozsvári elagyabugyálása, akkor bármi megtörténhet.

Ezt sem mi mondjuk, hanem egy másik kulcsember, Filipovity Márkó: „Van esélyünk bárkit legyőzni.” Látványcsapatsportban történelmet írni, mindig az az igazi.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.01.19 23:35:05

Kosárlabda CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A pécsi konferencia fő rendezője, nyitó előadója, Rátgéber László számára kilenc bajnoki arany és egy Euroliga-győzelem után – hogy a közbeeső állomásokat most helyszűke miatt mellőzzük – ma már más dimenziót jelent a kosárlabdázás.

2022.01.18 13:26:21

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

„Szinte meseszerű lett a befejezés, sokkal szebb, mint valaha is elképzeltem.”

2022.01.18 12:49:57

Kosárlabda F. Z.

„Hosszú az út a kockás füzettől a teljesítménydiagnosztikáig, de ma már elengedhetetlen a tudomány és a gyakorlat összekapcsolása.”

2022.01.18 16:13:18

Kosárlabda F. Z.

Csütörtökön kezdődik Pécsen a KSKE edzőkonferenciája.

2022.01.05 23:57:11

Kosárlabda THURY GÁBOR

ALAPVONAL. A fiatal generációk persze nem tudják, ki volt Banna Valér, a Bp. Honvéd remek bedobója. Ahhoz, hogy stílusát közelebb hozzam, legyen elég annyi, ha az ő idejében léteztek volna a hárompontos dobások, a vajkezű spíler híre talán a maiakhoz is eljut.